Így lett Strasbourg a karácsony fővárosa

-

Franciaország tudja, hogyan kell megünnepelni a karácsonyt. Párizs is minden évben gyönyörű díszekkel és karácsonyi vásárokkal büszkélkedik, de Strasbourg, a karácsony fővárosa mindenen túl tesz.

Strasbourg az egyik legnagyobb város Franciaországban, gazdag történelmi múlttal és élénk diákélettel. Itt találhatók a legrégebbi karácsonyi vásárok, hiszen 1570-ben Strasbourgban rendezték meg a legelsőt Európában, és 1605-ben itt állították fel az első karácsonyfát is, amely az Édenkert fáját jelképezte.

Az első karácsonyi vásárok

A karácsonyi vásárok négy évszázada igazán varázslatossá teszik az ünnepi időszakot. Az első karácsonyi piacokat Strasbourgban rendezték meg; bizonyos források szerint történetük még jóval korábbra, valójában a 12. század végére nyúlik vissza. A feljegyzések szerint Strasbourgban minden év december 6-án Klausenmäriket (Szent Miklós piacot) tartottak, de a protestáns vezetők nem akarták, hogy bármilyen köze legyen a vásároknak a szentekhez, ezért  úgy döntöttek, hogy a régi piacot felváltják a Krisztus gyermekéről nevezett piaccal, elzászi dialektusban a Christkindelsmärik-kel. Kétségtelenül ez volt az első karácsonyi vásár Franciaországban. A vásár az évszázadok során többszr változtatott helyet. Története a Katedrális téren kezdődött, majd a Place Kléberre, később a Place Broglie-ra költözött. Háromszáz faházával nagyobb, mint bármikor, és a város különböző részein terül el.

Mindig is árultak a helyi karácsonyi hagyományokhoz kapcsolódó tárgyakat, amelyek közül sok Elzászban kezdődött, majd Európa-szerte terjedt el. Az első feljegyzés a karácsonyfákról a selestati városi anyakönyvben található, 1521-ben, 600 évvel ezelőtt. Az erdőgondnokoknak négy schillinget fizetett a tanács az erdő őrzésére és pénzbírságot annak, aki fenyőt vág ki. 1600-ban a városháza ceremóniamestere feljegyezte a helyi hagyományokat egy passzusban, ez adja az elzászi feldíszített karácsonyfa első leírását: a fákra akasztható üveggolyókat először az elzászi Meisenthalban gyártották. Általában piros almát akasztottak az ágakra, de egyik évben nem volt, így az üvegesek a saját maguk készítette golyókkal helyettesítették.

A karácsony fővárosa

A piac az 1970-es és 1980-as évekig virágzott, amikor az új szupermarketek vonzóbb helynek bizonyultak az ajándékok megvásárlására. 1992-ben a strasbourgi tanács ekkor egy nagy döntést hozott: időt, pénzt és energiát fektet a piacba, és a várost karácsony fővárosának nyilvánította.

A piacok ma is arról szólnak, hogy újra összekapcsolják az ünnepi időszakot a spirituális hiedelmekkel és a kultúrával. A karácsonyi hagyományok az elzászi kultúrában is mélyen gyökereznek. Novemberben a családok bredele tortákat készítenek, sokan saját adventi koszorút is. Az emberek karácsonyfát állítanak, betlehemet készítenek, fűszeres kenyeret sütnek és forralt bort isznak. Ezek a hagyományok egészen karácsony estéig a helyi élet szerves részét képezik, ahogyan nálunk is.

A „Marchés de Noël” vagy a karácsonyi vásárok az ünnepi időszakban reggeltől este 9-ig az egész városban működnek. Mindegyik piac más és más, és mindegyiknek megvan a sajátos hangulata. A Christkindelsmärik-et (a kis Jézus piaca) a strasbourgi Opera mellett található Place Broglie-n gondosan nyírt platánok tövében működik, és kivételesen gazdag karácsonyi dekorációs állványaival, a hagyományos forralt borral, a fahéj, a szegfűszeg és a citrusok édes illatával egészen több száz éve egészen egyedülálló.

A varázslat a levegőben van

Így több, mint 450 évvel később, idén az eseményt egy olyan hópehely illusztrálja, mint amilyenek télen kavarognak az égen. A „Oszd meg a varázslatot” egy felhívás arra, hogy a karácsonyt megelőző négy hét során megtapasztaljuk a megosztás és a vidámság pillanatait. A Strasbourg Capitale de Noël idén is arra bátorítja a lakosait, hogy díszítsék házaik ablakait és fáit a 2022-es szimbólummal, amelyet Emilie Angebault strasbourgi művész tervezett és készített. Aki kedvet kap, itthon is részt vehet ebben a nagyszerű élményben, és készíthet otthon egy csinos papír hópehelyet. Csak egy olló, néhány hajtás és pár ragasztópötty kell hozzá…

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!