Ma kell pucolni!

-

Takarítás világnapja – szeptember 18. Nem akármilyen világnap ez a mai, hiszen a környezetünk tudatos élhetőségének a világnapja van. Elő a ronggyal, a felmosó készlettel, legyünk úrrá a poron. A szöszök uradalmát menesszük, a foltokat tudjuk le, se pókháló, se porcica ne keltsen bennünk rossz érzéseket. Elő a viledával, és a domesztosz fertőtlenítő hatása legyen velünk! A hipó a mai napon a ‘leghájpoltabb’  ismeret, s érezzük általa a friss, a tiszta környezetet. Legyen ez a nap mementója a tisztaságnak, az élhetőnek, s mentsük meg magunkat a portól, mely egyfolytában része az életünknek!

Fotó: Pixabay

Ne legyünk restek

A pucolás nem csak az eliszkolás tisztaságot remélő szinonimája, hanem a kellemes környezetünk alapja. A takarítás fáradságos tevékenységének, oly fennkölt céljait redukálhatjuk mindennapjaink sivár világába, mely a tökéletesség tükrén keresztül mutatja meg környezetünket. Vágyjuk, szeretjük mindazt, mi általa megadatott. A rohanó világ feladatai néha ellent mondanak az energiáink takarításra szánt idő mennyiségének, de kétségtelenül akkor érezhetjük jól magunkat, ha nem leszünk restek, és nekiállunk.

Fotó: Pixabay

Miért pont ma takarítsunk

Az ENSZ 1992. szeptember 20 -án, a Környezetvédelmi Programja által meghirdette a takarítási világnapot. Célja a világméretű nagytakarítás, mely elég utópisztikusnak tűnő küldetés, de alapvetően jó célt szolgáló közösségi igény. Ma a világnap alkalmából vedd elő a tisztítószereidet! Nézz körül és lásd azt mit tehetsz magadért, embertársaidért, közvetlen, és tág fogalomba vett környezetedért. Világunk a Föld,  csak egy van, jó lenne, ha kipucolnánk az általunk összehordott szemetet.

Fotó: Pixabay

Mit gondolsz, az őszi takarításnak nálad is itt az ideje

Nem hagyható figyelmen kívül a környezeti, és emberi tevékenység által felhalmozott „kosz” mennyisége. Kétségtelen a környezet és az egészségre nézve károsító hatása. Ha élni akarunk, élhető teret kell létrehoznunk, mely által megadatik számunkra az egészséges élet lehetősége. Meg kell tennünk azokat az óvintézkedéseket, amelyekre általában csak legyintünk, és létrehozni a tiszta, szervezetünk számára tökéletesen elfogadható életteret. Persze elég tág a tisztaság fogalma is, viszont egyértelműen befolyásolja a mindennapjainkat, a közérzetünket. Mindenkinek érezni kell a tisztaság fogalmát, és ha már rosszul érzi magát saját környezetétől, ha már elborzasztja az, amit saját maga körül lát, tegyen érte. Az általános takarítások csak úgy, mint régebben az éttermek étlapjai, szezonálisak, amiket mindig érdemes betartani.

Fotó: Pixabay

A makulátlan élet kívánalma

Ősz, tél, tavasz, nyár. Mindegyikben megtalálhatjuk a jót, de egyértelmű igény életterünk megnyugtató tisztasága. Ne csak az idényjellegű, rohammunkában létrehozott, muszájból való takarításra törekedjünk, hanem az állandóságra. Ez az az alapvető szükséglet, mely a mindennapjainkat meghatározza, még akkor is, ha nem veszünk róla tudomást. A makulátlan jó érzéssel megáldott, tiszta környezet, rengeteget tehet hozzá közérzetünkhöz, és ezáltal a mindennapjaink megéléséhez is. Saját jólétünk tudatos definíciójaként, a takarítás tökéletességére való törekvés, valójában az egész életvitelünket meg tudja változtatni. Tenni kell, időt szánni rá, mivel az itt és a most befolyásolja az egész életünket.

Fotó: Pixabay

Takarítás világnapja – szeptember 18.

A hagyomány Ausztráliából indult. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg elsőre a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. Egy idő után ez a nemes kezdeményezés követőkre talált, és mára több mint 80 országban, 35 millióan látnak neki a takarítás magasztos, egyben szükséges tevékenységének. Mit jelent ez? Lesikáljuk a maszatot, kitakarítjuk a lakást, szemetet szedünk, magunk és mások után. Tudatosan szelektáljuk a hulladékot, tengereket, tavakat, patak partot tisztítunk. Mezőkön, hegyeken szedjük fel a szemetet, és nem nézzük jó szemmel, ha szennyezi valami a környezetünket. A lényeg, hogy tevőleg ünnepeljük meg ezt a világnapot, ami minden ember közös érdeke.

Fotó: Pixabay

Ezen a napon arra is ügyeljünk, hogy a tisztítás során ne szennyezzük tovább a világot, legyünk „zöldek” és figyeljünk arra, hogy még az unokáink is jól érezzék magukat itt a Földön!

Ezek a legzöldebb városok 2022-ben

Beszéljünk a növényeinkhez?

 

Hasznosítsd megunt ruháidat: adakozz és védd a környezetet!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!