spot_imgspot_img
spot_img

Az omikronhoz új vakcina kell

-

Article Top Ad (AdSense)

Az omikron variáns tarol- és nem tudni hol lesz a vége.

Napról napra változik a vírushelyzet, és már rebesgetik az ötödik hullámot is. Mindeközben újabb variánsokat dolgoz ki magából a világjárvány. Eddig mindenki a delta variánstól félt, de már nyakunkon az omikron, ami újabb kihívások elé állítja a szakembereket.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója közzé tette véleményét az omikron variáns kapcsán. A szakember nyilatkozata szerint, elkerülhetetlen, hogy az új variáns ellen új „fegyverre” lesz szükség. Arra számítottak a virológus szakemberek, hogy egyre jobban mutálódik majd a vírus, és létrejöhet egy komolyabban mutálódott fajta, de ennek létrejöttét jövő év eleje körülire prognosztizálták. Muszáj lesz új- kifejezetten az omikron elleni -vakcinát kifejleszteni. Hozzátette- az új vakcina kifejlesztését már elkezdték és relatíve nem lesz hosszú idő. Arra a kérdésre nem tudott még válaszolni, mikor jön el az a pont, amikor szükségessé válik az új vakcinával való oltakozás.

Kiemelte, hogy a harmadik oltás mindenképpen fontos, hiszen kevésbé terjed a vírus, illetve míg nem fejlesztik ki az omikron védőoltást, addig időt nyerünk vele.

Az omikron gyakrabban fertőz, mint gondolták

Dél-Afrikában megnégyszereződött az új covidfertőzések száma. A fertőzöttek számának növekedése azóta emelkedik komoly mértékkel, mióta az omikron-variáns átvette a többi mutációtól a vezető szerepet. Az biztos, hogy bizonyítottan fertőzőképesebb mint az eddigiek. Arra egyelőre nincsenek adatok, hogy az omikron által megfertőzött emberek könnyebb, vagy súlyosabb lefolyású megbetegedésre számíthatnak e az eddigi koronavírus fajtákhoz képest.

koronavírus
Fotó: Pixabay : Koronavírus

 

Dél-Afrikában jelentősen erősödik az omikron fertőzöttek száma- és a megfigyelések alapján az is kiderült, hogy a már gyógyult covid fertőzötteket is újra tudja fertőzni. A Dél-afrikai kutatók nem hivatalos közleményben elmondták, hogy az omikron olyan szinten mutálódott vírus, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel és ütemben fertőz, mint az eddigi koronavírus variánsok. Aggasztó az a tény, hogy már a vírusfertőzésen átesetteket is megtámadja, és újra fertőzi. Ez arra enged következtetni, hogy ez a vírusfajta sokkal eredményesebben kerüli ki az immunrendszerünk védelmét, még akkor is, ha oltottak vagyunk, vagy éppen már túlestünk a megbetegedésen.

Arra vonatkozóan még nincsenek adatok, hogy az eddig kifejlesztett vakcinák mennyire hatékony védettséget nyújtanak az omikron ellen. Az valószínűsíthető, hogy az oltások által megszerzett védettség hatékonysága egyre kevésbé lesz megfelelő.

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

 

Forrás: infostart, koronavirus.gov

Fotó: Pixabay

Meddig tombolnak az új variánsok

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!