spot_imgspot_img
spot_img

Mi is a probléma a műanyag zacskókkal?

-

Article Top Ad (AdSense)

Hozzászoktunk ahhoz, hogy mindenhonnan nejlonzacskóban hordjuk haza a dolgokat. Természetesnek vesszük, és tényleg nagyon egyszerűnek tűnik a használatuk, de kezdjünk el odafigyelni, mert a környezetünk nem bír el ennél több műanyag zacsit. Mondjuk, hogy mi a probléma velük…

Hogyan okozhat ennyi problémát egy ilyen látszólag jelentéktelen dolog?

A műanyag zacskók kezdetben fosszilis tüzelőanyagként működnek, és halálos hulladékként kerülnek a szemétlerakókba és az óceánba. A madarak gyakran összetévesztik a felaprított műanyag zacskókat az élelmiszerrel, és megtöltik gyomrukat a mérgező törmelékkel. Az éhes tengeri teknősök számára szinte lehetetlen különbséget tenni a medúza és a lebegő műanyag bevásárlótáskák között. A halak évente több ezer tonna műanyagot esznek meg, ami a táplálékláncon keresztül a nagyobb halakhoz és a tengeri emlősökhöz is eljut. A mikroműanyagokat mi emberek a táplálékkal és a levegőből is fogyasztjuk. Becslések szerint világszerte hetente egy hitelkártyának megfelelő műanyagot fogyasztunk el, és ha így folytatjuk, 2050-re több műanyag lesz, mint hal a tengerben.

Íme néhány érdekes tény a műanyag zacskókról:

 • Világszerte másodpercenként 160 000 műanyag zacskót használunk fel!
 • Évente 5 billió műanyag zacskót gyártanak, amellyel hétszer is körbe tudnánk tekerni a bolygót.
 • 2008-ban találtak egy bálnát Kaliforniában a tengerparton, aki a gyomrában talált több mint 22 kiló műanyag miatt pusztult el.
 • A műanyag 700 év után kezd lebomlani, és csak 1000 év múlva bomlik le teljesen. Ez azt jelenti, hogy az összes valaha gyártott műanyag még nem bomlott le, és könnyen ki tudjuk számolni, hogy még unokáink életében sem fog!!!
 • A műanyag zacskók még lebomlás után is mérgezőek maradnak, mert egyre kisebb mérgező darabokra bomlik – így szennyezve a környezetet.
 • Egy átlagos család körülbelül 40-50 műanyag zacskót használ el négy bevásárlás alatt.
 • A műanyag zacskók mindössze 1-3%-át hasznosítják újra világszerte.
 • A műanyag zacskók sok tengeri állat pusztulását okozzák, mert könnyen összetévesztik az élelmiszerrel.
 • Az ember 1977 óta használ műanyag zacskókat, ekkor vezették be a szupermarketekbe.
 • A Csendes-óceán északi részén hatszor több műanyag törmelék található, mint plankton.
 • A műanyag zacskókat kőolaj, földgáz és vegyszerek felhasználásával állítják elő. Vagyis előállításuk nagyon mérgező a környezetre.

Hogyan kerülnek műanyag zacskók az óceánba?

A műanyag zacskók olyan könnyűek és légiesek, hogy még megfelelő ártalmatlanítás esetén is elszabadulhatnak a széllel. Megszöknek a szemeteskukáinkból, a szemeteskocsikból, a szemétlerakókból, és oda mennek, amerre a szél viszi őket. Szennyezik a környezetet, míg végül megtalálják az utat az óceánhoz, ahol megölik a madarakat, halakat és a többi állatot.

Csak keress rá az „állatok megeszik a műanyag zacskókat” kifejezésre a Google-ban, és több száz történetet találsz szegény állatokról, akik fulladásban haltak meg. Attól, hogy megették a műanyag zacskókat, mert összetévesztették az étellel!

A probléma az, hogy amikor az állatok elpusztulnak és lebomlanak, a gyomrukban lévő műanyag zacskó ismét a környezetbe kerül (és 1000 évig nem bomlik le). Ezáltal valószínűleg megöl egy másik állatot. Olyan ez, mint egy soha véget nem érő gyilkolóciklus!

Hogyan tudsz TE segíteni?

A kormányok és a kereskedők erőfeszítései kárba mennek, ha mi, fogyasztók nem járulunk hozzá a műanyag zacskók használatának csökkentéséhez. Tudjuk, hogy nagyon egyszerű ezeket használni és az évtizedek alatt megszoktuk már. Ez egy olcsó és kényelmes módja a dolgok csomagolásának, szállításának. De vannak más, sőt, jobb alternatívák. Csak újra kell alakítanunk az elménket, és szokássá kell tennünk. Íme néhány ötlet:

 • Kezdd azzal, ha vásárolni indulsz magaddal viszed a saját környezetbarát zsákjaidat.
 • A műanyag zacskókat használd újra.
 • Támogasd azokat a vállalkozásokat, amelyek támogatják a műanyag zacskók használatának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.
 • Ne fogadd el a műanyag zacskókat a kiskereskedőktől, és emlékeztesd őket, hogy mennyire káros a környezetünkre.
 • Kezdd el felvilágosítani gyermekeidet a műanyag zacskók problémájáról, hogy folytassák ők is az erőfeszítéseket, hogy maguk is zöldüljenek.
 • Hagyj fel a műanyagok használatával.

Csak azzal, hogy nem felejted el elvinni saját zacskódat, amikor vásárolni mész, nagyban segíted a környezetet. Most, júliusban gyakorolhatsz… meglátod nem is olyan nehéz egy-két régi szokást levetkőzni.

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!