spot_imgspot_img
spot_img

Változott az ajánlott a D-vitamin fogyasztás mennyisége

-

Article Top Ad (AdSense)

A D-vitamin szedése javasolt naponta az októbertől-márciusig tartó időszakban, javasolt az elfogadott mennyiség heti vagy havi pótlása, ami felnőtteknél hetente egyszer 14 ezer, havonta egyetlen alkalommal beszedett 60 ezer NE D-vitamint.

A Semmelweis Egyetem honlapján hétfőn megjelent közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy kisgyerekeknek és csecsemőknek 400, az iskolásoknak 1000, míg a kamaszoknak és felnőtteknek 2000 nemzetközi egység (NE) gyógyszergyári körülmények között gyártott D-vitamin bevitele javasolt. Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának igazgatója szerint, az úgynevezett telítő dózis, amely az adagok növelését eredményezi, csak a súlyosan fertőzöttek esetében szükséges. Ezeknél a betegeknél 5 napon keresztül, napi 12 ezer, majd napi 4 ezer nemzetközi egység (NE) adható. A koronavírus megjelenése óta tudományosan bizonyított, hogy a fertőzés súlyossága és a D-vitamin között összefüggések vannak.

Magyarországon 2012-ben jelent meg az első egységes D-vitamin ajánlás, amelyet a szakterületek képviselői fogalmaztak meg, ezt azóta négyszer igazították új kutatási eredményekhez. A Semmelweis Egyetem a Qubitnak adott tájékoztatójából kiderül, hogy a szakmai szervezet ajánlásának hivatalos szövege az Orvosi Hetilapban fog megjelenni, a következő év elején.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!