spot_imgspot_img
spot_img

Ezért ne együnk húst (vagy legalábbis csökkentsük a húsfogyasztást)

-

Article Top Ad (AdSense)

Talán te is hallottál már arról, hogy a húsfogyasztás korlátozása számos előnnyel jár, beleértve a fogyást és az egészségesebb bélrendszert. Ma már bizonyított, hogy a húsfogyasztás visszaszorítása valóban összefüggésbe hozható az egészségi állapot javulásával és bizonyos betegségek kockázatának csökkenésével, az ökológiai lábnyomunkról nem is beszélve.

Íme néhány indok arra, hogy miért hagyjuk fel teljesen vagy legalább részlegesen a húsevéssel:

A húsmentes étrend jót tesz az általános egészségi állapotnak és a súlyunknak is.

A vegetáriánus (amely kizárja a húst) vagy a vegán (amely kizárja az összes állati terméket) étrendre való átállás összefügg a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkenésével. A kutatások azt sugallják, hogy a növényi alapú étrend jobb inzulinrezisztenciával és a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával jár, mint ha állati alapú étrenden élünk. A húsbevitel csökkentése segíthet a fogyásban és a súly megtartásában is. Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy azok az emberek, akik átlagosan 18 hétig követték a vegetáriánus étrendet, lényegesen többet fogytak, mint azok, akik nem vegetáriánus étrendet fogyasztottak. A hús korlátozásának és a több növény alapú táplálék fogyasztásának lehetséges egészségügyi előnyei valószínűleg a jótékony növényi vegyületek magasabb beviteléből fakad, beleértve az antioxidánsokat, a rostokat és a mikrotápanyagokat.

Ráadásul azok, akik növényi alapú étrendet esznek, általában kevesebb kalóriát és kevesebb zsírt fogyasztanak. A hús kizárása azonban nem jár ugyanazokkal az előnyökkel, ha feldolgozott vagy olyan ételek fogyasztunk, amelyeknek magas a hozzáadott cukor, só, vagy szénhidráttartalma. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a vegán, vegetáriánus vagy többnyire növényi alapú étrendből hiányozhatnak a túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található tápanyagok. A nem jól megtervezett növényi alapú étrend nem biztos, hogy elegendő B12-vitamint, cinket, kalciumot, vasat és omega-3 zsírsavat biztosít az egyéb tápanyagok mellett.

A húsfogyasztás csökkentése segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

A növényi alapú étrendek egyik legtöbbet kutatott vonatkozása a szív egészségére gyakorolt ​​hatás. Ellentmondásos kutatások összefüggéseket találtak az elsősorban húsban és állati termékekben található telített zsírok bevitele és a szívbetegségek megnövekedett kockázata között. A sok tudományos vita zajlik a témában, ám ennek ellenére mégis a legjobb, ha mérsékeljük a magas telített zsírtartalmú húsok bevitelét, mint a zsíros (bacon, kolbász, stb.) és a vörös húsok. Kutatások a szívbetegség kockázatának csökkenését figyelték meg azokban az esetekben is, ha a telített zsírforrásokat többszörösen telítetlen zsírforrásokkal, például halakkal, lenmaggal vagy dióval helyettesítették. Az élelmi rostokban gazdag táplálékok segíthetnek csökkenteni a vér magas koleszterinszintjét, amely összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel. Az, hogy milyen húst fogyasztunk azért sem mindegy, mert a feldolgozott húsok nátriumtartalma nagyon magas, ami hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

Javíthatja a bélrendszer egészségét.

Mivel a húst nem tartalmazó étrendek gazdagok gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban, hüvelyesekben és más növényi élelmiszerekben, általában magas a rosttartalmuk. A rostok táplálják a bélben lévő hasznos baktériumokat, amelyek gyulladáscsökkentő vegyületeket termelnek szervezetben. A bélbaktériumok szerepet játszhatnak bizonyos rákos sejtek növekedésének megakadályozásában is. A növényi fehérjék és a növényi élelmiszerekben található polifenoloknak nevezett jótékony vegyületek szintén segíthetnek fenntartani az egészséges bélrendszert. Másrészt egyes kutatások azt sugallják, hogy az állati eredetű zsírok és fehérjék elősegíthetik más, kevésbé egészséges bélbaktériumok elszapororodását, amelyek negatívan befolyásolják az anyagcserét. Vagyis, ha korlátozzuk a húsfogyasztást, tápláljuk az egészséget támogató baktériumokat jelenlétét szervezetünkben.

Jobb lehet a környezet számára

Az egészségügyi előnyök mellett a több növény és kevesebb hús fogyasztása jót tesz a környezetnek. A hústermelés általában több erőforrást igényel, több üvegházhatású gáz kibocsátásához vezet, és nagyobb mértékben járul hozzá az erdőirtáshoz és a környezetszennyezéshez, mint a gyümölcsök, zöldségek és egyéb minimálisan feldolgozott növényi élelmiszerek előállítása. A különböző étrendek fenntarthatóságáról szóló tanulmányokban arra a következtetésre jutottak, hogy a vegetáriánus és a vegán étrend akár 80%-kal is csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását a hagyományos húscentrikus táplálkozáshoz képest!!

Végezetül, a növényi alapú étkezéshez kapcsolódó előnyök közül sok abból fakad, hogy mi az, amit étrendünk tartalmaz, és nem pedig abból, amit kizárunk. A húsmentes, vagy csak korlátozottan hústartalmú étrend jótékony hatással lehet az egészségére és a környezetre. A húsfogyasztás visszaszorítása és a túlnyomórészt növényi alapú étrend segíthet a testsúlycsökkentésben, megvédhet a szívbetegségektől és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kialakulását, és támogathatja a bélrendszer egészségét. Mindezek, és a húsmentes élet környezetre gyakorolt pozitív hatása miatt talán megfontolandó, hogy ezután mit is eszünk…

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

Mi is a probléma a műanyag zacskókkal?

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!