Ma áldozhatunk a ‘pizza szenvedély’ oltárán

-

A pizzát többnyire mindenki szereti. Igazán jó ennivaló, amit valójában mindenhol fogyasztunk. Elkészítjük otthon, egy családi vacsorának, vagy éppen ebédnek, előszeretettel kérjük az éttermekben, és -mint gyors egyszerű megoldás – táplálékul szolgál a mindennapi rohanás közben is. A mai nap a pizza ünnepe az egész világon, sőt az Egyesült Államokban azonban egy egész hónapot szentelnek neki.

Fotó: EnvatoElements

A pizza, mint világ étel

A pizza kétségtelenül olasz eredetű étel. Első megjelenése a dél-itáliai görög kolóniák idejére tehető.  Az i.e. 3. században Marcus Porcius Cato Maior történetíró említ először egy lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg. Elterjedéséhez nem kellett sok idő, Pompeii városában a régészek találtak tárgyakat, amivel készítették, megjelent ókori Egyiptomban és Babilonban. Az ókori római pizza féleségek még nagymértékben különböztek a maitól. Tejföllel vagy zsírral kenték meg, erre az alapra tették a feltéteket. A pizza szó a tudósok megállapításai alapján a picea szóból ered, mely a latin pincere (összegyúrni) szóból származik, kelt tészta alapú ételeket jelentett.

Bár Olaszország a szülőhazája, de rengeteg olyan változata alakult ki, melyek más nemzetek konyhaművészetének jellegzetességeit viselik magukon. Alapja egy kelt tésztából készült vékony lepénykenyér, melyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek. Valójában mindenhol hozzátették a maguk kedvenc alapanyagait, viszont az eredeti az olasz.

Fotó: EnvatoElements

A paradicsom és a vízibivaly mindent megváltoztatott

A paradicsom őshazája Peru, ott még ma gyomnövénynek számít. Amerika felfedezői hozták magukkal Európába. Sokáig nem fogyasztotta az európai ember, mert azt hitték mérgező. A vízibivaly ugyancsak ismeretlen élőlény volt sokáig, ami Indiából származik, és az igazi mozzarella sajt készül a tejéből. Miután mind a kettő fontos az eredeti igazi pizza elkészítéséhez, a mai formáját csak a 18. század végén kezdte elérni.

Fotó: EnvatoElements

A mai pizza

Nagyon sok eredettörténet létezik a mai pizza kialakulásáról, és viták is folynak erről, főleg Olaszországban. Az egyik elmélet szerint Nápoly környékén kezdték el használni a paradicsomot a pizzák ízesítésére. A nápolyi Raffaele Esposito-nak köszönhetjük, aki 1780-ban alapította meg a Pizzeria Brandi néven – még mindig – működő sütödéjét. 1889-ben I. Umberto király és Margit királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült, zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), a királynéról nevezte el Margarita -nak. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizza készítés mesterségét Amerikába, ahonnan az 1950-es években indult világhódító útjára.

Fotó: EnvatoElements

A pizza nem egy étel, hanem életérzés

Az olaszok számára a pizza sokkal többet jelent egy ételnél. Az otthon melege, a gyermekkor ízei, a legjobb alapanyagok. A pizza világa rendkívüli módon szerteágazó. Már Olaszországban is sokféleképpen készítik, pláne az egész világon. Az igazi csakis fatüzelésű kemencében készülhet, a legfontosabb alkotóelem pedig a pizzatészta. Az eredeti receptek szerint nem anyakovásszal készül. Fontos az is, hogy a pizzát nem szabad megtömni. A feltéteknek egyensúlyban kell tartani az ízeket, amik egymással harmonizálnak. Legyen az a három alapanyag – amit ráteszünk – kiváló minőségű, (paradicsom, sajt, bazsalikom) mert ettől lesz a pizza könnyű, kellemesen emészthető.

Két alapvető dolog van a pizza kapcsán. Ha egy olasz meg akarja állapítani jó -e a pizza, vagy egy sima margaritát, vagy marinát fog kóstolni! Ha pedig tradicionális pizzát akar valaki készíteni, egy olasz pizzamesterhez kell menni tanulni.

Fotó: EnvatoElements

Sokan készítenek jó pizzát

A technológiák változása, a szakácsművészet fejlődése már magában alakítja a pizzák világát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a világ nem minden pontján találhatóak meg ugyan azok az alapanyagok. Ezért rengeteg féleképpen készítik manapság. Egyik sem jobb vagy rosszabb, hanem más. A hűtéstechnológiák mára lehetővé teszik, hogy a pizza úgymond iparosodjon, és minőségi, jó termékekkel találkozhassunk akár az üzletekben is. Az viszont biztos, hogy aki egyszer megkóstolta a kiváló minőséget, a fatüzelésű kemencék varázsát, a magas minőségű alapanyagokat, tudni fogja melyik fogyassza.

Fotó: EnvatoElements

Büszkék lehetünk a magyar pizzára

2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában zajlott le a Pizza Világbajnokság. 36 nemzet, 700 indulója vett részt rajta. Szinte a világ minden részéről érkeztek versenyzők, akik komoly tudással rendelkeznek a pizzakészítés területén. A magyarországi pizza séfek és séfek részt vettek a versenyen, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru, és természetesen Kovács Lázár séf. Kovács Lázár-Damu László 7. helyen végzett, Takács Márk-Dömők Zsolt párosa pedig 21. lett. Szabadfi Szabolcs -A Panificio il Basilico pékség alapítója, egy gluténmentes pizzával készült, amivel elhozta a kategóriában a 4. helyezést! Ezzel a fantasztikus teljesítménnyel zártak, és már várjuk az idei viadalt.

Vegán bor- és sajthelyettesítő mustra

Croissant – Így készítsd!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!