A téli felmelegedéshez kihagyhatatlan a konyhai repertoárból a gőzölgő leves, az ízletes forró csoki, vagy egy fűszeres forralt bor. Természetesen édességek is készülhetnek ebben a formában – a sütőből, vagy a tűzhelyről tálalt meleg desszertekhez nézzük az alábbi recepteket!
Csokoládés-pekándiós fondü
Könnyen elkészíthető nyalánkság isteni mártogatósokkal. A csokis fondü mellé kerülhet friss gyümölcs, aprósütemény, de akár pillecukrot is mártogathatunk bele.
Hozzávalók:
- 120 ml alacsony zsírtartalmú tejszín
- 2 evőkanál méz
- 25 dkg kevésbé édes csokoládé, apró darabokra törve
- 50 g őrölt pekándió
- 1 teáskanál vanília aroma
- Mártogatni: gyümölcs, omlós keksz vagy pillecukor
Elkészítés:
- Egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon keverjük össze a tejszínt és a mézet, majd melegítsük fel. Adjunk hozzá csokoládét és olvadásig kevergessük. Végül adjuk hozzá a pekándiót és a vanília aromát.
- Tegyük át fondü edénybe, vagy hőtartó tálba a végeredményt. Gyümölccsel és sütivel/pillecukorral tálaljuk.
Forró almás gombóc szósszal
Ez a meleg almás gombóc recept önmagában tálalva is hihetetlenül finom. Ha szeretnénk egy kis hideget csempészni az összehatásba, vaníliafagyival kiegészíthetjük az ízvilágot.
Hozzávalók:
- 375 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 20 dkg zsiradék
- 80 ml hideg víz
- 8 közepes fanyar ízű alma, meghámozva és kimagozva
- 8 teáskanál vaj
- 9 teáskanál fahéjas cukor
A szószhoz:
- 150 g barna cukor
- 240 ml víz
- 110 gramm vaj, kockára vágva
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót és a zsiradékot amíg egy omlós masszát nem kaptunk. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, villával dolgozzuk el addig, amíg a tésztából egy nagy golyó nem lesz. Osszuk 8 részre a tésztát, fedjük le és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, vagy amíg könnyen kezelhetővé válik.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta minden részét alakítsuk négyzet alakúvá és tegyük enyhén lisztezett sütőpapírra. Minden négyzet közepére helyezzünk egy almát. Tegyünk 1 teáskanál vajat és 1 teáskanál fahéjas cukrot minden alma közepére.
- Óvatosan emeljük fel a tészta sarkait, hogy összeérjenek középen és vágjuk le a felesleget; csípjük össze az éleket a lezáráshoz. Megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
- Egy nagy serpenyőben keverjük össze a szósz hozzávalóit. Forraljuk fel, keverjük, amíg homogén állagot kapunk. Öntsük rá a gombócokra és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.
- Addig sütjük, amíg az alma megpuhul, és a tészta aranybarna nem lesz – ez kb. 50-55 percig, időnként locsoljuk meg a szósszal. Melegen tálaljuk.
Párolt körte fűszerezett vörösborban
Diétázol? Ez egy teljesen zsírmentes és egészséges desszert, emellett viszont roppant különleges és mutatós is. A vendégeidnek leesik majd az álluk!
Hozzávalók:
- 1 vaníliarúd
- 1 üveg vörösbor
- 225 g porcukor
- 1 fahéjrúd, félbevágva
- 1 kevés friss kakukkfű,
- 6 körte meghámozva, egészben tartva
Elkészítés:
- A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a fekete magokat kikaparjuk, és egy nagy lábasba tesszük a borral, cukorral, fahéjjal és kakukkfűvel. Vágjuk a rúd két darabját három hosszú, vékony csíkra, tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az egész körtéket.
- A körtét lefedve 20-30 percig pároljuk, ügyelve arra, hogy ellepje a bor. A főzési idő nagyban függ a körték érettségétől – minél éretlenebb, annál tovább kell párolnunk, a lényeg, hogy puha legyen a végére.
- Vegyük ki a körtéket a serpenyőből, majd forraljuk fel a folyadékot addig, amíg kb. a felére csökken a mennyisége, hogy szirupos legyen. Minden körtét a kihűlt sziruppal, egy csík vaníliával, egy darab fahéjjal és egy kis kakukkfűvel tálalunk.
Sós karamellás-almás puding
Kevesebb mint egy óra alatt elkészül ez a melegítő, családbarát desszert alma és karamell felhasználásával. A sütőből kivéve forrón, egy gombóc fagylalttal tálaljuk. Ha egy kicsit kevesebb édes ízre vágyunk, válasszunk fanyar ízvilágú almát.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál vaj
- 3 nagy tojás és 2 tojássárgája
- 50 g barnacukor
- 200 ml tej
- 300 ml tejszín
- 375 g olvasztott karamell
- 2 teáskanál vanília kivonat
- 75 g liszt
- 3 alma
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 18 fokra. Egy 30 x 20 x 4 cm-es tepsit kivajazunk. Tegyük egy nagy tálba a 3 tojást, a 2 sárgáját, a cukrot, a tejet, a tejszínt, kb. 200 g karamellt, a vaníliát és egy nagy csipet tengeri sót, majd keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, amíg a tészta sima nem lesz.
- Az almát félbevágjuk, kimagozzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk – nem kell meghámozni. A tepsibe tesszük és ráöntjük a tésztát. 30-35 percig sütjük, amíg a tészta a középen megszilárdul, aranybarnára sül és kissé megkel.
- Meglocsoljuk a maradék karamellel, majd megszórjuk egy kevés tengeri sóval. Hagyjuk pihenni 5-10 percig. Ízlés szerint melegen, vanília- vagy mogyoróvajas fagylalttal tálaljuk.
Forralt boros brownie
A vörösbor és az ünnepi időszakot idéző fűszerek – például a fahéj és a gyömbér használata – feldobja ezt az egyszerű süteményt, és a karácsony illatával tölti meg az otthonunkat. Nézzük, hogyan készül a forralt boros brownie!
Hozzávalók:
- 100 g étcsokoládé
- 150 g sótlan vaj
- 200 g barnacukor
- 1 nagy tojás és 1 tojássárgája
- 100 ml vörösbor
- 50 g kakaópor
- 100 g sima liszt
- csipet szerecsendió és őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál fahéj és gyömbér
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral egy 20 cm x 20 cm-es brownie forma alját – vajazzuk is meg. Olvasszuk fel a csokoládét mikrohullámú sütőben vagy egy üvegtálban, forró víz felett.
- A lisztet és a kakaóport összekeverjük a fűszerekkel és egy csipet sóval – tegyük félre. Elektromos habverővel habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és a sárgáját.
- Öntsük hozzá az olvasztott csokoládét, a bort és a liszt keveréket, és keverjük addig, amíg össze nem áll.
- Öntsük a tésztát a formába, és süssük 15 percig, amíg meg nem puhul. Ha kész, betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Forrás: BBC Good Food, Taste of home