spot_imgspot_img
spot_img

Bocuse d’Or Lyon! A Bronz a miénk.

-

Article Top Ad (AdSense)

Még alig kezdődött el a 2023-as év, újra izgalmas gasztronómiai eseményeknek lehetünk tanúi. A Bocuse d’Or döntője immáron véget ért. A szakácsok ilyenkor minden tudásukat beleadják az ételekbe, természetesen a verseny szabályrendszerének figyelembevételével. Büszkeséggel tölthet el minket, hogy ott lehettünk.

Bocuse d’Or

A szakácsverseny fináléja lezajlott. A Paul Bocuse mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második év januárjának végén rendezik meg Lyonban. Helyszíne a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás- és Élelmiszerkereskedelmi Kiállítás. A Bocuse d’Or a világ egyik legrangosabb főzőversenye, melyre hazánkból elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia. Hazánk gasztronómiai elismerését újra nemzetközi színtéren mutathattuk meg.

A selejtezők

2021 október 21-én zajlott le a Bocuse d’Or magyar döntője a Hungexpo-n. A selejtezőkből ringbe szállt csapatok: Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk Étterem kreatív séfje, Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol séfje, Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa Étterem konyhafőnöke, és Dalnoki Bence, az immáron két Michelin – csillaggal rendelkező Stand Sous Chef-je. A megmérettetésen Dalnoki Bence és Nyikos Patrik (commis) nyerte el a munkájával az első helyezést. 2022. március 23-24- én megtartott európai döntőn, a hazai csapat második helyezést ért el, ezzel bejutva a lyoni döntőbe.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia/Fekete Antonio.

A kötelező alapanyagok

A 2023-as Bocuse d’Or mint eddig mindegyik sok meglepetést tartogatott számunkra. A mostani versenyen a tengeri alapanyagoké volt a főszerep, és mellettük a gyermekeknek készített ételek voltak a feladatok. Különleges verseny zajlott le, egyedi versenyfeladatokkal.

A Bocuse d’Or lyoni döntőjén, mint már megszokhattuk, két ételt kell adott időn belül elkészíteni a séfeknek. Az ámulatba ejtő megmérettetésen mindig különleges megoldások kerülnek ki a tehetséges szakácsok kezei közül. A mostani versenyen az ördöghal, fekete kagyló és Szent Jakab kagyló felhasználásával kellett elkészíteni az ételüket. A 2023-as lyoni döntő másik feladata az úgynevezett tányértéma, egy három fogásos gyerekmenü volt, amit tizenöt személyre kellett lefőzni a versenyzőknek. A menüben főszerepet kellett, hogy kapjon a tök, illetve az előételnek vegán fogásnak kellett lenni.

Dalnoki Bence: „Szeretjük az ördöghalat. Fehérhúsú, egyszerű, tiszta ízű, és ha nagyon jól van elkészítve, szaftosabb, mint bármelyik másik hal. Nyilván a tengeri alapanyagok hátrányt jelentenek a közép-európai – és előnyt az északi országok számára, hiszen a mi konyhánkra nem jellemzőek, de ez természetesen nem gátolhat bennünket a céljaink elérésében” Forrás: Magyar Bocuse d’Or Akadémia

Bocuse d’Or 2023

3. Magyarország

2. Norvégia

1.  Dánia

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!