spot_imgspot_img
spot_img

Popper Péter gondolatai szerelemről, szeretetről

-

Article Top Ad (AdSense)

Popper Péter lelki útvalókból sokat hagyott ránk. Eszmefuttatásai, gondolatai mélyre visznek, mélyre utaztatnak önmagunkban. Bár a közkedvelt pszichológus évek óta nincs már velünk, sorai még mindig kapaszkodók, mentőövek lehetnek sokak számára.

 

Popper Péter 1933. november 19-én született és 2010. április 16-án halt meg. Valláspszichológiával, pszichoterápia, társadalmi beilleszkedési zavarokkal foglalkozott a legtöbbet. Élt Indiában, tanított Izraelben, és még színdarabokat is írt. Kutatta, kereste a mindenkit érdeklő örök kérdéseinkre a válaszokat, így a szeretetről és a szerelemről is megannyi gondolata maradt ránk. Ezekből csemegéztünk.

 

Megszívlelendő mondatok

„A szeretetet nem lehet méricskélni. Vagy van, vagy nincs.”

„Mindig ott lesznek homályaink, félreértéseink, illúzióink egy másik emberrel kapcsolatban, ahol saját magunk rendezetlenek vagyunk, hazudunk magunknak, eltorzítjuk a realitást.”

„Ami fontos, azt csöndesen ébren kell tartani magunkban napról napra; egy pillanatra sem szabad elengedni. Egy napon valóság lesz.”

„Ember nem lehet többfelé hűséges.”

„Egyszerűbb panaszkodni, mint kiverejtékezni a megoldást.”

Popper Péter gondolatai
kép:Envato Elements

 

Létezik az „igazi”?

A 7 undok megjegyzés a szerelem kínjairól írásából válogattuk az alábbi idézeteket. Kíméletlenül őszinte gondolatok arról, hogy hogyan vágjuk át magunkat akkor, amikor a szerelmet idealizáljuk.

„Egy öreg pszichológus – akit leggyakrabban mégis csak szerelmi csalódások, kapcsolatok válsága miatt keresnek fel – hajlamos úgy vélekedni, hogy a szerelmeseknek legtöbbször fogalmuk sincs arról, kit szeretnek. Mert először is vágynak a szerelemre, s ha végre felbukkan a várva várt dalia vagy tündér, rávetítik minden erotikus fantáziájukat, vágyképeiket, álmaikat az „igazi”-ról, és a saját képzeletük által kifestett képbe szeretnek bele. S hogy e fantáziakép mögött milyen a valódi ember, arról alig tudnak valamit. Ám ha eljönnek a csalódások drámai percei, akkor nem saját magukra haragszanak, hanem a partnerre: Miért nem vagy olyan, amilyennek elképzeltelek? Arról már nem is szólok, hogy a lángoló szerelem a grandiózus színjátékok ideje, mindenki a legjobb, a legszebb arcát mutatja. Mögötte rejtve marad a valódi jellem, a minden emberben meglévő torzulatok, sokszor nehezen elviselhető rigolyák, szokások.
Szégyenkezve vallom be, hogy ezért én nem vagyok lelkes híve az úgynevezett szerelmi házasságoknak. A kölcsönös rokonszenv, a barátság, sőt még az érdek által vezérelt kapcsolatokban is több a reális emberismeret.”

„Mert még el kell mondanom egy szomorú hírt. Az ”Igazi” sem létezik. Nincsen. Sehol nem él valahol egy nő vagy egy férfi, aki az igazi, s akit csak meg kell találni. De aki szerencsés, élete során találkozhat két-három olyan emberrel, akiből lehetne „igazi”. De ehhez nagyon sok türelem, lemondás, megértés, háttérben maradás szükséges, ám végül kialakulhat egy olyan viszony, melyben a másik már nélkülözhetetlenül belecsiszolódott, vagyis igazivá vált.”

Popper Péter idézetek
kép:Envato Elements

Nem birtokolhatunk másokat

„A szerelem vidéke különben is tele van önbecsapásokkal.”

„A szerelem lopakodó gyilkosa a lustaság. Amikor a megszerzett boldogság biztonsága elkezdi rongálni a hétköznapokat. Amikor már lusták vagyunk udvarolni, csábítani, kívánatossá tenni magunkat – a mosakodást, a fogmosást, a fésülködést, a kölni használatát és a vonzó ruhát, pizsamát is beleértve. Minek? Hiszen már a miénk. Csakhogy ezzel kondul meg a halálharang egy férfi-női kapcsolat felett. Mert a szívünkbe kellene felírni csupa nagybetűvel: AZ EMBER NEM TULAJDON!”

Ha olvasnál Popper Péter könyveiből, itt tudsz nézelődni: könyvek

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Lélekerősítő mondatok, amik segítenek, ha mentálisan elfáradtál

Motiváló gondolatok – könyvek megújuláshoz

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!