Lehet, hogy mégis mesterségesen állították elő a koronavírust – Heti COVID összefoglaló

-

Eddig teljesen elvetették az ötletet, de a legfrissebb kutatások szerint akár még az is lehet, hogy a koronavírus egy laboratóriumból szabadult el. Heti COVID összefoglalónkban mindent megtalálsz egy helyen, ami az aktuális járványhelyzettel kapcsolatos.

Ember alkotta a COVID-ot?

Percenként születnek az újabb tanulmányok a COVID-19-ről és hatásairól, de még a mai napig sem tudjuk biztosan, hogy honnan ered ez az apró vírus, ami teljesen felforgatta az életünket. Eddig a tudományos közéletben elvetették azt az alternatívát, miszerint a COVID-19-et mesterségesen állították elő, de most újra elővették ezt az álláspontot. Ennek egyik oka, hogy továbbra sincs meggyőző bizonyíték az állatról emberre történő terjedésre.

Donald G. McNeil, a New York Times egészségügyi szakírója szerint még tavaly tavasszal szinte teljes egyetértés volt abban, hogy a vírus nem egy laboratóriumból szabadult el. Erről akkor írt is egy cikket, ami végül végül mégsem jelent meg, mert a Times nemzetbiztonsági szakírói jelezték, hogy Donald Trump kormányának stábjából több forrás is megesküdött rá, hogy a vírus igenis a vuhani laborból szabadult el.

Mindez elég fura annak fényében, hogy McNeil szerint folyamatos titkolózás folyik az ügyben a kínai oldalról. Mint írja, a kínai hatóságok továbbra se adnak hozzáférést a vuhani laboratóriumok eseménynaplóihoz, illetve eltüntették a nyomát azoknak a 2018-as nyilatkozatoknak, amikben a Vuhani Virológiai Intézet egyik munkatársa a laboratórium biztonsági szabályainak hiányosságaira panaszkodott.

“Kritikusan fontos a globális stratégia kialakításához és a jövőbeni járványok kockázatának mérsékléséhez, hogy végre megismerjük a covid-19 eredetét” – írja a világ egyik vezető tudományos lapjában, a Science-ben megjelent levelében 18 virológus és biológus.”

A 18 kutató hozzáteszi, hogy a WHO főigazgatójával, az Egyesült Államokkal, az EU-val és további 13 országgal egyetértésben követeli a vírus eredetének feltárását, ami szerintük meg is valósítható. Ez már csak azért is fontos lenne, mert ezek az ismeretek segíthetnének a jövőbeni járványok megelőzésében is. Korábbi genetikai vizsgálatokkal azt ki tudták zárni, hogy a vírus mesterséges volna, ám ez nem zárja ki az, hogy a természetes vírus egy laboratóriumból szabadult volna el. Azokban ugyanis többnyire ilyen természetes vírusokat tanulmányoznak. Vuhanban, a járvány epicentrumában pedig működik is egy elvben négyes szintű, vagyis kiemelten biztonságos biológiai kutatólabor, ahol történetesen pont koronavírusokat tanulmányoznak.

“Egyelőre nincs bizonyíték rá, hogy a koronavírust mesterségesen hozták létre, és egy laborból szabadult el. Ám a tömörség elve (Ockham borotvája) alapján, miszerint ha egy jelenségre két magyarázat lehetséges, akkor az egyszerűbbet fogadjuk el, most már az tűnik valószínűbbnek, hogy a vírus, amit talán mesterségesen állítottak elő, egy laboratóriumból szabadult el véletlenül.”

Újra lehet foglalni Pfizer vakcinára -COVID hírek

Már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak az oltásra regisztráltak időpontot Pfizer vakcinára az MTI információ alapján. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be a hírt, miszerint kedden 199 ezer adag Pfizer oltóanyag érkezett és ezt első körös oltakozásra szánja a kormány.

Minden érvényes regisztrációval rendelkező személy www.eeszt.gov.hu oldalon választhat időpontot és helyszínt a vakcina felvételére, mindössze a TAJ számot és a születési dátumot kell megadni. Csütörtökre, péntekre, szombatra és vasárnapra is vannak még szabad időpontok. Az államtitkár emellett felhívta a figyelmet, hogy regisztráció és időpontfoglalás nélkül nem tudnak oltást beadni, tehát ezek nélkül ne keressük fel az oltóhelyeket.

Sokan nem mennek el a második oltási időpontra

Szlávik János, a Dél-pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője nemrég interjút adott az Inforádiónak. A szakember kifejtette, hogy az embereknek körülbelül 8-10 %-a csak az első oltást veszi fel világszerte, ami aggodalomra adhat okot.

“Az a baj, hogy bármennyire is jól hangzik az, hogy az első oltást követő három héttel már 70-80 százalékos védettség van, ez rendkívül gyorsan csökkenni fog. Ha nem lesz második oltás, akkor nem lesz meg a magas védettsége, igenis megfertőződhet, mert nem úgy védett, mint az, aki kettőt kapott” – nyilatkozta Szlávik.

Hozzátette, hogy az ötmillió beoltott és a magas oltottsági arány azért bizakodásra adhat okot, véleménye szerint mostanában egészen biztosan lehet majd nagyobb könnyítéseket tenni – akár kültéri tömegrendezvények terén is. Az interjúban kitértek arra is, hogy a nyári meleg hőmérséklet és az ezáltal megnövekedett ultraibolya-sugárzás milyen hatással lehet a vírus terjedésére. Szlávik szerint az időjárás önmagában nem akadályozza meg a COVID-19 veszélyt, akár nyáron jöhet egy negyedik hullám egy másik mutánssal, ezért rendkívül fontos a higiéniai óvintézkedések betartása.

Szaglástréning indul a koronavírusos betegeknek

A Semmelweis Egyetem az országban egyedülálló módon szaglástréninget indít a vírus miatt szaglásukat elvesztőknek. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika most indult post-COVID Szaglás Ambulanciáján szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel segítenek azoknak, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel is fennmaradtak a szaglásukat érintő panaszaik. Sokaknak ez volt a betegség első, vagy egyetlen tünete, de nagy számban vannak azok is, akiknek a fertőzés is után is fennáll a panasz.

“Egyre több beteg jelentkezett azzal, hogy megváltozott a szaglása: nem, vagy tompábban érzi az illatokat. Szintén sokaknál fordult elő, hogy kellemetlen, bűzös szagokat kezdtek érezni.” – mindkét jelenség kivizsgálást igényel, amennyiben 3 hétnél hosszabb ideig tart. – nyilatkozta Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója.

Kraxner Helga, az ambulancia vezetője elmondta, hogyan épül fel egy ilyen vizsgálat. A szaglástréning lényege, hogy a beteg naponta kétszer – minimum 3 hónapon át -koncentráltan olyan alapillatokat szagoljon, mint a virág-, a fűszeres- vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét. Minden illatra 10-20 másodpercig kell koncentrálni, és korábbi emlékek alapján felidézni az azzal kapcsolatos érzeteket. Kifejezetten ajánlott a szaglásnapló vezetése is, mely során a páciens heti egyszer, mindig ugyanabban az időpontban egy skálán értékeli saját szaglását. Kraxner Helga kiemelte, hogy az eddigi tapasztalataik szerint szaglástréninggel lényegesen javítható az állapot, akár az eredeti állapotra is visszaállítható.

Forrás: 444.hu

Aki nincs beoltva, annak maradnak a korlátozások

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!