Isteni diós édességek, amikkel lenyűgözheted a vacsoravendégeket

-

A dió igazi vitaminbomba ezért erősen ajánlott beépíteni az étkezéseinkbe. Többek között A és E vitaminban gazdag, és többféle B-vitamin is fellelhető benne, ami által jó hatással van az idegrendszerre. Magnézium és a kálium tartalma magas, és a dióbélben található omega-3-zsírsavak kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Diótörő hetünk jegyében hoztunk is egy szuper válogatást diós édességek receptjeiből. 

Vegán banános-diós kenyér

Imádni fogjuk ezt a vegán különlegességet. Egy szelet banánkenyér ropogós dióval és édes datolyával, melegen a sütőből. Jól hangzik, ugye? Ez az édesség remek ötlet reggelire vagy a délutáni pohár teánkhoz/kávénkhoz. 20 perc kell az előkészületekhez és 1 óra alatt sül meg a finomság.

Fotó: BBC Good Food

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 50 gramm kókuszolaj vagy napraforgóolaj
  • 200 gramm liszt
  • 75 gramm dió
  • 25 gramm őrölt mandula
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 75 gramm nádcukor
  • 4 datolya, apróra vágva
  • 3-4 nagyon érett banán, pépesítve
  • 3 evőkanál szójatej

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra. Kenjünk meg egy 450 grammos kenyérformájú tepsit egy kevés olajjal, majd béleljük ki sütőpapírral.
Keverjük össze a lisztet, a mandulát, a sütőport, a cukrot és a datolyát. Külön tálba pépesítsük a banánokat egy kis olajjal, majd adjuk hozzá a lisztes keveréket. Végül mehet hozzá a szójatej – hogy lazítsa a kenyér textúráját – és utoljára a dió.
Kaparjuk a keveréket a tepsibe és süssük 1 órán át, lefedve a tetejét, ha túl barnának tűnik. 1 óra után szúrjunk bele egy fogpiszkálót és ha tiszta marad, akkor megsült. Ha nem, akkor további 10 percig hagyjuk még sülni. 15 percig hűtsük, mielőtt kivennénk a tepsiből.

Körtés-diós sütemény egy kis karamellával

Ez a recept jól jöhet, ha elkap egy hatalmas vágy valami édes iránt és van otthon néhány körtéd, karamellád és természetesen dió is akad a tarsolyodban. Mert mi illik a körtéhez? Karamella. És mi megy jól ehhez a kettőhöz? A dió! Ez az ízvilág a világ egyik legfinomabb süteményét eredményezi. Nézzük, hogyan készül!

Fotó: Pinterest

Hozzávalók:

  • 1 nagy csésze (2,5 decis) apró szeműre tört dió
  • 1 nagy csésze (2,5 decis) liszt
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál fahéj
  • 3 csipet szerecsendió
  • 3 csipet őrölt gyömbér
  • 2 csipet só
  • 1 nagy csésze (2 decis) világosbarna cukor
  • 2 nagy tojás
  • 5 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál tej
  • 1 teáskanál tiszta vanília kivonat
  • 1 nagyon érett körte, pépesítve
  • 1 nagyon érett körte, kockákra vágva

A karamellás diós masszához:

  • 1 kis csésze (kb 6 cl) barna cukor
  • 1 kis csésze (kb 6 cl) vaj
  • 1 kis csésze (kb 6 cl) tejszín

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és alaposan kenjük át vajjal a tortaformánkat.
Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót, a gyömbért és a sót. Egy másik, nagyobb tálban keverjük össze a barnacukrot, a tojást, a vajat, a körtepürét, a tejet és a vanília kivonatot. Akár habverővel is rásegíthetünk, a lényeg, hogy összekeveredjen.
Adjuk hozzá a lisztes keveréket a nedves keverékhez és dobáljuk bele a masszába a kockára vágott körtedarabokat. Öntsük a masszát a rugós tortaformába, és süssük 25 percig vagy amíg a közepébe helyezett fogpiszkáló tiszta nem válik ki.
A karamellás dióöntet elkészítése: Öt perccel a sütemény elkészülte előtt keverjük össze a barnacukrot, a vajat és a tejszínt egy kis serpenyőben. Forraljuk fel és főzzük utána 2 percig. Ezt követően adjuk hozzá a diót és további 3-4 percig forraljuk. Öntsük az öntetet a forró süteményre. A legjobb melegen tálalva.

Kávés-diós zabszelet csoda

Élvezet lesz falatozni ezt a ragacsos és szirupos, de a diótól egyben ropogós zabszeletet és a kávéval felspékelt sütemény még az energiaszintünket is feldobja majd! 20 adag finomság készül el a hozzávalókból és 45 perc után már ropogtathatjuk is. Igazi energiabomba, tízóraira kiváló!

Fotó: BBC Food

Hozzávalók:

  • 280 gramm vaj
  • 85 gramm barnacukor
  • 10 dkg Golden szirup (méz helyettesítésére használják)
  • 1 dl eszpresszó kávé
  • 10 dkg dió kis darabokra törve
  • 175 gramm egész/nagy szemű zab
  • 175 gramm őrölt/kis szemű zab
  • 10 dkg liszt

A tetejéhez:

  • 75g vaj
  • 3 evőkanál forró erős kávé
  • 35 dkg porcukor
  • 20 db félbe vágott dió, plusz 2 evőkanál apróra vágott dió

Elkészítés: 

Melegítsük a sütőt 180 °C hőmérsékletűre és béleljünk ki egy 20 x 30 cm-es tortaformát sütőpapírral. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben a cukorral, a sziruppal és a kávéval. Keverjük hozzá a diót, a zabot és a lisztet egy csipet sóval. Nyomogassuk be egyenletesen a formába és süssük 25 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Közben készítsük el a zabszelet tetejét. Olvasszuk fel a vajat a kávéba, majd keverjük bele a porcukrot, hogy sima állagú legyen. Miután a sütemény alja szobahőmérsékletűre hűlt, öntsük a tetejére ezt a masszát. Óvatosan helyezzük bele a felezett diókat, majd szórjuk szét rajta a tört diót is befejezésként. Hagyjuk állni, amíg a teteje meg nem szilárdul – be is rakhatjuk a hűtőbe, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Egy hétig fogyasztható, ha légmentesen lezárt dobozban tároljuk.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!