Még alig kezdődött el a 2023-as év, újra izgalmas gasztronómiai eseményeknek lehetünk tanúi. A Bocuse d’Or döntője immáron véget ért. A szakácsok ilyenkor minden tudásukat beleadják az ételekbe, természetesen a verseny szabályrendszerének figyelembevételével. Büszkeséggel tölthet el minket, hogy ott lehettünk.
Bocuse d’Or
A szakácsverseny fináléja lezajlott. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban. Helyszíne a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás- és Élelmiszerkereskedelmi Kiállítás. A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb főzőversenye, melyre hazánkból elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia. Hazánk gasztronómiai elismerését újra nemzetközi színtéren mutathattuk meg.
A selejtezők
2021 október 21-én zajlott le a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo-n. A selejtezőkből ringbe szállt csapatok: Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje, Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje, Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke, és Dalnoki Bence, az immáron két Michelin – csillaggal rendelkező Stand Sous Chef-je. A megmérettetésen Dalnoki Bence és Nyikos Patrik (commis) nyerte el a munkájával az első helyezést. 2022. március 23-24- én megtartott európai döntőn, a hazai csapat második helyezést ért el, ezzel bejutva a lyoni döntőbe.

A kötelező alapanyagok
A 2023-as Bocuse d’Or mint eddig mindegyik sok meglepetést tartogatott számunkra. A mostani versenyen a tengeri alapanyagoké volt a főszerep, és mellettük a gyermekeknek készített ételek voltak a feladatok. Különleges verseny zajlott le, egyedi versenyfeladatokkal.
A Bocuse d’Or lyoni döntőjén, mint már megszokhattuk, két ételt kell adott időn belül elkészíteni a séfeknek. Az ámulatba ejtő megmérettetésen mindig különleges megoldások kerülnek ki a tehetséges szakácsok kezei közül. A mostani versenyen az ördöghal, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kellett elkészíteni az ételüket. A 2023-as lyoni döntő másik feladata az úgynevezett tányértéma, egy három fogásos gyerekmenü volt, amit tizenöt személyre kellett lefőzni a versenyzőknek. A menüben főszerepet kellett, hogy kapjon a tök, illetve az előételnek vegán fogásnak kellett lenni.
Dalnoki Bence: „Szeretjük az ördöghalat. Fehérhúsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. Nyilván a tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai – és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzőek, de ez természetesen nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében” Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Bocuse d’Or 2023
3. Magyarország
2. Norvégia
1. Dánia