Indul a szabadtéri lakomák szezonja – a teraszon, a kertben és a természet lágy ölén. A napos, meleg idő téged is arra csábít, hogy fogd a hordozható grillsütőt, és mennyei grill pikniket rendezz a természetben? Akkor nézd meg a Bonami.hu zseniális, a grillszezonhoz passzoló receptjeit, és gyűjtsd be szeretteid elismerő szavait!
Miccs – grillezett román húsrolád
Ha van grillsütőd akkor nincs érv, hogy miért ne készíts te is a legjobb miccset. Most itt
a hagyományos román grillezett darálthús rolád újraértelmezett változata, ami csak arra vár, hogy felkerüljön a legjobb grill receptjeid listájára!
Hozzávalók:
• 300 g darált birka- vagy sertéshús
• 300 g darált marhahús
• 150 ml marhacsontleves
• 3-4 gerezd fokhagyma
• fűszerek: egy teáskanál só ½ teáskanál fekete bors, ½ teáskanál édes paprika, ½ teáskanál csípőspaprika, ½ teáskanál őrölt szegfűbors, ½ teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
1. A csontleveshez marha velőscsontot használj. Tedd vízbe, és lassú tűzön, kevés sóval készítsd el belőle a levest. Ha kuktát használsz, hamarabb elkészül.
2. A fokhagymát vágd apróra, és keverd a teljesen lehűtött marhacsontleveshez.
3. A darált húsokat keverd össze, a masszához pedig add hozzá a fűszereket. Kézzel vagy robotgéppel gyúrd át az egészet, és apránként add hozzá a marhacsontlevest.
A darált húst erőteljesen gyúrd 12-15 percig.
4. A végé fele add hozzá az ásványvizet, és gyúrd lassabban a masszát.
5. A masszát tedd egy nagyobb tálba, takard le fóliával és hagyjuk a húst pácolódni 12 órán vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben.
6.Ezután kézzel formázd meg a miccseket úgy, hogy kb. 3 cm átmérőjű és 10-12 cm hosszúságú hengeres formájú húsroládok szülessenek.
7. Szúrj egy-egy nyársat mindegyikbe hosszában.
8. Jól felforrósított grillsütőn süsd meg a rudakat, kerülve a közvetlen lángot.
A miccseket oldalanként 2-3 percig süsd, grillfogóval megforgatva. Akkor jó, ha körben egyenletes kérgük lesz, miközben belül szaftosak.
9. Melegen, kenyérrel és mustrárral fogyasztva a legfinomabb.
10. Kend meg a miccseket mustárral, és tálald őket a nyársakkal együtt.
Kolbászos-zöldséges csirkenyárs
A grill koronázatlan királya a csirkenyárs. A kolbásszal és zöldséggel kombinált verzió fehérjében és ásványi anyagokban egyaránt gazdag.
Hozzávalók:
• 300 g nyers füstölt kolbász
• 300 g csirkemell
• zöldségek (paprika, hagyma, cukkini)
• A páchoz: 30 ml olívaolaj, 3 evőkanál frissen facsart citromlé, 3 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál balzsamecet krém, 1 evőkanál Worchester szósz, 1 kanál nádcukor, 3 gerezd fokhagyma, egy teáskanál só, ½ teáskanál bors
Elkészítés:
1. Keverd össze a pác hozzávalóit egy nagy tálban.
2.Vágd fel egy vágódeszkán 3-4 cm-es kockákra a csirkemellet, és a páccal együtt tedd egy tálba.
3. Ha igazán omlós falatokra vágysz, tedd a hűtőszekrénybe 30 percre pácolódni a húst.
4. Aprítsd fel a kolbászt, a zöldségeket és a csirkedarabokat 2 cm vastag szeletekre.
5. Felváltva szúrd a nyársra a csirke- a zöldség- és a kolbászdarabokat.
6. Süsd meg a csirkenyársakat a forró grillsütőn, grillfogóval forgatva, a hús megpirulásáig.
Kapros-sajtos gomba
A vegáknak sem kell kimaradniuk a grill szezonból. Nekik itt ez a hagyományos sajtos-kapros csiperkegomba, ami nemcsak főétel, hanem egy különleges köret is egyben. Tálald egy igazán szép tányérban!
Hozzávalók:
• 12-15 db csiperkegomba
• 200g juhsajt
• 1 tojás
• néhány zöld kaporlevél
• frissen őrölt bors
Elkészítés:
1. Mosd meg és pucold meg a gombák kalapját.
2. Verd fel a tojást, és keverd hozzá a sajtot!
3. Aprítsd fel a kaprot és keverd bele a tojásos-sajtos keverékbe. Ha a juhsajt elég sós, nem kell külön sóznod.
4. Minden gombát tölts meg a tojás és a sajt keverékével, majd szórd meg őket frissen őrölt borssal.
5. Süsd a gombát forró grillsütőn 12-15 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
6. Tálald azonnal a gombát, és kínálj mellé minőségi bort stílusos borospohárban.
Receptek: Diana Oana (@cantboilanegg)
További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért és inspirációért látogass el a Bonami.hu oldalára!