5 különleges múzeum Budapesten, amit látnod kell

-

Néha olyan helyek mellett sétálunk el, amelyekről nem is sejtjük, hogy milyen izgalmas világot rejtenek. Ráadásul vannak olyan kevésbé ismert múzeumok, kiállítóhelyek, ahova akár ingyen is bemehetünk. Gyűjteményünkben állatsimogatós és földalatti helyeket is ajánlunk.

 

Cat Museum cicasimogatással

Ha szereted a macskákat és szívesen elidőznél cicás holmik és bársonytalpú kis hízelgők közt, akkor látogass el a nemrégiben megnyílt Cat Museumba. Az interaktív cicás hely több szinten tiszteleg a macskák előtt. Az alsó szint a Macskák a nagyvilágban tematika szerint készült el, és ismert és kortárs festményekkel vár. A felső szinten a Dzsungel teremben a macskák biológiai különlegességeiről és a különféle fajtákról olvashatunk tudnivalókat, itt filmet is vetítenek és kvízzel is várnak. Szuper hely, igazi cicás paradicsom, ahol még Relax kuckót is kialakítottak.

A múzeumban fontos szabályokat is be kell tartani a cicusok egészsége érdekében, váltócipő és kézfertőtlenítés is szükséges a belépéskor. Időpontot is érdemes foglalni előre.

Részletek: https://catmuseumbudapest.hu

cicás múzeum
kép: Cat Museum, www.catmuseumbudapest.hu

 

Labirintus

Egy hely, ahol démonokról, vámpírokról is hallhatunk és tanulhatunk, sőt, a gyerekeknek még Harry Potter bulit is szervezhetünk.  A Budai Várban sétálva találhatunk rá erre a misztikus kiállítási helyszínre, amit a középkortól kezdve egyébként sok mindenre használtak, még börtön is volt.

A Várhegy mélyén lévő Labirintus egy barlangi kiállítás, aminek kacskaringós folyosóin, boltíves termeiben az államalapító Szent Istvántól Mátyás királyig, a leghíresebb magyar királyok szobrain keresztül elevenedik meg számunkra a középkori Magyarország. A gyerekeket pedig a fentebb említett Harry Potter bulin kívül készségfejlesztő kincskereső játékkal, Labirintus Kincse partival, Hamupipőke és Kalóz zsúrral is várják.

Részletek: http://labirintus.eu

budapesti múzeumok
kép:labirintus.eu

Fürdőmúzeum

Ki gondolná, hogy akár egy aluljáróban is belebotlunk a történelem emlékeibe! Az aquincumi legio fürdőjét ma már szinte teljes mértékben ismerjük és bele is tekinthetünk a régmúlt embereinek múltjába a beszédes köveken keresztül. Az épületet a 2. században emelték, majd többször átépítették Feltárták, kutatták, és ma már tudjuk, hogy a tábor két főútjának kereszteződésében állott a monumentális épület. Főbejáratai is a főutcákról nyíltak. Latin elnevezését is egy Kr.u. 268-ból származó újjáépítési feliratról ismerjük. A tornacsarnok hideg, langyos és forró vizű medencék, fürdőkádak, izzasztókamra és tágas, padlófűtéssel ellátott termek szolgálták a katonák felfrissülését. Itt bőséges lehetőségük nyílt a testgyakorlásra, és a tisztálkodásra. A légiotábor közfürdője a Flórián téri aluljáróban látható.

Az Aquincum Múzeum oldalán érdemes szétnézni, itt több időszaki kiállítást is ajánlanak. Az egyiknek a címe: Minden út (Rómába) Aquincumba vezet. Részletek: http://www.aquincum.hu/

budapesti múzeumok
kép:wikipedia

Rendőrmúzeum

Bűnügyi Múzeum néven több mint 100 éve nyitott meg a ma Rendőrmúzeum néven üzemelő hely Budapesten a Mosonyi utcában. Itt a magyar rendőrség történetével ismerkedhetünk meg a Rendőrség-történeti kiállításon.  A „Múlt és Jelen” fotókiállításon fekete-fehér archív fotók és ugyanazon a helyszínen napjainkban készült színes fotók segítségével nézhetünk bele a rendőrség múltjába.

A Rendőrmúzeum történeti tárgyi gyűjteményében például a rendőrségnél használt gépjárművek, technikai- és egyéb használati eszközök, így rabosító fényképezőgép, helyszínelők eszközei, bilincsek láthatóak.  Kántor, a híres nyomkövető kutya előtt is tisztelegnek. Az egyenruha-szakgyűjtemény például kevésbé felkavaró, de a múzeumnak van olyan része is, amihez azért kell lelkierő is, és az sem titok, hogy 18 év felülieknek ajánlott az anyag megtekintése. A tárlatvezetés ingyenes és roppant érdekes.

A múzeum honlapja: http://www.rendormuzeum.com/fooldal

Budapesti múzeumok
Lovas díszegyenruha a gyűjteményből kép: Rendőrmúzeum

 

Földalatti Vasúti Múzeum

Sokan budapestiként sem látták még, pedig a külföldiek számára izgalmas helyszín a Földalatti Vasúti Múzeum, ami a kontinens első földalattijának állít emléket. Egy igazi műszaki műemlék a millenniumi földalatti vasút egyik eredeti alagútszakasza. Ezt 1955-ben iktatták ki a forgalomból. A történelmi atmoszférát teremtő falak közt kiállított kocsik, makettek és fényképek visszarepítenek minket néhány évtizedet az időben.  Ami külön ámulatba ejtő, hogy eredeti Zsolnay csempeburkolatot láthatunk a Gizella tér felirattal.

Egy virtuális sétát is tehetsz : https://www.bkv.hu/hu/muzeumok/virtualis_tura_a_foldalatti_vasuti_muzeumban

Budapesti múzeumok
kép: https://www.bkv.hu/hu/muzeumok/foldalatti_vasuti_muzeum_budapest

Ezek is érdekelhetnek:

LEGO® művészeti kiállítás Budapesten

A Pál utcai fiúk üveggolyóznak egy budapesti ház tűzfalán

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!