A hagyományos francia eclair fánk hasonlít a klasszikus képviselőfánkhoz, de a krém ízesítése eltér és a tetejét csokoládéba mártjuk a díszítésnél.
Az ekler fánktészta elkészítése
- A tésztát nem nehéz elkészíteni, a legnehezebb része maga a sütés – soha ne nyisd ki a sütőt sütés közben, a hirtelen hőmérsékletcsökkenés miatt a tészta összeeshet és ezt nem lehet helyrehozni.
- A tészta sütésénél az alsó és felső sütésű beállítást válaszd, ne a forró levegőset.
- A tésztát körülbelül 1 cm átmérőjű lyukon, fokozatosan nyomd ki egy sütőlapra.Az ekler fánkok körülbelül 6-10 cm hosszúak legyenek. Mi 7 cm hosszúra készítettük el őket.
- A töltelékhez egy keskeny és hosszabb töltőhegyre lesz szükséged. Ha nincs, akkor a fánkokat vágd fel hosszában. A krém elkészítésekor mindig azonos hőmérsékletű összetevőket használj.
Milyen összetevőkre lesz szükséged a fánk elkészítéséhez?
Hozzávalók a tésztához:
• 125 ml tej
• 125 ml víz
• 100 g vaj
• 1 evőkanál cukor
• 150 g sima liszt
• 3-4 tojás
• csipet só
Hozzávalók a krémhez:
• 500 ml tej
• 1 vanília puding
• 100 g cukor,
• 1 evőkanál vaníliás cukor
• 3 tojássárgája
• 150-200 ml tejszínhab
• gyümölcspüré/lekvár ízlés szerint
És a díszítéshez:
• friss málna
• szárított málna
• 100 g minőségi csokoládé (legalább 55% kakótartalommal),
• 2 teáskanál kókuszolaj (kihagyható).
Ez a mennyiség körülbelül 20-25 darab fánk elkészítéséhez elegendő.
Készítsd el és süsd meg a tésztát:
1. Egy lábosban alacsony lángon melegítsd fel a tejet, vizet, vajat, cukrot és egy csipet sót, amíg a vaj teljesen felolvad.
2. Amikor a tej forró és a vaj megolvadt, buborékok kezdenek képződni. Keverd bele
a lisztet, és növeld a hőfokot.
3. A lisztet gyors mozdulatokkal keverd el. Minél jobban és alaposabban dolgozod ki a tésztát annál jobban felpuffad sütés közben.
4. Hagyd kihűlni a tésztát, majd verd bele a tojásokat egyesével, fokozatosan.
5. Amikor a harmadik tojást is belekeverted, és ha nagyon sűrű az állaga, adj hozzá még egyet. Valószínűleg mind a 4 tojásra szükséged lesz.
6. Az állagának éppen megfelelőnek kell lennie, hogy megtartsa a formáját és ne folyjon, de ne legyen túl sűrű, hogy könnyen rá lehessen nyomni a tepsire.
7. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra. Felső és alsó sütést válassz, ne a forró levegős beállítást!
8. Tegyél sütőpapírt a tepsire, és a tésztát egy habzsák segítségével, 6-7 cm hosszú csíkokra nyomd ki. A csíkok között hagyjál nagyobb helyeket, mivel a tészta nagyon megdagad. Ehhez nézd meg a süteménykészítő eszközeinket és kiegészítőinket.
9. A tésztát enyhén megspriccelheted hideg vízzel vagy meghintheted porcukorral – mindkettő megakadályozza a repedezést.
10. A fánkokat a sütő alján 35-45 percig, aranyszínűre kell sütni. Az első 25 percben ne nyisd ki a sütőt. A hőmérséklet megváltoztatásával a tészta azonnal összeesik.
11. Sütés után érdemes egy kis lyukat szúrni minden kisült fánk aljába, például egy fogpiszkálóval, hogy a gőz távozni tudjon.
12. Amikor megsültek és kihűltek, egy keskeny töltőhegy segítségével szúrj beléjük két lyukat, egyet-egyet mindkét végén. Ezeken keresztül fogod betölteni a krémet.
Hogyan készíts krémet az ekler fánkhoz?
- A legjobb, ha a krémet előző nap készíted el. A tejszín kivételével, tegyél minden hozzávalót egy lábasba. A tejszínt másnap fogod felhasználni. Az egészet alaposan keverd össze habverővel, és kis lángon, állandóan kevergetve addig főzd, amíg besűrűsödik, mint egy klasszikus puding. Miután a krém besűrűsödött, fedd le fóliával és tárold a hűtőszekrényben.
- Öntsd a tejszínt a kihűlt, kemény krémhez, és verd fel. Ízlés szerint porcukrot is adhatsz hozzá.
- Ha szeretnéd, egy kis gyümölcspürét vagy lekvárt is adhatsz hozzá (de előbb hagyd kihűlni a hűtőben).
A fánkok díszítése és tálalása:
- Vízfürdőben olvaszd fel a csokoládét, és add hozzá a kókuszolajat.
- A fánkok végén lévő lyukakat töltsd meg a krémmel. A fánkok elkezdenek felpúposodni és ha túl sok krémet teszel bele, akkor elkezd szivárogni és könnyen szétpukkadhat.
- Mártsd a töltött fánkokat a csokoládéba és mielőtt megdermedne, szórd meg a csokoládét a szárított málna darabokkal.
- Végül díszítsd friss málnával és tálald ízlésestányérokon.
Megjegyzés: A szárított gyümölcsök a felbontás után nagyon gyorsan átnedvesednek.
További hasznos lakberendezési tippekért, dekorációs megoldásokért és inspirációért látogass el a Bonami.hu oldalára!