Téglafonok, kazetták és tamagocsi – Kirándulás a retro kütyük világába

-

Ma már a zsebünkben lapul a világ összes tudása, pillanatok alatt bárkit elérhetünk bárhol is legyen a világban. Nem volt ez mindig így, a technológia szárnybontogatásai kellettek ahhoz, hogy ez valósággá váljon. Szívmelengető érzés látni gyerekkorunk retro tech vívmányait. 

Telefon-evolúció

Retro telefonok
Az első vezetékes és mobil készülékek | Fotó: Piqsels

Minden retro egy helyen

Hordozható kisrádió, nagyon régi fényképezőgép és a korszakot abszolút tükröző napszemüveg. Nagy divatja van most a retro eszközök gyűjtésének, egy vagyont érnek a képen szereplő tárgyak.

Régi fényképezőgép és rádió
Retro szett a 80-as évekből | Fotó: Envato Elements

Retro házibuli szett

Ádáz kazettagyűjtőként és cserélgetőként vonulok be a történelembe. Az első darab után – ami egyébként a V-tech: Álmodoztam kazija volt – nagy gyűjtésbe kezdtem és a környékbeli gyerekekkel végihallgattuk egymás kedvenceit a kazettás magnó segítségével.

Régi HIFI torony kazettával
HIFI torony | Fotó: Envato Elements

Az első mobilok

Én egészen pontosan a második prototípussal kezdtem a mobiltelenos pályafutásomat, de biztosan mindenkinek ismerősök ezek a modellek. Azóta a téglafon elnevezés terjedt el ezekre a régi telefonokra, az antenna pedig mai szemmel már egészen elképzelhetetlen.

Régi mobiltelefonok
Felismered valamelyiket? | Fotó: Usichmobiles

A régi fotózás

A fényképek előhívását megelőzte, hogy átbújtuk az összes negatív felvételt annak reményében, hogy látni fogjuk, melyik kép sikerült a legjobban rólunk. Ez általában nem jött össze. Két hétig kellett várni, hogy egy szett fénykép a kezünkbe kerüljön, ami szintén nevetségesen hangzik a mai világban. De azért megvolt a varázsa, a várakozás öröme még becsesebbé tette a pillanatot, amikor végre a kezünkbe kerültek a fotók.

Negatívok

Negatívok | Fotó: Envato Elements

A múlt adathordozói – kazetták

Nem nagyon van olyan háztartás, ahol ne lapulna a padláson vagy a pincében néhány VHS kazettán lévő film, vagy egy régi karácsonyi zenéket tartalmazó kazetta. És persze elmaradhatatlan a ceruza a tekergetéshez. Ismerős?

Régi kazetták
Ez a kép úgy gyönyörű, ahogy van! | Fotó: Envato Elements

VHS kazetta
Kinél lapult otthon? | Fotó: Envato Elements

Az első dobozos televíziók

Régi tévé
Vintage TV | Fotó: Envato Elements

Floppy lemezek a 90-es évekből

Floppy lemez
Floppy lemez a 90-es évekből | Fotó: Envato Elements

Bakelit lejátszó

Bakelit lejátszó
Újra hódít a bakelit lemez! | Fotó: Flickr

Diavetítésre fel!

Korabeli diavetítő hozzá illő 80-as évekbeli szőnyeggel.

Diavetítő
Diavetítő | Fotó: Wikimedia

A ’80-as ’90-es évek játékai – A sárga kazettás Nintendok és a Tamagocsi

Gyerekkorom legszebb óráit köszönhetem a Nintendo konzolnak. Bár felnőtt fejjel a kacsák lövöldözését a konzolhoz járó játék puskával már túlzásnak érzem, akkor óráig el tudtam szórakozni vele. Egyben gyerekkorom legborzasztóbb 10 perce is egy régi kütyünek köszönhető, ez pedig nem más, mint a Tamagocsi. Az első példányomat sikerült 10 perc alatt tönkretennem és akkor elhatároztam, hogy nekem biztosan nem kell gyerek sem, mert azzal is valami hasonló fog történni. Végül apukám újraindította a kütyüt, a Dézi nevű tamagocsim feltámadt és két éven keresztül hűségesen gondját viseltem, amikor is beadta a kulcsot és már nem éreztem indíttatást egy újabb modell beszerzésére.

Retro Nintendo

Ki imádta? | Fotó: Supernaturalmovies.blog.hu

Tamagocsi
Tamagocsi | Fotó: Flickr

A Pocket-Link oldalán további zseniális retro cuccok között nézelődhetsz!

Kedvenc retró ékszereink – néhány újra divatba jött

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!