spot_imgspot_img
spot_img

Ez a közepesen átsütött borjúszelet készítésének titka

-

Article Top Ad (AdSense)

Nyáron a frissen grillezett húsok és zöldségek illata semmihez sem fogható gasztronómai élményt nyújt. Egy jól megválasztott kontaktgrillel kevés zsiradék felhasználásával gyorsan és egyszerűen grillezhetők meg a hozzávalók.

Ugyan szinte minden családban van kéznél egy féltve őrzött recept, de Sage most egy különleges fogással szeretne kedveskedni azoknak, akik kedvet éreznek a kerti sütögetéshez.

A grillezéshez nincs szükség speciális alkalomra, ráadásul nem igényel nagy előkészítést akkor, ha valaki kontaktgrillt használ, hiszen ezzel a készülékkel füst- és károsanyag mentesen sütögethetünk, a grillezés közben keletkező fenséges illatokat ugyanakkor ezeknél a gépeknél sem kell nélkülözni.

„Egy kontaktgrill kis helyet foglal, és a hússzeletek oldalait egyszerre süthetjük benne. De akár nyitott grillként is használhatjuk, ami akkor jön jól, amikor egy időben többféle, egymástól eltérő hozzávalókat szeretnénk grillezni a sima, illetve bordás felületű sütőlapjain”- jegyezte meg Simon László, a Sage termékmenedzsere. A grillezett borjúszelet kukoricával és fokhagymás vajjal ízletes és ideális fogás lehet a nyáresti grillezésekre, mivel könnyen és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók

  • 1 kg rövidkaraj borjúból
  • 4 cső kukorica
  • 1 evőkanál nagyszemű tengeri só
  • 1 evőkanál bors (keverék)
  • 15 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db fehér baguette

Első lépésben tegyük a nyers, tetszőlegesen felvágott borjúszeleteket egy fatálcára, hogy egy kicsit levegőzzenek. A levegőztetés ideje alatt állítsuk a grillt körülbelül 220 Celsius fokos hőmérsékletre, mivel a hússzeleteket csak előmelegített sütőlapokra szabad ráhelyezni! Fontos, hogy a borjúszeleteket ne sózzuk, ne borsozzuk meg és pácba se áztassuk.

Amennyiben a grill sütőlapjai kellően felmelegedtek, akkor egy fából készült húsfogóval helyezzük rá a hússzeleteket a sütőlapra. Körülbelül 5 percig grillezük ily módon a húsok mindkét oldalát, hogy közepesen átsütött borjúszeleteket kapjunk végeredményben. Ezt követően vegyük le és helyezzük át a hússzeleteket egy tiszta fadeszkára. Ízlés szerint sózzuk, vagy borsozzuk őket, majd legalább két percig hagyjuk pihenni a szeleteket, hogy kellően kihűlhessenek.

Ezt az időt érdemes a köret elkészítésére fordítani. Ennek érdekében először is grillezünk meg egy három részre tört, és olívaolajba mártott kukoricacsövet. „Grillezés közben többször forgassuk meg a csöveket, utána pedig kenjük meg őket vajjal, a tetejükre pedig szórjunk egy kis sót. Ugyanígy járjunk el a fokhagyma gerezdekkel is. Az elkészült ételt tálaljuk pirított fehér baguette-tel, mert ez tökéletes egyensúlyt képez a borjú és a kukorica ízvilága között” – jegyezte meg Simon László.

Az elkészült fogást természetesen nem csak egyszer lehet kipróbálni. Jó okot ad az ismétlésre, hogy nemrég beköszöntött idehaza a kukorica szezon, így hozzávaló is akad majd hozzá bőségesen.

Ekler fánk: Készítsd el otthon a klasszikus francia süteményt!

Mennyei grillreceptek, amikkel sikert aratsz

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!