Lehetséges, hogy kihalt a koronavírus delta variánsa Japánban

-

A világban egyre inkább növekedik a naponta bejelentett koronavírus-fertőzöttek száma, Japánban mégis úgy gondolják a tudósok, hogy a SARS-Co-V-2 vírus annyi változáson és mutáción ment keresztül, hogy kihalt Japánban.

A már két éve tomboló koronavírus hatalmas számokban szedi áldozatait a világon. A vírus számos mutáción ment keresztül és már szinte minden országban elterjedt a delta variánsa. Számos elmélet próbálja megmagyarázni a vírus  ezen mutációjának eltűnését Japánban. Sokan úgy gondolják, hogy a delta variáns azért szorulhatott vissza, mert a Japán lakosság több mint 75 százaléka rendelkezik oltással. A távolságtartás az ázsiai országokban nem újkeletű, a maszkviselés már a koronavírus megjelenése előtt is elterjedt volt, a nagymértékű légszennyezés, szmog miatt.

Koronavírus Japánban
Az enyhítések ellenére mégsem emlekedik a fertőzöttek száma.
Forrás: Getty Images Hungary, fotó: Carl Court 

A távolságtartás és a maszk viselése ellenére, sokan szkeptikusak azzal kapcsolatosan, hogy ezek hatására ennyire visszaszorulhat a vírus. Ezen állítások megcáfolására Ituro Inoue a japán Nemzeti Genetikai Intézet kutatója a Niigata Egyetem szakértőivel végzett kutatásokat, melyek során arra jutottak, hogy a szigetországokban jelen levő vírustörzsek között olyan vírusvariánsok aránya nagyobodott meg, amelyekben a fertőzésért felelős fehérje hibás, és ennek következtében visszaszorította a megbetegedéseket. A kutatások alapján egyelőre nem találtak más magyarázatot arra, hogy az enyhítések ellenére mégsem emelkedik a koronavírus fertőzöttek száma.

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!