Croissant – Így készítsd!

-

A croissant egy vajas, pelyhes tészta, amelyet az osztrák kipferl formája ihletett. Az nem meglepetés, hogy a francia élesztős kelesztésű laminált tésztát használják hozzá. A kifli forma történelmi alakot mintáz. Elkészítése során a tésztát vajjal rétegezik, majd egymás után többször hajtogatják, tekerik a laminálás-nak nevezett technikával. Az eljárás során a leveles tésztához hasonló réteges, pelyhes textúra jön létre, amit aztán kedvünk szerint tölthetünk.

Fotó: envato elments

A Croissant eredettörténete

A félhold alakú kenyereket leginkább a reneszánsz kortól készítjük, de a félhold alakú sütemények már az ókortól eredeztethetőek. A legendák között több verzió is megtalálható. Az egyik szerint Európában találták ki, hogy megünnepeljék az Omajjád csapatok – frankok által a 732-es tours- i csatában elszenvedett -vereségét, az iszlám félhold alakjával. Van olyan is, hogy hazánkban, méghozzá Budán találták ki a török hódítás megszűnésének ünneplésére. Más források szerint 1683-ban Bécsben ünnepelték vele az oszmánok – keresztény erők által, a város ostromában – elszenvedett vereségét.

Fotó: envato elments

Pék a török ostrom alatt. Hasonló legenda, mely szerint 1683-ban Bécset ostromolta a török. Egy pék észrevette, hogy a városba egy alagúton akar az ellenség betörni, amit jelentett is. Cserébe annyit kért csak, hogy övé lehessen a félhold alakú sütemények készítésének joga. Így született meg a kifli, maga a croissant. Ennek a történetnek az elterjedése Alfred Gottschalknak köszönhető, aki a croissant-ról írt a Larousse Gastronomique első kiadásában, 1938 -ban.

A croissant születése mások szerint a kipferl egyszerűbb formájából alakult ki. 1838 -ban egy osztrák tüzértiszt, August Zang bécsi pékséget alapított Párizsban. Bécsi specialitásokat forgalmazott, köztük a kipferlt és a bécsi cipót, amik gyorsan népszerűvé váltak. A kipferl francia változata a félholdról kapta a nevét és világszerte általánosan azonosítható alakzattá váltak.

Fotó: envato elments

Létezik egy legenda, mely szerint a croissant eredetileg görög eredetű. Croesus ókori görög uralkodó (Kr.e 585 – Kr.e. 546 ) Lydia királya volt – aki i.e. 585-től uralkodott, a perzsa királytól elszenvedett vereségig – hódításai során rengeteget utazott, és kedvenc étele egy félhold alakú tészta volt, amit rendszeresen készíttetett magának. Miután 14 éves uralkodása végén a perzsák elfogták és kivégezték -az általa kedvelt étel fennmaradt és tovább fejlődött Európában.

A Kipferls -ből Croissant

Már régóta az osztrák és a francia pékségek és cukrászdák fő terméke. A modern croissant a 20. század elején alakult ki, amikor a francia pékek a kipferl briós tésztáját élesztővel kelesztett laminált tésztára cserélték. Az 1970-es évek végén olyan gyorsétellé vált, amelyet szakképzetlen munkaerő is egyszerűen frissen kisütött. Érdekesség, hogy a croissant pékség, nevezetesen a La Croissanterie lánc, az amerikai stílusú gyorséttermek mintájára felépített francia megoldás volt. 2008-ra pedig a francia pékségekben és cukrászdákban értékesített croissant-ok 30–40%-a fagyasztott tésztából készült.

A nem laminált croissant-ok korai receptjei már megtalálhatók a 19. században. 1850 környékén már több recepteskönyv is említi francia kenyérként,1869-re a croissant már eléggé ismertté vált, főleg reggelire fogyasztották.

Fotó: envato elments

Croissant recept neked

Kívül ropogós, belül foszlós, pont ahogy mindenki szereti. Egy kis időt rá kell szánni, de a végeredmény tökéletes lesz. A tészta elkészítése az egészben a legegyszerűbb. A tipikus rétegzett, hajtogatott péksütemény elkészítése viszont némi kézügyességet, gyakorlatot igényel.

Hozzávalók 10 adaghoz

63 dkg finomliszt 12 g só, 7 dkg kristálycukor 16 dkg zsíros tej, 16 dkg víz, 25 g élesztő, 60 dkg vaj, 3 darab tojás.

Elkészítés

A tészta elkészítése a szokásos módon történik. Összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. A tejet és a vizet homogenizáljuk és enyhén langyosítsuk fel, majd tegyük hozzá az élesztőt. Ha felfutott, adjuk hozzá fokozatosan a lisztes elegyünket, majd dagasszuk. Lehet kézzel, de géppel kényelmesebb. Ha kész vagyunk adagoljuk, gyúrjuk pogácsákká, úgy hogy mindig vissza gyűrjük magába a tésztát. Ha kész vagyunk, takarjuk le és hagyjuk 2-3 órát békén, kelegessen. Miután megnőtt legalább a kétszeresére, tovább kell pihentetni kb. egy órát hűtőben.

Ha kész van az alaptészta, ki kell nyújtani, majd négyzet alakúra formálni. A négyzetek közepére tegyünk vajat, és hajtogassuk rá a tészta széleit. Miután összecsomagoltuk, hagyjuk pihenni pár percig, majd újra nyújtsuk ki, és újra hajtogassuk be, így már 4 réteget kapunk. Ekkor megint van kis szusszanásnyi időnk, mert tovább kell keleszteni, körülbelül 10 -15 percig. A megkelt, réteges tésztát nyújtsuk ki, majd háromszögeket vágjunk ki belőle. Ezeket tekerjük fel minél szorosabban.

Jöhet a tepsi, amit kibélelünk sütőpapírral, és ráhelyezzük a croissant-t. Szépen egyenletesen bekenjük a tojással, és újra lefedjük, pihentetjük egy órát. Amint letelt az idő, megint megnövekednek a süteményeink, újra kenjük be tojással, és indulhat a sütés. Előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük 15 -20 percre. Nem árt figyelni, nehogy megégjen, ha már aranybarna a teteje, kész vagyunk.

5 +1 ok, amiért imádjuk a szusit Európában

Extra torták a világban

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!