spot_imgspot_img
spot_img

Te mire lennél hajlandó a jó házasságért? – Esküvői tradíciók a világ körül

-

Article Top Ad (AdSense)
Az esküvő talán az egyik utolsó olyan esemény, amely mindenki életébe becsempész még egy csipetnyit a hagyományokból, népi hiedelmekből és a szokásokból. Bár a házasulók a saját személyiségükre alakítják a ceremóniát és az azt követő összejövetelt, de egy-két tradicionális elem akarva-akaratlanul bele fog kerülni. Ezek ráadásul olyan megszokottak, hogy az ember meg sem kérdőjelezi, miért pont így kell csinálni. Pedig a tradíciók országonként változnak.
Az esküvői szokások célja általában az, hogy a házasulandók szerencsések legyenek közös életükben, bőséges gyermekáldásban részesüljenek, illetve kivédjék az esetleges ártó szándékokat. Meglepően sok helyen használnak riszt, gyakori a mézevés, de a megfelelően megválasztott virág vagy ruha is működhet. (Természetesen az itt felsoroltak nem minden ceremónián bukkannak fel az adott országban, ahogy a magyar esküvők is nagyon változatosak.)

 

Kína

Kínában a vőlegény egy íjjal nyílhegy nélküli nyílvesszőket lő ki menyasszonyára, majd összeszedi őket és a szertartás alatt eltöri a nyílvesszőket ezzel biztosítva, hogy a szerelmük örökké fog tartani.

Kínai menyasszony gyaloghintóban
A kínai menyasszony gyaloghintója

Szintén Kínában a menyasszony családja felbérel egy „szerencsehozó asszonyt”, aki felügyel a lányra, amíg az otthonából a vőlegénye házához utazik egy különlegesen feldíszített gyaloghintóban. A vendégek emellett napernyőkkel védik a menyasszonyt és rizst – az egészség és a gyarapodás jelképét – szórnak rá utazás közben.

Ha sikeresen eljut a céljához, akkor ruhák egész arzenálját viselheti a nagy napon.

Kínában a menyasszonyok általában egy Chőngszámnak vagy csipaonak nevezett, testhez simuló, hímzett ruhában vonulnak az oltár elé. A lagzira aztán átöltöznek egy nyugati stílusú ruhába, sőt gyakran egy koktélruhában zárják az estét.

Egy másik játékos szokás, hogy a nyoszolyólányok, koszorúslányok az esküvő reggelén próbára teszik a vőlegényt, akinek – néha a segédeivel együtt – különféle feladatokat kell teljesítenie, hogy bizonyítsa, méltó az ara kezére és beengedjék hozzá. Ezt „esküvői ajtó játéknak” hívják. Ha kiállta a próbát, akkor egy pénzzel teli borítékkal „vásárolhatja meg” a menyasszonyát.

Japán

Japán esküvő
Japán esküvő

Itt a sinto szertartás számít hagyományosnak. Ebben a kultúrában a csókot nagyon bensőséges dolognak tartják, így a szertartás végén a pár nem a filmekben megszokott módon zárul.

Japán menyasszony
Japán menyasszony

A menyasszony az esküvő során itt is többször is átöltözik. Minden ruhadarabnak megvan megvan a jelentése. Magán a szertartáson tetőtől talpig fehérben van. Ehhez a selyembrokát kimonóhoz pedig előbb egy kendőt, vatabósit visel, amely a vőlegény és a vendégek elől is elrejti az arcát. Ezt követően pedig egy Cuno-kakusi nevű, búraszerű fejfedőt.

A hagyomány szerint ezzel rejti el a „féltékenysége szarvait” az anyósa elől, akire nyilvánvalóan féltékeny.

Fülöp-szigetek

A házasságkötés után az ifjú házasok egy galambpárt, egy tojót és egy hímet reptetnek el. A madarak a harmonikus közös életet jelképezik.

India

Itt főleg hindu és a muszlim esküvői szertartásokkal találkozhatunk, amikben sok a közös elem, mint a henna használata vagy a ruha színe, de a formaságok régiónként is eltérőek lehetnek. Az esküvők általában több napig tartó, hatalmas ceremóniák.

A szindúr felkenése
A nő hajválasztékába kent vörös por jelzi, hogy házas

A menyasszony testének szinte minden milliméterét hennával díszítik a barátnői. Az órákig tartó rajzolás eredménye nagyjából két hétig marad meg.

A menyasszonyi ruha hagyományosan piros, az ara pedig a homlokát is díszítő fejékszert visel.

A szertartáson a házasulók nemcsak gyűrűt, hanem virágfüzéreket is cserélnek, illetve a vőlegény egy aranyláncot helyez kedvese nyakába. Azt, hogy egy nő férjezett, a hajválasztékra kent vörös szindúr jelzi.

Peru

A perui esküvői torták szerves részei az oldalukból kilógó szalagok. Ezekre apró medálocskákat kötöznek, köztük egy játék eljegyzési gyűrű.

A lagzin minden egyedülálló nő részt vesz a „tortahúzásban”.

Mindegyikük megfog egy szalagot és a hagyomány szerint az lesz a következő menyasszony, aki kihúzza a játék eljegyzési gyűrűt.

esküvői torta
A perui esküvői torta

Mexikó

A szertartás keretében, miután a menyasszony és a vőlegény elmondták a fogadalmaikat

a pap egy rózsafüzérből és virágokból font lasszót teker köréjük nyolcas alakban.

Ez jelképezi a pár összetartozását, az alakja pedig a végtelen szimbóluma. Ez jelzi reményüket, hogy a frigy örökké fog tartani.

mexikói esküvő
Rózsafüzérrel összekötve

Kongó

A legtöbb ifjú ara és leendő férj ezen a napon átadhatja magát a jókedvének, sőt, van akit egésze elragadnak az érzelmek, a kongói házasulóktól kifejezetten ennek az ellenkezőjét várják el.

A ceremónia és a lagzi teljes időtartama alatt tilos mosolyogniuk.

Ha mégis megteszik, az azt jelenti, hogy nem veszik komolyan a házasságot.

Kuba

Itt a mi menyasszonytáncunkhoz hasonló hagyomány keretében

minden férfi, aki felkéri a menyasszonyt egy bankjegyet kell, hogy az ara szoknyájára tűzzön.

A vendégek ezzel járulnak hozzá az esküvő és a nászút költségeihez.

pénz a menyasszonyi ruhán
pénz a menyasszonyi ruhán

Németország

A német friss házasok rögtön egy háztartási feladattal indítják a közös életüket. A vendégek által összetört porcelánt kell összesöprögetniük.

A cserepek nem a féktelen mulatozás, hanem a jó szándék jelei, ezzel lehet ugyanis kivédeni az ártó szellemeket.

A „Polterabend”-nek nevezett szokás magyarázata pedig az, hogy amikor a pár összefog, minden akadállyal szembe tudnak nézni, amit az útjukba vet az élet.

Polterabend
Polterabend

Egyéb ház körüli teendőkkel is bizonyítaniuk kell. A házasságkötés után a párnak egy tuskót és egy fűrész adnak. Kettejüknek csapatként kell elfűrészelni a fadarabot ezzel bizonyítva, hogy képesek közösen megbirkózni a nehézségekkel.

lányrablás
a menyasszonyrablás Romániában is szokás

Románia

Itt egy, a mi menyasszonyrablásunkhoz hasonló szokás dívik.

Az esküvő előtt a vendégek közösen elrabolják és elrejtik az arát, majd váltságdíjat követelnek érte a vőlegénytől.

Ez általában néhány üveg ital, esetleg, ha tényleg meg akarják izzasztani a leendő férjet, akkor egy szerelmes dal eléneklése a násznép előtt.

Görögország

Itt a hagyomány szerint a násznagy vagy a tanú borotválja meg a vőlegényt a szertartás előtt. Ezt követően egy édesebb hagyomány keretében a jövendőbeli anyósa mézzel és mandulával eteti.

Kanada

A francia-kanadai esküvőkön a házasulók idősebb, egyedülálló testvéreinek a feladata a pénzszerzés. Ők feltűnő színű, régi zoknikban ropnak egy táncot, a vendégek pedig pénzt dobálnak nekik, amit aztán összegyűjtenek és a párnak ajándékoznak.

Skócia

Gretna Green híres kovácsműhelye
Gretna Green híres kovácsműhelye

Skóciában évszázadokig 21 év volt a nagykorúság és így a házasulási korhatár. A skót szerelmesek azonban találtak kiskaput.

Egy Gretna Green nevű faluba szöktek, ahol a kovács összeadhatta őket.

Ez a kalandos megoldás aztán számos filmben és sorozatban felbukkant.

Lehet, hogy ennek a megoldásnak a népszerűségéhez a következő hagyomány is hozzájárult. A vőlegényt és a menyasszonyt a barátaik foglyul ejtik az esküvő előtti napon és mindenféle fura dolgokkal kenik össze, például melasszal, hamuval, liszttel vagy tollal és végigvonulnak velük a városon. A cél meglepő módon nem a megszégyenítésük, hanem egy, az ártó szellemeket távol tartó rituálé maradványa a ceremónia.

Wales

szerelemkanál
szerelemkanál

Régen, ha egy wales-i férfi szerelmes lett és kész volt megállapodni, akkor

faragott egy „szerelemkanálnak” nevezett szerelmi zálogot és a kiválasztott lánynak ajándékozta.

Ezeknek a fából faragott kanalaknak a díszítése is jelképekkel terhes volt: a kulcs az illető férfi szívének kulcsát szimbolizálta, melyet így átadott a nőnek. A gömböcskék pedig a remélt közös gyerekek számára utaltak.

A wales-i arák a nagy napon nemcsak a saját boldogságukat igyekeznek biztosítani, de a koszorúslányokét is.

A menyasszonyi csokorba mirtuszt kötnek, ami a szerelem szimbóluma. Az ara pedig minden koszorúslánynak ajándékoz egy ágacskát a virágból. A babona szerint, ha a nyoszolyólány elülteti a virágot és az kihajt, akkor ő lesz a következő menyasszony. (Többek közt Kate Middleton csokrában is volt mirtusz, de Vilmos herceg feleségének a fátylán is nagy szerepet játszottak a virágok, amelyek az Egyesült Királyság különböző részeit szimbolizálták.)

mirtusz bokor
Mirtusz

Írország

A manókkal, koboldokkal és tündérekkel teli vidéken a menyasszonyoknak különösen óvatosnak kell lenniük, ugyanis a hiedelem szerint

ha legalább az egyik lába nem érinti a földet, amikor a vőlegényével táncol, akkor a gonosz tündérek elragadják.

Semmi Dirty dancing-es emelés!!

Örményország

Az ártó szellemek távol tartására egyensúlyozz lavash kenyeret a válladon! Az örmény friss házasok legalábbis erre esküsznek. A hagyomány szerint amikor a menyasszony és a vőlegény belép a lagzira – általában a fiús háznál – összetörnek egy tányért, mert azt tartják, ez szerencsét hoz, majd az anyós lavash nevű kenyeret és mézet hoz nekik. Előbbit

a vállukon egyensúlyozzák, hogy elhárítsák az ártó szellemeket,

utóbbi pedig a boldogságukat szimbolizálja, ezért esznek belőle egy kanállal. Ezt követően kezdődik a lagzi.

Norvégia

apró arany korona

Az északi országban igazán jó lehet menyasszonynak lenni! Itt a

hagyományos viselet egy gazdagon díszített arany és ezüst korona, amiről apró medálocskák fityegnek.

Ezek csilingelése tartja távol ugyanis az ártó szellemeket.

Csehország

A csehek a példamutatásban és a mintavételben hisznek.

Mielőtt összeadják a menyasszonyt és a vőlegényt, egy gyereket tesznek a pár ágyára,

hogy bőséges gyermekáldásban legyen részük. Ugyanezen okból a ceremónia után a vendégek rizst, borsót vagy lencsét szórnak rájuk.

gyerek az ágyban
gyerek az ágyban

Svédország

Bármikor,

amikor a lagzin a menyasszony elhagyja az asztalát, az esküvőn résztvevő valamennyi nő számára szabad a csók a vőlegénnyel.

Természetesen a gendertudatos svédeknél a szabály a vőlegényre is vonatkozik, az ő távozásakor a menyasszonytól lophatnak csókot a férfiak.

Olaszország

Az esküvő előtti éjjel az olasz vőlegények szerenáddal köszöntik a menyasszonyukat

a lány ablaka alatt. Az alkalom meghittségéből némileg levon, hogy a zenészekkel érkező vőlegény dalai után a pár családja és barátaik hatalmas svédasztalos bulit tartanak.

szerenád
szerenád

Spanyolország

Néhány vidéken az a szokás, hogy a vőlegény barátai ollókkal felszerelkezve érkeznek a lagziba.

Lenyisszantják az ifjú férj nyakkendőjét, a darabjait pedig eladják a vendégeknek

ezzel gyűjtve pénzt a párnak. Van, ahol ugyanez történik a menyasszony harisnyakötőjével is.

Venezuela

A venezuelai lagzikban ne várjunk a buli végéig a gratulációkkal, az ifjú pár valószínűleg addigra már rég köddé válik.

Venezuelában ugyanis szerencsét hoz, ha a menyasszony és a vőlegény észrevétlenül ki tud surranni a lakodalomról.

És azt a vendéget is jó szerencse éri, aki elsőként veszi észre a távozásukat.

(via brides.com)

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!