Melengető édességek a hideg estékre

-

A téli felmelegedéshez kihagyhatatlan a konyhai repertoárból a gőzölgő leves, az ízletes forró csoki, vagy egy fűszeres forralt bor. Természetesen édességek is készülhetnek ebben a formában – a sütőből, vagy a tűzhelyről tálalt meleg desszertekhez nézzük az alábbi recepteket!

Csokoládés-pekándiós fondü

Könnyen elkészíthető nyalánkság isteni mártogatósokkal. A csokis fondü mellé kerülhet friss gyümölcs, aprósütemény, de akár pillecukrot is mártogathatunk bele.

Csokoládé fondü
Karácsonyi édességek 1. – Mártogatósnak mehet a pillecukor! | Fotó: Pinterest

Hozzávalók:

  • 120 ml alacsony zsírtartalmú tejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 25 dkg kevésbé édes csokoládé, apró darabokra törve
  • 50 g őrölt pekándió
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • Mártogatni: gyümölcs, omlós keksz vagy pillecukor

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb serpenyőben alacsony lángon keverjük össze a tejszínt és a mézet, majd melegítsük fel. Adjunk hozzá csokoládét és olvadásig kevergessük. Végül adjuk hozzá a pekándiót és a vanília aromát.
  2. Tegyük át fondü edénybe, vagy hőtartó tálba a végeredményt. Gyümölccsel és sütivel/pillecukorral tálaljuk.

Forró almás gombóc szósszal

Ez a meleg almás gombóc recept önmagában tálalva is hihetetlenül finom. Ha szeretnénk egy kis hideget csempészni az összehatásba, vaníliafagyival kiegészíthetjük az ízvilágot.

Almás gombóc
Karácsonyi édességek 2. – Egy gőzölgő almás gombócot? 🙂 | Fotó: Flickr

Hozzávalók:

  • 375 gramm liszt
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg zsiradék
  • 80 ml hideg víz
  • 8 közepes fanyar ízű alma, meghámozva és kimagozva
  • 8 teáskanál vaj
  • 9 teáskanál fahéjas cukor

A szószhoz:

  • 150 g barna cukor
  • 240 ml víz
  • 110 gramm vaj, kockára vágva

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet és a sót és a zsiradékot amíg egy omlós masszát nem kaptunk. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, villával dolgozzuk el addig, amíg a tésztából egy nagy golyó nem lesz. Osszuk 8 részre a tésztát, fedjük le és tegyük hűtőbe legalább 30 percre, vagy amíg könnyen kezelhetővé válik.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tészta minden részét alakítsuk négyzet alakúvá és tegyük enyhén lisztezett sütőpapírra. Minden négyzet közepére helyezzünk egy almát. Tegyünk 1 teáskanál vajat és 1 teáskanál fahéjas cukrot minden alma közepére.
  3. Óvatosan emeljük fel a tészta sarkait, hogy összeérjenek középen és vágjuk le a felesleget; csípjük össze az éleket a lezáráshoz. Megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
  4. Egy nagy serpenyőben keverjük össze a szósz hozzávalóit. Forraljuk fel, keverjük, amíg homogén állagot kapunk. Öntsük rá a gombócokra és szórjuk meg a maradék fahéjas cukorral.
  5. Addig sütjük, amíg az alma megpuhul, és a tészta aranybarna nem lesz – ez kb. 50-55 percig, időnként locsoljuk meg a szósszal. Melegen tálaljuk.

Párolt körte fűszerezett vörösborban

Diétázol? Ez egy teljesen zsírmentes és egészséges desszert, emellett viszont roppant különleges és mutatós is. A vendégeidnek leesik majd az álluk!

Körte vörösborban
Karácsonyi édességek 3. – Körte és vörösbor? Naná! | Fotó: Pixabay

Hozzávalók:

  • 1 vaníliarúd
  • 1 üveg vörösbor
  • 225 g porcukor
  • 1 fahéjrúd, félbevágva
  • 1 kevés friss kakukkfű,
  • 6 körte meghámozva, egészben tartva

Elkészítés:

  1. A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a fekete magokat kikaparjuk, és egy nagy lábasba tesszük a borral, cukorral, fahéjjal és kakukkfűvel. Vágjuk a rúd két darabját három hosszú, vékony csíkra, tegyük bele egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá az egész körtéket.
  2. A körtét lefedve 20-30 percig pároljuk, ügyelve arra, hogy ellepje a bor. A főzési idő nagyban függ a körték érettségétől – minél éretlenebb, annál tovább kell párolnunk, a lényeg, hogy puha legyen a végére.
  3. Vegyük ki a körtéket a serpenyőből, majd forraljuk fel a folyadékot addig, amíg kb. a felére csökken a mennyisége, hogy szirupos legyen. Minden körtét a kihűlt sziruppal, egy csík vaníliával, egy darab fahéjjal és egy kis kakukkfűvel tálalunk.

Sós karamellás-almás puding

Kevesebb mint egy óra alatt elkészül ez a melegítő, családbarát desszert alma és karamell felhasználásával. A sütőből kivéve forrón, egy gombóc fagylalttal tálaljuk. Ha egy kicsit kevesebb édes ízre vágyunk, válasszunk fanyar ízvilágú almát.

Sós karamellás puding
Karácsonyi édességek 4. – Nagy sláger most a sós-karamellás ízvilág | Fotó: Wikimedia

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál vaj
  • 3 nagy tojás és 2 tojássárgája
  • 50 g barnacukor
  • 200 ml tej
  • 300 ml tejszín
  • 375 g olvasztott karamell
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 75 g liszt
  • 3 alma

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 18 fokra. Egy 30 x 20 x 4 cm-es tepsit kivajazunk. Tegyük egy nagy tálba a 3 tojást, a 2 sárgáját, a cukrot, a tejet, a tejszínt, kb. 200 g karamellt, a vaníliát és egy nagy csipet tengeri sót, majd keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, amíg a tészta sima nem lesz.
  2. Az almát félbevágjuk, kimagozzuk és 1 cm-es szeletekre vágjuk – nem kell meghámozni. A tepsibe tesszük és ráöntjük a tésztát. 30-35 percig sütjük, amíg a tészta a középen megszilárdul, aranybarnára sül és kissé megkel.
  3. Meglocsoljuk a maradék karamellel, majd megszórjuk egy kevés tengeri sóval. Hagyjuk pihenni 5-10 percig. Ízlés szerint melegen, vanília- vagy mogyoróvajas fagylalttal tálaljuk.

Forralt boros brownie

A vörösbor és az ünnepi időszakot idéző fűszerek – például a fahéj és a gyömbér használata – feldobja ezt az egyszerű süteményt, és a karácsony illatával tölti meg az otthonunkat. Nézzük, hogyan készül a forralt boros brownie!

Forralt boros brownie
Karácsonyi édességek 5. – Forralt boros brownie | Fotó: Wikimedia

Hozzávalók:

  • 100 g étcsokoládé
  • 150 g sótlan vaj
  • 200 g barnacukor
  • 1 nagy tojás és 1 tojássárgája
  • 100 ml vörösbor
  • 50 g kakaópor
  • 100 g sima liszt
  • csipet szerecsendió és őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál fahéj és gyömbér

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljük ki sütőpapírral egy 20 cm x 20 cm-es brownie forma alját – vajazzuk is meg. Olvasszuk fel a csokoládét mikrohullámú sütőben vagy egy üvegtálban, forró víz felett.
  2. A lisztet és a kakaóport összekeverjük a fűszerekkel és egy csipet sóval – tegyük félre. Elektromos habverővel habosra keverjük a vajat és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és a sárgáját.
  3. Öntsük hozzá az olvasztott csokoládét, a bort és a liszt keveréket, és keverjük addig, amíg össze nem áll.
  4. Öntsük a tésztát a formába, és süssük 15 percig, amíg meg nem puhul. Ha kész, betesszük a hűtőbe, hogy megszilárduljon.

Forrás: BBC Good Food, Taste of home 

Létezik-e még a karácsonyi csoda?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!