spot_imgspot_img
spot_img

Donald Kacsa napja – beszéltünk a mesterrel

-

Article Top Ad (AdSense)

1934-es születése óta nemzedékek nőttek fel figuráján. Képregényekben szerepelt, filmeken vidította fel az embereket. Végre kötélnek állt nekünk- egy interjúra.

Donald Kacsa néven hódította meg a világot, és vált ismertté. Pályafutása során fantasztikus remekművekben szerepelt, és ámulatba ejtette a közönséget. Parádés humorával, néha sete-suta szerepeivel mindig élményt adott az olvasóknak, nézőknek. Mindezek mellett tanított is- viccekbe csomagolt meglátásaival, és számos szállóige köthető hozzá. Egy igazi klasszis! Neve Olaszországban Paperino, Németországban eleinte Schnatterich volt, de ma már ott is Donald Duck Finnországban Aku Ankka, Dél-Amerikában Pato Donald, Szaúd-Arábiában Batut, Indonéziában Donald Bekek, kínaiul Tang Lao Ya, latinul pedig Donaldus Anas.

Fotó: Flickr
 • Hogyan kezdődött a pályafutásod, és kérlek próbálj meg nem pöszíteni, mert nehezen érthető néha, amit mondasz!

 • Semmi probléma! A pöszítés, amolyan geg -amit a hangos filmjeimben használok. Alapvetően főleg a cselekményre vannak kiélezve a történetek és a verbális közlés inkább csak támogatója a műveimnek. Szóval sokan el sem hiszik a koromat, mert 1934-ben születtem. Szerencsés csillagzat alatt, mivel még most is rendkívül jól tartom magam. Úgy tudom, péntek 13.-a volt, ami végül is meghatározta a pályafutásomat. Főleg vicces szerepeket osztottak rám, de a folyamatosan ügyetlenkedő, peches figura szerepét, ami idővel rám is ragadt. Először Art Babbitt, Disney egyik rajzolója segített, majd Carl Barks volt, aki a legelső megjelenési formámat megalkotta- matróz inget és sapkát viseltem az akkori szerepeimben. Persze azóta számtalanszor változtattak a designerek rajtam. Nincs mese…az az pont mese van (nevet) – de haladni kell a korral.
Fotó: Flickr
 • Az első sikereidet minek köszönheted?

 • június 9-én szerepeltem először egy rajzfilmben és még ugyanebben az évben képregény formájában is olvashatóak voltak kalandjaim. Közösen szerepeltem a Disney rajzfilmjeiben Mickey egérrel, Goofy-val és Plútó kutyával. Nagyon sokáig a képregényekben is csak velük együtt léptem fel. Egyébként azóta is jó barátságban vagyunk. Aztán látva a népszerűségemet, ami persze a fantasztikus orgánumomnak, és kisugárzásomnak köszönhető- az 1930-as évek második felében Al Taliaferro és Ted Osborne megalkották az önálló karakteremet. Innentől kezdve rengeteg felkérést kaptam, és sok-sok szerepet eljátszottam. Elsősorban amolyan városlakót csináltak belőlem. Bár alapvető szakmám szerint matróz voltam, mégis az autószerelőtől a favágóig, a szakácstól, a tűzoltóig rengeteg féle karaktert játszottam.
Fotó: Flickr
 • Mire vagy a legbüszkébb?

 • 1941 és 1965 között több mint száz filmben szerepeltem. Kijelenthetem, hogy a legkeresettebb sztár voltam, és vagyok a mai napig. Kalandjaimról képregények is készültek-készülnek, amelyek különösen Amerikában és Európában lettek népszerűek. Ekkor hetente jelentek meg velem készült anyagok, sorozatok, és szerénység nélkül elmondhatom, hogy műveimet több száz nyelvre fordították le. Akkor már jellemzően a fehér kacsa karakterét hoztam, sárga-narancssárga lábakkal- jellemző ruházatom a matróz ing és sapka, csokornyakkendő volt- ami jelképemmé is vált. A brandemet még jellemzi a félig érthető beszéd, a huncut és temperamentumos személyiség. Még Mickey Egérnél is népszerűbb lettem, persze mint pályatársam mindig gratulált nekem, de a szíve legmélyén azért irigyelte a sikereimet.
Fotó: Flickr
 • Az egyéni megjelenéseid mellett rengeteg mellékszerepet is vállaltál, illetve nagyon sok színészt karoltál fel és támogattál a későbbiekben. Rebesgetik, hogy állandó barátnődet, Daisy kacsát- aki tényleg gyönyörű- a filmezésnek köszönheted…

 • Donaldnak- filmbeli karakteremnek- 1937. óta elválaszthatatlan társa a hűséges Daisy, akivel 1937-ben találkoztam egy mexikói utazáson, hozzá gyengéd szálak is fűznek. Elárulhatom- a filmvásznon kívül is sok időt töltünk együtt. De kerülöm a bulvár sajtót, ezért erről többet nem mondhatok. Az ő családjához tartozik egyébként még Dagobert bácsi, továbbá három unokatestvére. Mickey Mouse barátommal rengeteg közös filmben szerepeltünk. A célom mindig is az volt, hogy felkaroljam az ifjú tehetségeket, és segítsem a pályatársaimat.
Fotó: Flickr
 • Igaz az, hogy csillagot is szereztél?

 • Több értelemben is! Elneveztek rólam egy aszteroidát, ami addig a nevetséges 12410 es néven szerepelt. A másik csillag amire büszke vagyok, hogy 2002-ben megkaptam a saját csillagomat, a hollywoodi Walk of Fame-en, Los Angelesben. Volt is nagy felhajtás körülöttem akkor is.

 

 • Az Oscar-díj tényleg váratott magára?

 • Valójában nem váratott! Szinte minden évben felterjesztettek az Oscar-díjra. Disney-t – Donald kalandjaiért- kilencszer jelöltek Oscar-díjra, de csak a viszonylag ismeretlen, a második világháború idején készült A Führer arca című opusszal kaptuk meg. Erről sem szeretnék többet beszélni.
Fotó: Flickr
 • Nagyon érdekelne, hogy nem zavar-e az öltözeted, ami kicsit hiányos!

 • Nem igazán! A matróz ing, sapka és csokornyakkendő jól áll nekem. Mivel kacsa vagyok, az sem zavaró, hogy alsóruházatot nem hordok. Véleményem szerint ez még szimpatikus is lehet a hölgyeknek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy több filmben szerepeltem, mint bármely más Disney-karakter, és a világ legkiadottabb képregény szereplője vagyok a most oly’ divatos szuperhősös anyagokon kívül. Az pedig, hogy Finnországban betiltották volna a nadrág hiánya miatt a filmjeimet, csak kacsa.

 • Hogyan alakul az elmúlt években a karriered?

 • 1956-ban elsősorban oktatási filmekben tűntem fel. Aztán visszatértem a színházi animációhoz, leforgattuk a Mickey karácsonyi énekét- 1983-ban. Utolsó színházi filmben való szereplésem a Fantasia 2000- 1999. Azóta amolyan közvetlen videó-funkciókban jelenek meg, mint pl. Mickey, Donald, Goofy: A három testőr 2004-ben, illetve televíziós sorozatokban dolgozom.

 • Mik a terveid a jövőre nézve, és mit gondolsz meddig maradsz a pályán?

 • Úgy gondolom, hogy amíg csak bírom- folytatom a munkát! Az életem a színjátszás, és bár már rengeteget adtam a világnak, az a célom, hogy nevettessek. Mindennél fontosabb számomra, hogy művészetem által mosolyt csalok az emberek arcára, és boldog felhőtlen pillanatokkal ajándékozhatom meg őket. Itt is szeretném megköszönni drága nézőimnek, rajongóimnak minden támogatását- és üzenem nekik, továbbra is megteszek mindent értük. Maradok tisztelettel- Donald Kacsa.

Mickey egér ma 93 éves – mégis örökifjú

A rajzfilmek legendája – Walt Disney kedvence a Dumbo volt

Már két éve nincs velünk Csukás István, aki örökre a szívünkben maradt

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!