spot_imgspot_img
spot_img

Mickey egér ma 93 éves – mégis örökifjú

-

Article Top Ad (AdSense)

Boldog szülinapot Mickey! Az egér, akit mindenki ismer és akinek még csillaga is van a hollywoodi hírességek sétányán.

Mickey eredetileg nyúl volt. 

Mickey egér kortalan nevettető figuráján nemzedékek nőttek fel. Karrierje során elérte azt, hogy ő lett a The Walt Disney Company kabalafigurája, sőt még saját csillagot is kapott a Hollywood Boulevardon. Nincs olyan, aki nevének hallatán ne mosolyodna el és tudja teljesen pontosan kiről is van szó. Születése egészen 1928-re nyúlik vissza, amikor is még Mickey egér, nyúl volt.

Mickey Mouse anno
Fotó: Mickey Mouse kezdeti megjelenése

Történt ugyanis, hogy egy korábbi Disney-karakter, Oswald, a szerencsés nyúl- frissítésére készült. Mivel a figurát a Disney stúdió készítette, de a Universal Pictures tulajdonában volt, folyamatos huzavonák zajlottak közöttük. Végül a két cég elvált egymástól és ez az esemény keltette életre karakterét. A Disney stúdióban maradt néhány ember – köztük volt Ub Iwerks animátor, Les Clark művész tanonc és Wilfred Jackson.. New Yorkból hazafelé tartott vonatúton, Walt egy új rajzfilmfigura ötleteivel rukkolt elő. Az urbánus legenda szerint, mivel egy nyúl volt megrajzolva, egyszerűen csak lecsíptek a füleiből, megváltoztatták kicsit a külsejét. Ekkor még nem hasonlított mostani magához, mivel kicsit nyulas és akkor még fekete-fehér volt.

Mickey első fellépése

Ahogy egy a színészek élete, úgy Mickey egéré sem volt eleinte fényes. Sokáig hányódott egy fiókban, aztán egyszer csak felkérték egy szerepre. A Steamboat

Mickey első filmje
Fotó: Wikipédia Mickey első megjelenése a Steamboat Willie-ben (1928)

Willie- egy 1928-ban készült amerikai animációs rövidfilm- főszerepét kapta meg. A rajzfilmet Mickey Mouse és barátnője, Minnie debütálásának tartják. A Steamboat Willie volt a harmadik Mickey-film, amelyet gyártottak, de ez volt az első, amelyet forgalmaztak.

Első főszerepével máris nagy sikert aratott, igaz még csak fekete-fehérben kápráztatta el tehetséges játékával a közönséget, a rajzfilm- hangos rajzfilm is volt egyben. Tehát Mickey nem csak szerepet, de még hangokat is kapott!

Fotó: Pixabay Mickey Mouse rengeteg szerepet kapott.

A feltörekvő egér egyéniség karrierje- ezek után- robbanásszerű volt. Egyre másra jelentek meg a Mickey Mouse-filmek. Ahogy egyre nagyobb sztárrá avanzsált, egyre jobban kikupálódott. Az eleinte vékony, néha morcos, mogorva karakter kicsit meghízott, sőt stílusa is viccesebbé vált. Humoros szerepei, komikus stílusa, jópofa szerencsétlenkedései- megnyerték a közönséget.

Színes egyéniséggé válik

Az 1932-es 5. Oscar-díjátadón Mickey megkapta első Oscar-jelölését, a Mickey’s Orphans (1931) című filmért. Nemsokára Mickey megismerkedett új stylistjával- Fred Moore-ral, aki 1935-ben megváltoztatta őt és sokkal szerethetőbb figurát alkotott belőle. Jellegzetes fehér kesztyűjét is neki köszönheti. 1935-ben a The Band Concert című kisfilmben mutatkozott Mickey először színesben, ahol egy karmestert alakított. Ez az eddigieknél is nagyobb elismerést, ismertséget hozott a sztárnak.

Mickey és Minnie
Fotó: Pixabay Mickey és Minnie

Mickey Mouse a csúcson

Ekkor már managere- Walt Disney- komoly marketing tevékenységet is elkezdett végezni és rengeteg Mickey Mouse terméket dobott piacra. A sztár ugyan nem részesedett a bevételekből, viszont az egész világ megismerte őt. Meg is alakult az első Mickey Mouse Club is. 1940-ben feltűnt első nagyjátékfilmjében, a Fantáziában, egyik legikonikusabb szerepét játszotta el. Annyira felkapottá vált, hogy számos karaktert és pályatársat segítette a színészi pályán, többek közt a mániásabb Donald kacsát, Goofy-t akik egy idő után túl is kezdték szárnyalni népszerűségét.

Mickey rapülőn
Fotó: Fortepan Magyar Hírek folyóirat Mickey Magyarországra látogat.

Hanyatló népszerűség

1940 után népszerűsége hanyatlásnak indult. Ismét napi gyermektelevíziós személyiség lett. Ennek ellenére továbbra is rendszeresen szerepelt animációs rövidfilmekben. Sokat szerepelt mellékszereplőként Plútó kutya mellett. Innentől kezdve hosszú éveken át folyamatosan készítettek vele filmeket, sorozatokat. Attól függetlenül, hogy már kevesebb nagyfilm felkérése volt, hosszú éveken át tartó munkássága révén ő lett az egyik legismertebb rajzfilmfigura.

Újabb lendületben Mickey Mouse karrierje.

Walt Disney 1955-ben nyitotta meg Disneyland-et, aminek Mickey lett a hivatalos arca! Folyamatosan kapott munkát, sőt rengeteg rendezvényre hívták el, például a legtöbb amerikai elnökkel is találkozott.

Mickey és Minnie
Fotó: Pixabay Mickey az igazi sztár

1978-ban, ötvenedik születésnapján kapta meg a csillagot a hollywoodi hírességek sétányán- Los Angelesben. Ez mérhetetlen elismerése volt pályafutásának, mivel ő volt az első rajzfilmfigura, aki elérte ezt a megtiszteltetést

Csillag
Fotó: Pixabay Mickey Mouse csillaga

. Aztán 1983-ban láthattuk újra a filmvásznon a Karácsonyi ének című játékfilmben. Már elismert egyéniségként, folyamatosan azóta is kapja a szerepeket, 2013-ban tért vissza egy sorozattal a képernyőre, és ejti ámulatba tehetségével, humorával a gyerekeket. Rajongói számát már lehetetlen lenne felmérni, de egy biztosan tudható. Az évek nem fognak ki rajta. Ugyanolyan lendülettel nevetteti az embereket és hoz felhőtlen pillanatokat- mint 93 évvel ezelőtt.

Fotó: Fortepan, Wikipédia, Pixabay

Belmondo és hűséges kutyája – egy szívszorító történet

Hygge tippek a hideg téli estékre

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!