spot_imgspot_img
spot_img

A rajzfilmek legendája – Walt Disney kedvence a Dumbo volt

-

Article Top Ad (AdSense)

A Walt Disney Company a világ egyik legnagyobb és legértékesebb vállalata, első karaktere, Mickey egér régóta bevésődött kollektív emlékezetünkbe. Mindezek mögött egy ambiciózus kisvárosi fiú állt, akit karrierje során számtalan kudarc ért, de soha nem adta fel és öröksége mai napig hatással van számtalan generációra.  

A név, amit mindenki ismer

Walt Disney karrierje változatos ívet mutat: az 1920-as évek néma, fekete-fehér rövidfilmjeitől az 1960-as évek gazdag, teljes hosszúságú játékfilmjéig folyamatosan fejlesztette az animáció művészetét. Bár nem élte meg a digitális korszakot, Walt Disney meghatározó szerepet játszott a modern filmek és tévéműsorok fejlődésében. A Disney a gyerekek és a szülők szórakoztatására törekedett, jól kidolgozott cselekményeket és karaktereket, emlékezetes zenét és hangzást, valamint lélegzetelállító képeket hozott össze.

Édesapja erőszakos volt

A kis Walt 1901. december 5-én született Elias Disney és Flora Call negyedik gyermekeként. Vannak bizonyos pletykák arról, hogy valójában ők nem is a vér szerinti szülei voltak, hanem Spanyolországból fogadták örökre. Nem volt könnyű a családban:  Édesapja durva ember volt, folyamatosan testi fenyítéssel nevelte a gyerekeit. Szokása volt, hogy ha rájött egy turpisságra, akkor levitte Waltot az alagsorba és jól elverte egy nadrágszíjjal. Egyszer viszont a kisfiú úgy védekezni kezdett – úgy beleharapott apja karjába, hogy az nem bírta lerázni magáról. Ezután soha többé nem bántotta őt.

1910-ben a Disney családra szűkös idők jártak, ezért apja eladta a farmot, és Kansas Citybe költöztek, ahol újságszállító üzletet vásárolt. Walt már 9 évesen hajnali négykor kelt és hordta az újságokat – hóban és fagyban is akár. Amikor 14 éves lett, szülei beíratták a Kansas City Art Institute művészeti osztályába, itt szeretett bele a rajzolásba. Később beiratkozott a McKinley Főiskolára, ahol az iskolai újságnak rajzolt, fotózott, persze emellett apja újdonsült konzervgyárában is dolgozott.

Walt Disney
Walt Disney | Fotó: Stockvault

16 évesen jelentkezett az első világháborúba katonának, azonban életkora miatt nem sorozták be. Ekkor Disney idősebbnek hazudta magát, hogy mégis részt vehessen, végül a Vöröskereszt munkájában segédkezett a háború alatt. A háború végén sikerült kijutnia Franciaországba ahol mentőautókat vezetett és egészségügyi holmikat kellett szállítania. Visszaemlékezések szerint az ifjú Walt rajzfilmekkel díszítette fel egysége mentőautóit!

A karrier kezdete

1919-ben Walt visszatért az Egyesült Államokba, és a Kansas City Slide Company-nál kezdett dolgozni, ahol reklámokat készítettek nyers stop-action animációval. Walt és barátja, Ub Iwerks megalapították saját vállalkozásukat, amelyet Laugh-o-Gramsnak neveztek el. Kezdetben rövid animációs reklámokat készítettek egy helyi színház számára. Aztán Walt azzal az ötlettel állt elő, hogy egy fiatal színésznőt helyezzen be a rajzfilmek világába – az eredmény Alice csodaországa lett. Sajnos az üzletnek elfogyott a pénze, és be kellett zárni. De Walt nem adta fel; Los Angelesbe költözött, és végül több Alice-filmet is készített. Ekkor érte el az első sikereket, és Walt több alkalmazottat tudott felvenni. Egyikük Lillian Bounds volt, akit 1925. július 13-án feleségül vett.

Az Alice Comedies csaknem 60 epizódja elkészültével Walt úgy döntött, hogy irányt vált, és a teljesen az animációra koncentrál (színészek nélkül). Így hát ő és Ub kifejlesztettek egy új rajzfilmfigurát, Oswald, a szerencsés nyúl néven (aki hasonlít Mickey egérre, de hosszú fülekkel és szőrös lábbal). A sorozat nagyon sikeres lett, de a forgalmazóval történt jogi viták miatt Disney-nek abba kellett hagynia ezt a projektet.

Mickey egér
Mickey egér | Fotó: US National Archives & DVIDS – GetArchive

Mickey egér születése

Walt Disney nem hagyta, hogy egy kudarc sokáig lenyomja, gyorsan elkezdett egy új karakteren dolgozni az Ub-vel: Mickey Mouse-on. Akkoriban csak néma, fekete-fehér filmek voltak. Ám 1927. október 23-án a Warner Bros. kiadta az első hanggal ellátott filmet, a The Jazz Singer-t, és ez megrázta a mozgóképipart, és arra késztette a Disney Studiot is, hogy visszatérjen a rajzasztalhoz, és kitalálja a módját, hogyan adjon hangot animációs filmjeihez.

1928-ban debütált a hanggal ellátott Mickey Mouse rajzfilm. Walt maga volt Mickey Egér hangja – és csaknem húsz éven át szinkronizálta a karaktert. A következő év meghozta a nagy gazdasági világválságot, ennek ellenére a Mickey egér hatalmas sikert aratott, és barátai segítségével nemzetközi sztár lett – ahogy kitalálója, Walt Disney is. (1930-ban a Plútó, 1932-ben a Goofy, 1934-ben Donald kacsa csatlatkozott a csapathoz).

Disney és Mickey egér
Disney és Mickey egér | Fotó: Flickr

Majd jött a Hófehérke

Aztán a Disney nagyot kockáztatott, és elkészítette az első animációs, egész estés játékfilmet, a Hófehérke és a hét törpét (1937). A Disney művészei több mint három évig dolgoztak rajta, új animációs technikákat találtak ki, hogy megoldják a játékfilmek egyedi kihívásait. A Hófehérke néhány nappal karácsony előtt debütált, és egyik napról a másikra hatalmas sikert aratott.

A bemutató után 6 hónap alatt 2 millió dollárt hozott a stúdiónak, 1967-ben ez az egyenleg már 22 milliónál tartott. A sikerből lehetett volna bővíteni a stúdiót, de Disney úgy döntött, belevágnak egy új stúdió építésébe és a bevételt mindig egy új rajzfilmbe fektette.  Következett a Pinokkió (1940), a Fantasia, a Dumbo (1941) és a Bambi (1942).

A stúdió aranykora és a Disney Land születése

Miközben Amerika a második világháború végét ünnepelte, a Walt Disney Studios aranykorába lépett. A Hamupipőke 1950-ben, az Alice Csodaországban pedig 1951-ben jelent meg. Aztán jött Pán Péter (1953), a Csipkerózsika (1959), a 101 kiskutya (1961). Sokszor kért kölcsönt, hitelből fejlesztette a stúdiót, édesapja ezt nem nézte jó szemmel.

1954-ben bekapcsolódott a televíziózásokba – ilyen volt például a Mickey Egér Klub. Ekkor kezdte el építeni a szórakoztató parkját, melyet Disneylandnek nevezett el. Amikor a dániai Tivoli-parkban járt, akkor született meg nála Disneyland ötlete. Jelentős mennyiségű pénzre volt ehhez szüksége, de Disney nem ismert lehetetlent, megszerezte a tehetős összeget és a park elkészült. Az egyéves hírverés, és a megnyitó televíziós közvetítése meghozta az eredményt. 1955. július 18-án 30 ezer vendég jelenlétében nyílt meg a park. Az első hat hónapban egymillió látogatója volt és ez 25 milliós bevételt hozott.

Disneyland
Disneyland | Fotó: Pixabay

Oscar díjban rekorder

Élete során ő kapta a legtöbb Oscar-díjat és 59 alkalommal jelölték, melyből 26 alkalommal nyerte el (23-at a filmjeiért és 3 emlékdíjat). Az egyik díjátadó rendhagyó volt: 1939-ben a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat vehetett át.

Nagy dohányos hírében állt, végül ez lett a veszte: 1966 őszén Disney megtudta, hogy előrehaladott tüdőrákja van. A dzsungel könyve (1966) volt az utolsó animációs film, amiben még közreműködött; még nem volt teljesen kész, amikor 1966. december 15-én, 65 évesen meghalt. Legendás öröksége bevéste a nevét a szórakoztatóiparba, ma is generációk nőnek fel a rajzfilmjein.

Források: Earlymoments, Goalcast

Mickey egér ma 93 éves – mégis örökifjú

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!