spot_imgspot_img
spot_img

Bloody Mary: királynő vagy a másnaposság ellenszere

-

Article Top Ad (AdSense)

Minden koktélnak története van. Vannak, amelyeknek eredetét a történelem homálya fedi, más koktélok feltalálása egy örökké élő pillanat marad. Egyes történeteket széles körben ismerik, míg mások vitatottak, de legyen bármi is az igazság, ezek a történetek még nagyobb jelentőséget adnak kedvenc italainknak.

A Bloody Mary koktélnak is számos eredettörténete van, de a legszélesebb körben elfogadott állítások szerint a Bloody Mary idén már több, mint százéves, és már ezért is érdemes újramesélni.

A történet szerint egy fiatal csapos, Fernand Petiot 1921-ben találta fel a Bloody Maryt a párizsi The New York Bar-ban.

Petiot 1900. február 18-án született Párizsban, ahol szülei egy hatvan szobás panziót vezettek. A kis Fernand-ot korán befogták a konyhában, 16 éves korában pedig már a párizsi New York Bár konyháján dolgozott.

A huszadik század elején az európai és kubai bárok hemzsegtek a külföldiektől. Az előbb említett párizsi New York bár volt az egyik ilyen menedék, ami akkoriban az amerikai emigránsok szórakozóhelye volt, és sok sztár körében is népszerűvé vált. Rendszeres vendég volt Humphrey Bogart, Ernest Hemingway és Rita Hayworth.

A bár egy Tod Sloan nevű egykori amerikai zsoké tulajdona volt, ahol alkoholos italokat szolgáltak fel az első világháború alatt Franciaországban állomásozó amerikai katonák számára. Szerencsejáték problémái miatt azonban Sloan 1923-ban kénytelen volt eladni a bárt egyik csaposának, egy Harry McElhone nevű skótnak, aki aztán átnevezte Harry’s New York Bar-nak.

Történt aztán, hogy a forradalom elől menekülő oroszok érkeztek Párizsba, akik természetesen magukkal hozták híres nemzeti italukat, a vodkát. Az amerikaiaknak konzerv paradicsomlevük volt, amelyet a tilalom idején „paradicsomlé-koktél” néven árultak az étlapokon. Az importált ízek egyedülálló kombinációjából, valamint Petiot fűszereiből így született meg a Bloody Mary.

Persze több legenda is kering a koktéllal kapcsolatban: egyes történetek szerint a Bloody Maryt egy Mary nevű kiszolgálóról nevezték el, aki a The Bucket Of nevű szalonbárban dolgozott Chicagóban. Mások szerint Véreskezű (Tudor) Mária angol királynőről nevezték el. Senki sem tudja biztosan, de ahogy a szesztilalom alábbhagyott, az ital villámgyorsan elterjedt Amerikában és Európában. A többi meg már – ahogy mondani szokták – történelem.

tudor mária
Fotó: Wikipedia.com

A Bloody Mary, a legjobb gyógymód másnaposságra

Az évek során a Bloody Mary nem csak koktélként, hanem másnaposságkúraként is ismertté vált a méreg (alkohol) és gyógymód (paradicsomlé) klasszikus kombinációja révén. Manapság, 102 évvel párizsi megalkotása után is központi szerepet játszik, hiszen az előző este után mindig van egy reggel, és amióta az alkohol létezik az ember rendületlenül keresi az elixírt, amellyel kivédekezheti a másnap fájdalmas tüneteit.

A Bloody Mary megjelenése előtt egyébként a tizenkilencedik századi másnapos amerikaiak körében az Oyster koktélt tekintették megoldásnak, ami talán jobb is, hogy kiment a divatból: egy pohárba feltörtek egy tojást, megszórták fűszerekkel, meglocsolták némi Worcestershire szósszal vagy ecettel (brrr…) és gyorsan lehúzták. Ezek után nem csoda, hogy a Bloody Mary olyan, akár egy varázsital és tényleg csodálatos helyreállító erővel bír. Feltehetően ahogy a paradicsom értékes vitaminjaival feltölti a szervezetet, úgy segíti a másnapi felépülést.

bloody-mary
Fotó: envato.elements.com

Az igazi Bloody Mary koktél

Hozzávalók:

  • 4,5 cl vodka
  • 9 cl paradicsomlé
  • 1,5 cl citromlé
  • csipet só
  • csipet bors
  • pár csepp Worcestershire szósz

Az alapanyagokat keverőpohárban jéggel összekeverjük, ízlés szerint mehet bele néhány csepp Tabasco szósz), majd long drinkes pohárba jégre töltjük és zellerszárral díszítjük.

Itt további érdekességeket olvashatsz:

10 isteni koktél és izgalmas történetük

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!