spot_imgspot_img
spot_img

Harrison Ford, a legsármosabb nyolcvanas

-

Article Top Ad (AdSense)

Harrison Ford az egyik legsikeresebb színész Hollywoodban. Számos díjat kapott, köztük egy Oscar-jelölést, ő Indiana Jones és Han Solo, aki filmes pályája során több embert vonzott a mozikba, mint korábban bárki más.

Asztalosból színész

1942. július 13-án született Harrison Ford virágzása későn indult meg a filmes szakmában. Először asztalosnak tanul, és még harmincévesen is ezzel kereste a kenyerét. A kétgyerekes apa az asztalosmesterség mellett alkalmanként tévéműsorokban is szerepelt, így tudta csak fent tartani családját. Kezdetben kis mellékszerepeket játszott a „Gunsmoke” és a „The People from Shiloh Ranch” című sorozatokban, majd valamivel később George Lucas rendező kamera elé állította az „American Graffiti” című alacsony költségvetésű produkciójában.

Akcióhős fanyar vigyorral

A szerep nem volt jelentős, de arra elég volt, hogy Lucas a következő projektjéhez is szerződtesse az akkor 35 éves Harrison Fordot, aki így eljátszhatja Han Solo szerepét a „A csillagok háborúja” című filmben. A jóképű űrcsempészt aztán a trilógia többi részében is láthatjuk. És nem ez lehet az egyetlen kalandos szerepe.

Lucas az „Indiana Jones” sorozathoz is felbérelte az s összetéveszthetetlen mosolyú színészt, aki régészként ostorral és bőrkalappal bejárta a világot, hogy értékes kulturális kincseket mentsen meg a náciktól és más gonosztevőktől. Ridley Scottolt a következő sztárrendező, aki Harrison Fordot akarta. Újabb ikonikus szerep következett: a „Szárnyas fejvadász” című sötét sci-fiben a rendőr, Rick Deckard. A filmet sokáig alábecsülték, és csak jóval később vált kultikus filmmé. Több filmjében is előszeretettel alakítja a felelősségteljes embert, aki a veszély pillanatában váratlanul erőket képes mozgósítani maga vagy mások megmentésére.

indiana-jones-harrison-ford
Fotó: House of Cinema/flickr.com

Együtt öregszik szerepeivel

A kor nincs rá hatással, továbbra is forgat és új szerepeket vállal. Mindössze néhány hónappal nyolcvanadik születésnapja előtt elvállalta első nagy sorozatszerepét: az Apple TV streaming szolgáltatásában a „Direkt terápia (Shrinking)” című vígjátéksorozatban játszik.

A mozivásznon viszont nem tudja elengedni azokat a karaktereket, akiket fiatalabb éveiben olyan sikeresen megtestesített. 2015-ben visszatért a „Star Wars” sorozathoz, és ismét végig vadászta a galaxist, mint az idős Han Solo. A „Szárnyas Fejvadász 2049” című filmben 2017-ben pedig ismét Rick Deckardot alakította, a fiatal sztár, Ryan Gosling mellett. És ami minden Indy-rajongó számára nagy hír, hogy Jones professzor 2023-ban visszatér a képernyőre – természetesen kedvesen megöregedve, de egyáltalán nem nélkülözve jól ismert ostorát és bőrkalapját. Társa, Mads Mikkelsen lesz, aki nemrégiben így beszélt Harrison Ford óriási fizikai erőnlétéről: „Harrison egy szörnyeteg – egy nagyon kedves szörnyeteg”, miután végignézte, hogy a forgatás első napján hajnali ötig dolgoztak, ami után a nyolcvanéves Harrison Ford fogta magát és felült a kerékpárjára és 50 kilométert biciklizett.

Harrison Ford-Ryan Gosling
Ryan Goslinggal a Szárnyas Fejvadász 2049-ről mesélnek. Fotó: Gage Skidmore/flickr.com

Hollywoodi sztár nagyobb botrányok nélkül

Magánéletében Harrison Ford soha nem hallatott magáról sokat, bár Hollywood egyik legdrágább válásáról ismert: 2004-ben húsz év házasság után első feleségének, Melissa Mathisonnal 72 millió dollárt kellett fizetnie. Valószínűleg ez nem okozott gondot neki, hiszen már akkor a legjobban kereső színész volt a Forbes listája szerint – mintegy 57 millió dollárra becsült éves bevétellel.

Calista Flockhart-Harrison Ford
Feleségével, Calista Flockhart-tal. Fotó: flickr.com

Jelenleg boldog házasságban él Calista Flockhart kollégájával, akit a legtöbben „Ally McBealként” ismerünk az azonos című tévésorozatból. Ma Harrison Ford ötgyermekes apa, két unoka bőüszke nagypapája, és egy wyomingi tanyán él. Szenvedélyes repülőgépgyűjtőként régi repülőgépeket gyűjt. Hét gép boldog tulajdonosa, és rendszeresen repül is velük – igaz nem teljesen eseménytelenül. 2015-ben a Ford lezuhant egy golfpályán Los Angeles közelében, de szerencsére, még ha súlyos sérülésekkel is, de túlélte a balesetet. 2017. februárjában szabálytalanul landolt az aszfalton, és majdnem nekiütközött egy utasszállító repülőgépnek… ekkor kis híján elveszítette pilótaengedélyét.

Harrison Ford évek óta elkötelezett a környezet védelme mellett. Támogatja a Hudson folyó szennyezése elleni küzdelmet, az esőerdők megmentését, és tagja a „Conversation International” nevű civil szervezetnek, amely a biológiai sokféleség megőrzéséért kampányol. 2019-ben a madridi Klíma Világkonferenciára is ellátogatott, és cselekvésre szólított fel a klímaválság leküzdésére. Elhivatottságáért kitüntették és két állat is viseli a nevét: egy kaliforniai pók, Calponia harrisonfordi, illetve egy közép-amerikai hangya, Pheidole harrisonfordi.

4 izgalmas Bradley Cooper-film, amit látnod kell

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!