Korábban nagyon egyszerű volt a képlet: azt hívtuk vegetáriánusnak, aki nem eszik húst, pont. Azonban úgy tűnik, hogy ez az életmód nem ilyen fekete-fehér, a hozzáértők már 7 féle húsmentes életmódot különböztetnek meg. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat mindegyikkel kapcsolatban, hogy felkészülten várhassunk akár egy vegán, akár egy pescatáriánus vacsoravendéget is.
„Jelenleg nagyobb hangsúlyt fektetünk a növényi étrendre, és sokan szeretnek ennek különböző formáival kísérlezetni. Ezért látunk egyre több embert, akiket érdekelnek a különböző típusú vegetáriánus étrendek. Lacto vega, ovo vega, pollotáriánus, a lehetőségek tárháza végtelen és ízlésünk szerint, rugalmasan válogathatnak a húsmentes étkezés alternatíváiból” – mondja Jessica Cording dietetikus a Health24.comnak.
A vegetáriánus étrendnek fajtáit a fogyasztott ételek listájától függően alakították ki. Nézzük, mikből válogathatunk, ha mi is kacérkodunk ezzel az életmóddal.
Lakto-vegetáriánus
A lakto-vegetáriánusok nem esznek vörös vagy fehér húst, halat, szárnyast vagy tojást, azonban fogyasztanak tejtermékeket, például sajtot, tejet és joghurtot. Alapvetően a növényi étrendet követnek, de például egy finom camambert vagy két gombóc vanília fagyi belefér a napi menübe. Elég elterjedt típusa a húsmentes táplálkozásnak, de a dietetikusok javaslata, hogy a zöldség és a gyümölcsfogyasztás kerüljön hangsúlyosabb szerepbe. A tejtermékeket is lehet „túlfogyasztani”, ami puffadáshoz és rosszabb esetben székrekedéshez is vezethet, tehát fontos a mértéktartás és az egyensúly.
Ovo-Vegetáriánus
Míg az ovo vegetáriánusok nem esznek húst, tenger gyümölcseit és tejtermékeket sem, addig tojást és tojást tartalmazó élelmiszereket fogyasztanak. Bár ez nem olyan népszerű, mint a lakto vegetáriánus étrend, némi rugalmasságot azért mégis csempészhetünk vele a mindennapi étrendünkbe.
A hús kiiktatása – A lakto-ovo vegetáriánus
A hagyományos értelemben vett és általam is ismert vegetáriánus életmód, az egyik legnépszerűbb fajtája a húsmentességnek: a lakto-ovo vegetarianizmus. Az étrend szerint élők kerülik a húst, a halat és a baromfit, de táplálkozásuk szerves részét képezik olyan állati eredetű élelmiszerek, mint például a tejtermékek és a tojás.
Ez az igazán jó választás, ha elsősorban – például az állatok szeretete miatt – vegetáriánusok akarunk lenni, de elzárkózunk a 100%-ban növényi eredetű táplálkozástól. Rugalmas, a hétköznapi életben is könnyen kivitelezhető életforma, melynek követését egészségünk is meghálálja.
A halak imádói – a peszkatáriánusok
A szó szoros értelmében nem sorolható a vegetáriánus életmódhoz: követői csak a halakra és a tenger gyümölcseire korlátozzák húsfogyasztásukat. Ha ezt az étrendet választjuk tiltólistás a szárnyas, a sertés, a marha – mindegyik vörös és a fehér hús. A peszkatáriánusok többnyire a növényi táplálkozást követik, de fehérjeforrásként a tenger gyümölcseit alkalmazzák. Sokan közülük tejterméket és tojást is fogyasztanak, tehát szintén egy lazább verzióról beszélünk.
Ez általában jó annak, aki ugyan vegetáriánus szeretne lenni, de nem tud lemondani a halfogyasztásról. A dietetikusok felhívják a figyelmet a halakban található higanyra, melyre az étrend követőjeként oda kell figyelnünk, mert nagy mennyiségű fogyasztásától akár mérgezést is kaphatunk. Korlátozzuk például a tonhal mennyiségét – ami bővelkedik abban a káros anyagban – és helyette válasszuk az alacsony higanytartalmú garnélát vagy lazacot.
Jöhet a szárnyas – A pollotariánus étrend
A peszkatáriánus étrendhez hasonlóan ez is félmegoldásnak tekinthető. A pollotariánus étrend hívei húsfogyasztásukat csak a baromfira és a szárnyasokra korlátozzák. Tilos a vörös hús, a hal és a tenger gyümölcseinek felhasználása is. Sokan fogyókúra közben is ezt az életmódot követik, habár minden bizonnyal nincsenek tudatában ennek a furcsa hangzású fogalomnak. Egyébként a szárnyas-preferáló táplálkozás elnevezése a francia poulet szóból ered, melynek jelentése nem meglepő módon csirkehús.
A flexitáriánusok (más néven szemi-vegetáriánusok)
A vegetáriánus életmód egyik fajtájának tekintik, annak ellenére, hogy megengedő a minimális húsfogyasztással szemben. A flexitarianizmus kínálja a legnagyobb rugalmasságot mind közül: a növényi alapú ételek kerülnek a középpontba, de lehetővé teszi, hogy néha-néha húst és más állati termékeket építsünk bele az étrendükbe. Tehát követői alapvetően ügyelnek a húsmentes táplálkozásra, de nem utasítanak vissza egy mozzarellás csirkemellet a karácsonyi vacsorán.
Ez nagyszerű megoldás azok számára, akik szívesen kipróbálnák a növényi étrendet vagy csökkenteni akarják húsfogyasztásukat anélkül, hogy mindenről le kellene mondaniuk. Időhiány és állandó rohanás esetén is hasznos lehet ez a rugalmasság, ha nincs energiánk a másnapi étkezés precíz megtervezéséhez. Összességében a flexitáriusok növényi étrendet követnek, alkalmi húsfogyasztással kiegészítve.
A legszigorúbb verzió – A veganizmus
A vegetáriánus étrendek közül a legkevésbé rugalmas a veganizmus. Az egész étrend növényi eredetű, vegánként nem fogyaszthatunk semmilyen állati terméket, beleértve a húst, halat, baromfit, tejterméket és a tojást is. De itt még nem ér véget a felsorolás: A vegánok nem használnak mézet vagy méhviaszt, zselatint és egyéb állati melléktermékeket sem. Az öltözködés során is eszerint járnak el, kizárt, hogy a szekrényükben bőr vagy gyapjú alapanyagú darabokra bukkanjunk. Összegezve: kiiktatnak az életükből mindent, amihez állatoknak bármilyen köze van leginkább etikai okokból.
Mivel ez az étrend általában magas rosttartalmú – a sok zöldség miatt – ellenben kevés telített zsírt juttat a szervezetünkbe, a szakértők szerint rendkívül jó hatással van szívünk egészségére. Hátránya viszont, hogy több tervezést, és mégtöbb lemondást igényel, mint a vegetarianizmus egyéb formái. Vegánként nagyobb figyelmet kell fordítanunk az megfelelő fehérjebevitelre, és szükséges más forrásból pótolnunk a vasat, kalciumot és az omega-3 zsírsavat is.
Elsőre elég időigényesnek tűnik, de szerencsére mára számtalan vegán fogásokra szakosodott étterem közül válogathatunk és ugyanígy tömérdek életmód-tanácsadó láthat el szuper tippekkel a témában. Jó példa erre az alábbi grafika, ami megmutatja, milyen élelmiszerekből pótolhatjuk az egyes tápanyagokat vegánként. Nemcsak a húsból nyerhetünk fehérjét, remek megoldás erre a lencse vagy a csicseriborsó is. Szénhidrátot pótolhatunk egy kis édesburgonyával, és a zsírbevitel is megoldott, ha egy finom avokádót választunk uzsonnára.
A cikkhez felhasznált angol nyelvű források itt és itt elérhetőek. Ha pedig te is a gasztro-fanok közé tartozol, ez a cikk is tetszeni fog: