Belmondo és hűséges kutyája – egy szívszorító történet

-

Jean-Paul Belmondo utolsó filmdrámája az Egy ember és kutyája. A szívszorító történet az elmúlásról szól. A Belmondo által életre keltett karakter mellett csak a hűséges kutyája tart ki, de ő a végsőkig. A francia filmcsillag utolsó nagy alakítása könnyeket csal a szemünkbe.

 

Lélekben zajló folyamatok

Az ember és kutyája Francis Huster rendezésében készült 2008-as filmdráma. Az emberélet igaz értékeiről, az ember és állat viszonyáról is sok mély gondolat elhangzik a filmben. Lassú, kissé vontatott dráma ez. Elmélyülős alkotás, olyan, amiben leginkább Belmondo testbeszéde, arcjátéka meséli el a lélekben zajló folyamatokat.

 

Elválaszthatatlan társak

A megható filmben az idős Charles (Belmondo) egy tüntetésen megsebesül, majd kórházba kerül és ez idő alatt a kutyája elbóklászik. A kórházból kijőve egy sintértelepen találja meg a szőrös kis társát, akivel ezután újra elválaszthatatlanok lesznek.

Charlesnak azonban már nincsenek céljai, vágyai, úgy érzi, elszaladt felette az idő. Öregnek, fáradtnak érzi magát, és mivel már otthona sincs, folyton bóklászik. Életútjának végén jár, és nyomasztó módon nincs nyugvópontja. Kutyám nevű kis pajtása azonban még mellette halad ezen az utolsó nagy úton.  A botjával botorkáló öreg még felelősséggel tartozik valakiért.

A szeretet ereje csodákra képes

Charles számára a kutya a család. Felesége halott, gyermeke nincs, a kutyája viszont mindenhova elkíséri őt, vele van, és feltétel nélkül szereti. Ő ad a napjainak értelmet. Charles néha elmereng azon, milyen lenne, ha az elmúlással egyedül kellene szembenéznie, s a kutyusnak adna egy új esélyt, másik család, gazdi mellett. A játékos eb néha odamegy másokhoz, akik lelkesen simogatják, szeretgetik. Charles egy alkalommal majdnem oda is adja a társát egy kislánynak, de a kutyának öreg, elcsigázott gazdája mellett van a helye.

Belmondo és kutyája
A kutyának öreg, elcsigázott gazdája mellett van a helye. kép: jelenet az Egy ember és kutyája filmből.

A kis keverék kutyus voltaképp az élet értelmének egyfajta szimbóluma lesz. Hiszen mikor az öregúr a bőröndjével (ami szintén jelkép) kiáll egy alagút elé a sínekre, a kutya nem hagyja magára. A férfi utolsó erejével még az ölébe veszi bajtársát, aki meghiúsítja az öngyilkossági kísérletet.

Belmondo és kutyája
A kis keverék kutyus voltaképp az élet értelmének egyfajta szimbóluma lesz. kép: Jelenet az Egy ember és kutyája filmből

Belmondo azóta a valóságban már nem cipel semmilyen szimbolikus bőröndöt sem… A legendás francia színészt párizsi otthonában, szerettei körében, 88 évesen érte a halál idén szeptemberben.

R. Szabó Zsuzsa

 

Ebben a cikkünkben a színészre emlékeztünk: Belmondo

Ebben a cikkünkben pedig Richard Gere Hacsi, a leghűségesebb barát című filmjéről írtunk. Hacsi, a japán akita kutya egy életre, és még azon is túl vállalja a hűséget:

4 remek Richard Gere-film a kedvenceink közül

 

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Az Oscar-díjas Walter Matthau 4 vicces jelenete a Dennis, a komisz filmből

Gyógyító cicák – a macskaterápia pozitív hatásai

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!