spot_imgspot_img
spot_img

Arckezelések, amelyeket ősszel a legjobb elvégezni

-

Article Top Ad (AdSense)

Ahogy egyre csökkennek a napfényes órák és csökkenni kezd a hőmérséklet elkezdhetjük a nap által nyáron okozott károk kezelését. Ezért az ősz a tökéletes időszak bőrünk megújításához, még a téli hideg idő beállta előtt. 

A nyár elmúltával már nem fényérzékeny a bőrünk, ezért az ősz a bőrmegújító kezelések időszaka, amikor magát a hámot, a bőr felső rétegét próbáljuk aktiválni. Ezekkel a kezelésekkel eltávolítjuk a sérült és fáradt hámréteget (ami egy vékony savas réteg a bőrfelszínen szó szerint minden ellen megvédi bőrünket a kórokozoktól kezdve a különböző szennyeződésekig), hogy aztán mire megérkezik a téli hideg vissza tudjon termelődni. Az októberben és novemberben elvégzett hámlasztó kezelések után pedig már készülhetünk a hidegre, amikor bőrünket testesebb és táplálóbb készítményekkel óvjuk a zord időjárási körülményektől.

A különböző hámoldó és aktiváló bőrmegújító kezelések sokfélék lehetnek, ezért szakértőnk Bognár Éva, a Harangvölgyi Szalon vezető kozmetikusa segített eligazodni.

Fizikai (mechanikai) kezelések

Vizes csiszolás: hydrobrázió

A vízporlasztással történő hámlasztás egyszerre kíméletes és intenzív módszer, amely során az elszarusodott hámréteg eltávolításra kerül, így a bőrfelszín és a pórusok intenzíven megtisztulnak. A kezelésnek köszönhetően nő a bőr oxigénfelvevő képessége, könnyebben beépülnek a hatóanyagok és a vérkeringés megélénkülésével fokozódnak a bőr anyagcsere folyamatai.

arckezelések-kozmetika
Fotó: RossHelen/envato.com

Mikrodermabrázió:

Ahogy az évek előrehaladtával fokozatosan lelassul a hámlási folyamat a bőr megvastagszik és érdesebb tapintásúvá válik. A mikrodermabrázió egyrészt már önmagában is egy eredményes bőrmegújító kozmetikai kezelés, amelynek következtében lényegesen könnyebben tudnak bejutni a kozmetikai hatóanyagok a mélyebb rétegekbe, mivel a felső, elhalt hámréteg nem akadályozza bejutásukat, és nem szívja fel az értékes összetevőket. Másrészt hihetetlen mértékben fokozza az egyéb kozmetikai kezelések, mint a tű nélküli mezoterápia, iontoforézis, sonoforézis, ultrahang hatékonyságát is, ha a kezelés előtt mikrodermabráziót végzünk.

Lézeres mélyhámlasztás:

Bőrgyógyászok által végzett eljárásokban különböző lézereket használnak, amelyekkel megsértik a bőr felső réteget. Ezeket a mikrosérüléseket bőrünk támadásként érzékeli, és az elhalt bőrfelszínt elkezdni megfiatalítani. A kezelés hatására bőrünk fokozatosan (nagyjából néhány hét alatt) egész szerkezetében megújul, a ráncok kisimulnak, feszesedik az arcbőr és halványulnak a pigmentfoltok.

Kémiai kezelések

A stressz, a nem megfelelő kozmetikai készítmények használata, szolárium, túlzott napozás, légkondícionáló, vagy akár a számítógép kék fénye által fokozott igénybevételnek van kitéve a szaruképződési folyamatokba egyfajta zavar áll be. Ennek hatására a bőr különböző folyamatokkal reagálhat: gyulladás keletkezik, dehidratált lesz, megvastagodik a szaruréteg és ezáltal romlik a hatónyagok felszívódása. Sokszor ezek együtt is történnek. Ezért érdemes ősszel felfrissíteni, újjáéleszteni a bőrt és ezáltal csökkenteni tudjuk a gyulladásos folyamatokat.

A normál hámváltást különböző alfa hidroxisavas (gyümölcssavas, AHA), béta és poli hidroxisavas peeling kezelésekkel, illetve kollagén indukciós terápiával tudjuk fokozni, amelyek a bőr ph értékét koncentrációjuktól függően gyengébben vagy erősebben savas irányba változtatják meg. Ez bőrünkre sokféleképpen hat: frissíti, összehúzza a pórusokat, fertőtlenít, és a sav fajtájától és koncentrációjától függően hámoldó hatással van. A savak hámoldó hatása révén a bőr megújul, új hámsejtek keletkeznek, ám mivel ezek a savas kezelések nem veszélytelenek, ezért a kozmetikus részéről is nagy elővigyázatosságot igényelnek.

Alfa-hidroxisavak (AHA, gyümölcssavak) bőrfelszínen fejtik ki hatásukat, mint például a glikol- vagy tejsav, a legkímélőbb változat a gyümölcssavas peeling. Ezek a bőr legfelső hámréteget távolítják el, amelynek hatására az arcbőr frissebb és egyenletesebb lesz.

Béta-hidroxisav egy orvos-kozmetikai peeling eljárás, amelyet különböző koncetnrációban alkalmaznak. Hatékonyan képes fellépni a bőr öregedési folyamatai ellen azáltal, hogy serkenti a szarusejtek gyors leválását és sejtmegújulást. A kezelés hatására simább és feszesebb lesz a bőr, csökkennek a ráncok és a napfény okozta károk és halványulnak a pigmentfoltok.

Triklór-ecetsav (TCA) alkalmas a száj és szem körüli kisebb ráncok, pigmentfoltok, bőrhibák kezelésére. Komplikációként  azonban hegek alakulhatnak ki és a hatás két-három hónap múlva lesz látható.

Szakemberhez fordulva kell eldönteni, hogy melyik technika szükségs a bőr felfrissítéséhez, a foltok eltávolításhoz és az egyeneletlen bőrkép helyrehozásához.

otthoni-bőrápolás-nő-arckezelés
Fotó: envato.com

Felkészülés a télre:

Bőrünket ugyanúgy kell ápolnunk, ahogyan öltözködünk. Míg nyáron könnyed hidratáló géllel tápláljuk, a hűvösebb idő beköszöntével fokozottabb védelemre van szüksége, amelyek a bőr hidropipid funkcióját fokozzák.

Amikor megtörtént a bőrmegújítás el kell kezdeni felkészíteni bőrünket a hidegre. A hámlasztó, bőmegújtó kezelések után elkezdhetjük a tartalmasabb, kicsit magasabb lipidtartalmú készítmények használatát, amelyekkel hatóanyagokat viszünk be. Míg fiatalabb korban általában vízhiányos a bőrünk, negyveneséves kor felett ehhez már a zsírhiány is társul. A bőr ilyenkor már nem tudja magától előállítani a működéshez szükséges anyagokat, ezért az otthoni ápolásban is fokozott hangsúlyt kell fektetni bőrünk védelmére. Ehhez elengedhetetlen a sok folyadék, a vitaminok, kollagén, hyaluron és C-vitamin bevitele.

Arcápoló krémek esetében pedig a V/O típusú, zsíros, vízzel nem lemosható emulziókat használjunk, amelyek általában kisebb mennyiségű vizet tartalmaznak és magasabb lipidtartalommal rendelkeznek. Ha bőrünk nem fázik, akkor kiszáradni sem fog, nem repedezik be és kevésbé fog ráncosodni.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

5 hatásos tipp az ősszel is ragyogó bőrért

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!