spot_imgspot_img
spot_img

Ha dohányzol azért, ha nem akkor azért- jó, ha tudod

-

Article Top Ad (AdSense)
A dohányzás napjainkban- az alkohol után- a második legveszélyesebb halálos áldozatokat követelő legális élvezeti szer.

A dohányzás eredete

Ősidők óta ismert, a tudomány mai állása szerint, már Kr. e. 5000–3000-ban is tudták az emberek, hogy vannak növények, amiket meggyújtva és az izzó növény füstjét beszívva élénkítő vagy kábító hatást érhetnek el. Ezeket a növényeket rendszeresen használták, különféle szertartások alkalmával. Kábító hatásuk miatt, a „varázslók”, vajákosok, a gyógyítók előszeretettel használták. A füst mindig is világon túli- mai szóval ezoterikus- érzéken felüli élményt adott az embereknek, amit az adott kor mindig másképpen magyarázott. Most dohányzásnak.
Dohányültetvény
Fotó: Pixabay Dohánytermő terület
Valószínűleg először Kolombusz és társai találkoztak pipázó indiánokkal, és ők hozták be Európába ezt a szokást, amely a 16. század végére terjedt el tömegesen.

Mi is a dohányzás

A dohányzás a burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény leveleinek olyan élvezete, amikor a szárított növény égetése során keletkező füstöt beszívják.
A dohány (különösen a cigaretta) aktív hatóanyagainak bevitele a levelek meggyújtásakor keletkező gázok beszívásával történik. A tüdőben található alveolárisokon (tüdő-hólyagocskával kapcsolatos) és azon keresztül felszívódó anyagok- gyorsan bekerülnek a véráramba. A tüdő mintegy 300 millió alveolárist tartalmaz, amelynek megdöbbentő, több mint 70 négyzetméteres felülete van. Hogy lehessen valamihez hasonlítani, majd egy teniszpálya méretének felel meg.
dohánylevél
Fotó: Pixabay Szárított dohánylevél
A nikotin véráramba jutása így megy végbe, mely hatással van a központi idegrendszerre- megnövekszik a pulzusszám és  éberséget okoz. Mindeközben dopamin szabadul fel, ami még inkább megerősíti az érzeteket. A nikotin és a kokain hasonló neuronmintákat aktivál, ami alátámasztja azt az elképzelést, miszerint e szerek egyazon anyagokat tartalmaznak.

Miért okoz függőséget a nikotin

A dohány elszívásakor a nikotin legnagyobb része hő hatására lebomlik, azonban így is elegendő mennyiség marad ahhoz, hogy enyhe szomatikus függőség, alakuljon ki. Ezzel együtt enyhe vagy éppen erős pszichés függőség jöhet létre. Ezen kívül a dohányfüstben található acetaldehidből úgynevezett harmane anyag képződik. Ez valószínűleg felelős a függőség kialakulásáért. Alapvetően körülbelül 4000 különböző vegyület található ugyanis a cigarettában, amelyeknek csak egyike az, ami függőség kialakulásáért felelős drog, ez pedig a nikotin.
Fotó: Pixabay

Hogyan lehet rászokni

A dohányzás első alkalommal hányást, verejtékezést, gyengeséget stb. okozhat, azonban későbbi alkalmakkor kellemes lehet. Vannak jótékony hatásai is: például segíthet az étkezés után jelentkező fáradtság és álmosság leküzdésében, az emésztőmirigyek és belek működését fokozza, így elősegíti az emésztést, a mellékvesére gyakorolt hatásával pedig fokozhatja a vércukor mennyiségét, emelheti a vérnyomást, csökkentheti az éhségérzetet, valamint a hasi vérerek szűkítésével növelheti az agy vérellátását, segítve a szellemi munkát, továbbá a dohányzás kapcsán az évek során kialakuló megszokások nyugtatólag hatnak, csökkentik az idegességet. Amiatt, hogy a tapasztalt kedvező hatások elhagyása idegességet – szaknyelven: elvonási tüneteket – okoz, továbbá amiatt, hogy a dohányzás abbahagyása hízással is járhat – ugyanis ekkor az étvágy fokozódik, az ízlelés javul –, a dohányosok nehezen tudnak leszokni szenvedélyükről.

Mikor szoknak rá az emberek

Teljesen változó. Függ a társadalmi berendezkedéstől, az adott és elfogadott viselkedési normáktól. Nagy hatással van rá humán környezet és az egyén asszimilációjának vágya. Általános, hogy a dohányosok nagy része kamaszkorban vagy fiatal felnőttként kezd dohányozni. A dohányzáshoz hozzátartozik a kockázatvállalás és a lázadás, mely elemek gyakran vonzóak a fiatalok számára. A magas státuszú szociális modellek és a társak ösztönözhetik a dohányzást. Manapság rengeteg kampányt indítanak a dohányzás ellen, melyek társadalom nevelő szándékkal jönnek létre. A befolyásoló tényező egyértelműen a trendek, az elvárt egyénképek, és a „menőség” mely meghatározója annak, hogy egyáltalán akar e valaki dohányozni. Sajnos  még mindig sok fiatal először csak csupán nagyzolásból gyújt rá, és nincs tisztában a függőség kialakulásával.
Fotó: Pixabay
Sokan mondják „Ó én bármikor le tudom tenni”
Eleinte így is van, viszont általános, hogy az esetek 80%-ban ez csak saját magunk áltatása. Mikor még lehetne -nem foglalkozik ezzel senki, mikor már kialakult a függőség, már nem is akarunk foglalkozni vele. Bár az elrettentő adatok nem gátolják meg a dohányosokat, mégis fontos megemlíteni, hogy hazánkban évente körülbelül 28-30 ezer ember esik áldozatul ennek a szokásnak.

Érdekesség a dohányzásról- jó, ha tudod

Egy 2010-ben publikált tanulmány több mint 20 000 izraeli sorozott katona vizsgálata alapján a dohányosoknál alacsonyabb IQ-t igazolt.
A szivarból és a pipából több nikotin szívódik fel, mint a cigaretta füstjéből.
Egy tanulmány szerint a cigarettafüst radioaktív alfa-részecskéket tartalmaz amivel a dohánygyárak már az 1960-as években tisztában voltak. A radioaktivitás a polónium 210 nevű anyagból jelenléte miatt van. A feltevések szerint a dohánygyárak azért nem vonják ki ezt az anyagot a dohányból, mert tisztító eljárás következtében a nikotin szervezeten belüli felszívódása módosulna, ezáltal megváltozna a dohánytermék élvezeti értéke.
A dohányzás a férfiaknál az impotencia egyik fő oka, ugyanis csökkenti a pénisz vérellátását és több a károsult vagy deformált spermiuma. A dohányos férfiak átlagéletkorát szakemberek szerint 16 évvel rövidítik le a dohányzás káros hatásai.
Fotó: Pixabay
A dohányzó nőkben megváltozik a női és férfi hormonok aránya. Ennek eredménye a kevésbé „feminin” a testalkat, ráadásul a dohányzó nők esetében magasabb a cukorbetegség és a szívroham veszélye. A dohányos nők átlagéletkorát 19 évvel rövidítik le a dohányzás káros hatásai.
A dohányzás felgyorsítja az öregedési folyamatot. A dohányosoknál sokkal gyakrabban alakulnak ki szarkalábak és ráncok a száj és a szem körül, mivel szívják a cigarettát és hunyorítanak, hogy a füst ne kerüljön a szemükbe. A dohányosok szervezetében az öregedési folyamatok gyorsabban játszódnak le.
A dohányzás- az alkohol után- a második legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szer. Magyarországon egy 2019-es felmérés szerint körülbelül 28.000 fő halála volt összefüggésben a dohányzással.

Forrás: Wikipédia

Fotó: Pixabay

Tejhelyettesítő termékekkel az egészséges életért

Ettél már tücsköt? TÜCSÖK ÉS BOGÁR- a fenntartható élelmezés megoldása.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!