spot_imgspot_img
spot_img

Meddig tombolnak az új variánsok

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy éve jelent meg a- mára az egész világon domináns- delta variáns, a WHO által szekvenált minták 99,5 százalékában azonosítják, de ezzel nincs vége.

A Covid-19 vírus utat tör magának

A szakemberek tudják, hogy alapvető szabály- miszerint egy vírus alatt nem oltakozunk. Ennek a legegyszerűbb oka, hogy a vírus utat tör magának és mutálódik -hiszen nem akar elpusztulni. Új vírustörzsek jelennek meg, a legutóbbi a delta variáns, mely már azóta tovább mutálódott és delta plus néven emlegetik. Ennek a variánsnak az a jellegzetessége, hogy ugyan kevesebb tünetet produkál, viszont sokkal fertőzőképesebb, mint az elődei. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy még hány mutációval kell szembenézni és mennyire hatékonyak az oltások. Két lehetőség is van. Az első az, hogy az alfa, majd delta vírus után az eredeti vírus gén szegmentációjának nem lesz óriási változása, viszont az mutációkra nem lesznek hatékonyak az első generációs oltások. A másik lehetőség, hogy létrejön egy jóval erősebb, sokkal markánsabban pusztító variáns mely vég söpör az egész világon.

covid
Fotó: Pixabay új mutáns variáns

Ravi Gupta, a Cambridge-i Egyetem klinikai mikrobiológusa abban hisz, hogy meg fog jelenni ez a következő szuper variáns.

Omikron már csak ez kellett

Az új variáns neve: Omikron. Az eddigi jelentések szerint rendkívül fertőzőképes! A SARS-CoV-2 Dél-Afrikából indult változata kezd terjedni a világban. A világjárványt okozó koronavírus legújabb változatát fedezték fel. Ez megerősítette azt, hogy a kevésbé beoltott földrészeken, kialakulhatnak újabb és újabb mutációk. Ez jellemzően Dél-Afrikát azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót jelenti. Az eddigi ismeretek alapján, a szakemberek azt mondják, hogy az eddigiektől teljesen eltérő, viszont enyhébb tünetekkel jár a koronavírus új, omikron variánsa.

omikron
Fotó: Pixabay

Szlávik János nyilatkozata szerint a koronavírus omikronnak elnevezett változata aggasztó lehet. Hozzátette, nem kizárt, hogy a jelenlegi védőoltások is védelmet adnak az omikron variánssal szemben, de erre még nincsenek adatok. Véleménye szerint evidens volt, hogy újabb és újabb variáns fog megjelenni. Az elméletileg valószínű, hogy sokkal jobban terjed, mint a korábbi variánsok, viszont a klinikai tünetek jóval enyhébbek. Ha valaki fejfájást, rendkívüli gyengeséget, levertséget, szapora szívdobogást figyel meg magán- mindenképp forduljon orvoshoz! Tehát az eddigi tapasztalatok alapján ugyan, az oltottakat is megbetegíti ez a variáns, de náluk nem produkál súlyos megbetegedést.

Fotó: Pixabay Az oltakozás jól halad hazánkban

Létrejöhet egy szuper variáns

A mutációk sorozata elkerülhetetlen tényszerűség, főleg azért, mert ugyan a világ átoltottsága távol van az ideálistól, mégis mára rengeteg ember túlesett rajta. A következmény megint csak a mutálódás. A szakemberek szerint egy teljesen új törzs is létrejöhet, mely rendkívül erős fertőzőképességgel fog bírni. Ahogy a vírus egyre terjed egyik emberről a másikra, bár mindenkinél más lefolyással bír a betegség, könnyen elérhet egy gyengébb, esetleg immunhiányos emberhez, akiben komoly mutációba tud kezdeni. Az biztos, hogy a szuper variáns kifejlődése rendkívül veszélyes lehet- hiszen mind az oltatlanoknál, mind az oltottaknál, komoly következményekkel járhat. Ugyan ez elég rosszul hangzik, mert akkor most hol is tartunk, de az oltásokat szerencsére már úgy fejlesztették ki, hogy figyelembe vették a vírus mutálódási lehetőségeit. Az oltások kifejlesztése kapcsán már a második generációs oltóanyagok kifejlesztésénél tartunk, ami megint csak megnyugtató lehet a jelen helyzetben.

nő és maszk
Fotó: Pixabay

Az esetszámok csúcsot döntenek

Mivel a vírus újabb berobbanása által az esetszámok csúcsokat döntenek, továbbra sem lesz elég csak a maszk, illetve csak az oltás. A korlátozó intézkedések jelentenek némi mentsvárat a terjedés lassítására, de megállítani továbbra sem lehet. Vagy egy 100% átoltottság (ami elég esélytelen)- vagy pedig az elengedés lehet a megoldás. Amennyiben a vírus -mint minden eddigi vírus mely az emberiséget sújtotta- találkozik a népesség nagy részével, igaz rengeteg áldozattal járhat, de elcsitul.

A megfertőződés veszélye

Ami leginkább aggasztó, az a megfertőződés veszélye, hiszen minden ember szervezete másként reagál. Lehetnek nagyon súlyos, akár halállal végződő esetek, de lehet olyan is, mint egy egyszerű megfázás. A fertőzést azonban már nem csak egy covid variáns okozhatja, hanem lehet akár több variáns is a fertőzés oka. Kétféle probléma adódik ebből. Az esetleges súlyosabb kimenetelű megbetegedések emelkedő esélye, a másik, hogy a több variáns még több variáns kialakulását erősíti. Ha egy sejtet egyszerre kétféle vagy akár több variáns fertőz meg, akkor úgynevezett rekombináció jöhet létre, azaz új variánsok keletkezhetnek. A nem szakavatott embereknek szinte végeláthatatlannak tűnik a helyzet.

oltakozás
Fotó: Pixabay

Covid cikhez hasznos linkeke

Oltásregisztráció

https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

Oltásfoglalás

https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

 

Ezen a héten is tart az oltási akció

Egy héttel meghosszabbította a kormány az oltási akció hetet. A múlt héten nagyon sokan vették fel az oltást, ami ugyan leterhelte az oltópontokat, de az eredmény teljesen pozitív. Sokan voltak olyanok az oltakozók között, akik még csak most szánták rá magukat az első oltásra, de rengetegen már a harmadik vakcinájukért álltak sorba. Az eredményesség reményében ezért a kormány kitolta még egy héttel az oltási akciót- és reményeik szerint ezzel megemelkedhet az átoltottsági arány hazánkban.

oltás
Fotó: Pixabay Az oltással időt nyerünk, és elkerülhetjük a súlyosabb megbetegedést.

A gyerekek oltása december 20-án kezdődhet , azután lehet oltani a legkisebbeket!

Az oltóanyagok hatékonysága Magyarországi kutatás alapján

Az átfogó kutatás- mely Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője megbízásából a nyár elején indult-  bebizonyította, hogy az oltás óriási segítség abban hogy elkerüljük a vírusfertőzés által bekövetkező kórházi kezelést, vagy halált.

A Pfizer-Biontech vakcinával oltott 1,5 millió főnél 90,63 százalékos az eredményesség, tehát ezen oltással 10-szer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során.

Modernával beoltott 223 ezer polgár esetében 93,65 százalék,

Astra-Zeneca oltást kapott 304 ezer fő esetében 88,25 százalék,

Szputnyik-V oltás esetében 97,52 százalék.

Sinopharm vakcina eredményessége is magas, 87,85 százalék.

 

Forrás: infostart, MTI

Fotó: Pixabay

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!