spot_imgspot_img
spot_img

Természetközeliség és a tökéletlenség szépsége – a wabi sabi a gyermeknevelésben

-

Article Top Ad (AdSense)

A japán kultúrából ismert wabi sabi egy sajátos életérzés, szemlélet. A wabi sabi azt hirdeti, hogy a természet megannyi csodát rejt, hogy a tökéletlenségben is ott rejlik a szépség, és hogy a saját kézzel készített tárgyak történeteket mesélhetnek. Azt mutatjuk most be cikkünkben, hogy a gyermeknevelésben hogyan lehet érvényesíteni az élet váratlan csodáira is fogékonnyá tevő életszemléletet.

A wabi sabi jelentése röviden

A wabi a rusztikus egyszerűséget, letisztult eleganciát, frissességet és csöndességet jelenti. A japánok világlátása szerint a természet által kialakított, létrehozott alakzatokban és az emberi kéz által készített tárgyakban is az esetlegesség, a kiszámíthatatlan egyediség a szép.

A sabi szépség vagy higgadtság, ami az idő múlásával alakul ki, amikor a tárgy életét és mulandóságát a kopottsága, vagy valamilyen látható javítása bizonyítja.

A japán wabi sabi voltaképp azt üzeni ebben az elanyagiasodott világban, hogy becsüljük a természet értékeit, töltsünk minél több időt a szabadban, lássuk meg a harmóniát a nem tökéletes, ám kézzel alkotott tárgyakban is.

Nézzük meg, hogyan lehet mindezt a gyerekeknek átadni.

A szépség ott van a tökéletlen dolgokban is

A virtuális térben, a közösségi oldalakon már a gyerekek is hamar szembesülnek a tökéletesség hajszolásával, a kozmetikázott valósággal. A wabi sabi azonban pont azt akarja megmutatni, hogy a tökéletlenségben is ott lapulhat a harmónia.

A gyerekeknek érdemes megtanítani, hogy a dolgok értékét nem az adja, hogy mennyibe kerültek, mennyire makulátlanok, újak. Adjunk a kezükbe régi, fábólkészült játékokat, nagyszülőktől megörökölt babákat, kisautókat, s bármit, ami családi ereklye.

Az örökölt tárgyaknak történetük van, a múltról mesélnek.

Nem azt jelenti, hogy lestrapált holmikkal kell pótolni az új dolgokat, de érdemes megtanítani a kicsiknek már korán, hogy nem csak a boltban kapható, dobozból kivehető játékok képviselnek értéket. Egy-egy mackó megannyi kedves emlék őrzője lehet, egy kor hangulatát, történelmét is megidézheti. Egyedi szaga, illata van. 

kép: unsplash.com

A csináld magad tárgyak varázsa

A gyerkőcök kreativitását nem csupán méregdrága, különleges játékokkal lehet fejleszteni, hanem olcsó, szinte minden háztartásban fellelhető apróságokkal is. A gyermeki fantázia képes kupakokból, rongyokból, használt ruhákból, befőttes üvegekből, zokniból olyan tárgyakat is létrehozni, megkreálni, ami nekünk, felnőtteknek talán eszünkbe sem jutna. A DIY (csináld magad) játékok később egy egész sztorit felidézhetnek, magának a játék elkészítésének a napját, folyamatát.

kép. https://www.lilleliis.com/my-first-attempts-on-sock-toys/
kép: https://hu.pinterest.com/pin/482096335109707177/?nic_v2=1a6XFiFZi

 

Játékok az újrahasznosítás jegyében

A kreativitást úgy is fejleszthetjük a gyermekeinknél, hogy megtanítjuk nekik, mennyi mindent beleláthatnak egy kartonba, papír gurigába, szívószálba. A képzelet szárnyalhat szabadon!  Ékszereket készíthetünk, játék háztartási eszközöket hozhatunk létre egy-egy kiszuperált, kidobásra szánt dobozból, flakonból. Az elkészítés folyamata is közös tevékenység, így lehetőség van mókázni, beszélgetni is.

kép: https://hu.pinterest.com/pin/36239971989468258/?nic_v2=1a6XFiFZi

 

WabiSabiPark

A WabiSabiPark egy remek, interaktív oldal azoknak, akiknek megtetszett ez a szemlélet. A természetközpontú gyermeknevelés játéktára megannyi sablont, módszert mutat be a kreativitásra fogékony szülőknek. Az oldal megálmodója és üzemeltetője, Andi olyan szívvel, lélekkel, kézzel készült játékokat tervez, melyek remek kiegészítői lehetnek a környezettudatos gyermeknevelésnek, vagy a korai években történő otthoni oktatásnak.

Van itt mindenféle inspiráló ötlet: házilag elkészíthető gyurma, termésekből csinálható kedvességek, állatfigurák és egyedi, levelekből,kagylókból, csigaházakból, kövekből elrendezett mandalák.

kép: wabisabipark.com

Az Instagramon is folyamatosan figyelheted a WabiSabiPark újabb ötleteit.

kép: wabisabipark.com

Lélekemelő erdei séták

A természet kincseinek, adományainak, formáinak tiszteletére már nagyon kicsi gyerekkortól hozzászoktathatjuk a gyermekeket. Az erdei séták, a fára mászás, a fentebb már említett termések, kavicsok gyűjtögetése, a patakok hangjának hallgatása mind az élet apró örömeire való rácsodálkozás élményét ígérik.

Segítsd a gyermekedet, hogy megtalálja a módját annak, hogy hogyan töltekezzen a természet energiáiból!

kép: pixabay.com

Ha szívesen elmerülnél ebben az ősi japán filozófiában és csodás képeket is nézegetnél, akkor a Scolar Kiadó könyvét Neked ajánljuk:

Wabi sabi, Scolar Kiadó

Ha hasonló, kreatív témában még olvasnál, ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!