spot_imgspot_img
spot_img

Nagy áttörés történt a rákgyógyítás területén

-

Article Top Ad (AdSense)

Rákpusztító vírust fejlesztettek ki a daganatos megbetegedések kezelésére – jelentette be a City of Hope, az Egyesült Államok egyik legnagyobb rákkezelő és kutató intézete. 

A szervezet a klinikai vizsgálat 1. fázisánál tart, ennek során egy módosított vírussal támadják meg az előrehaladott daganatokat. A technológia a szervezet immunrendszerét használja fel a daganatok elleni küzdelemben olyan módon, hogy a kifejlesztett vírus jelet küld a rákos sejtekről az immunrendszer felé.

A kísérlet során egy módosított himlővírussal fertőzik meg a pácienseket. A gazdasejtbe kerülve ez a vírus replikálódik, kinyitja a gazdasejtet, hogy több ezer új vírusrészecskét szabadítson fel, amelyek aztán megtalálják a rákos sejteket és hozzájuk kötődnek. Ezek a kötődések egyben jelzik is az immunrendszernek, hogy támadják meg a rákos sejteket.

A kezelés CF-33-hNIS vagy Vaxiniának hívják szakmai körökben, laboratóriumi vizsgálatok során és állatokon történető tesztelés után bíztató eredmények születtek,. Hatékonynak bizonyult a vastagbél-, tüdő-, emlő-, petefészek- és hasnyálmirigydaganatok csökkentésében is. Jelenleg folyik az embereken történő kísérlet, amit önkéntesek segítségével kiviteleznek.

Itt tart a tesztelés

A kísérlet első fázisában 100 önkéntesen végzik el a kezelést az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Az önkéntes rákos betegek korábban már legalább két rákkezelésben részesültek. A Vaxiniát intravénásan, vagy közvetlenül a daganatokba fecskendezik be.

Vannak, akik emellett még kiegészítő terápiában is részesülnek például pembrolizumabot kapnak – ennek célpontjai a T-limfociták, ez a terápia is bizonyítottan javítja az immunrendszer daganatokkal szembeni ellenálló képességét. Az 1. fázisú kísérlet célja annak megállapítása, hogy a gyógyszer biztonságos-e.

Érdekes módon ugyanazok a tulajdonságok, amelyek a rákos sejteket rezisztenssé teszik a kemoterápiával szemben, valóban fokozzák az onkolitikus vírusok sikerét.

– mondta Yuman Fong, a génmódosított vírus egyik fejlesztője, a rákgyógyítás egy szakértője.

A kísérletet 2021 decemberében engedélyezték, várhatóan két évig tart majd, a betegek toborzása még mindig folyamatban van. A daganatos megbetegedések ellen évtizedek óta harcol a tudomány, többek között születtek már rákos sejteket megcélzó gyógyszerek, de a modern technológia még a páciens immunsejtjeinek átprogramozását is lehetővé teszi már a mesterséges intelligencia segítségével. Szakértők szerint ez az új a rákölő vírus egy újabb hatékony eszköz lehet a rákgyógyítás területén.

Forrás: Index

Már rákbeteg gyerekeket is gyógyítanak búzacsíra-kivonattal

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!