spot_imgspot_img
spot_img

Gyógyító cicák – a macskaterápia pozitív hatásai

-

Article Top Ad (AdSense)

Minden macska külön egyéniség, sajátos lelkivilágú kisállat. A cicák éppúgy ismertek öntörvényűségükről, mint empátiás készségükről. Vannak macskák, akik olyannyira képesek az emberrel kapcsolódni, hogy terápiás állatnak is alkalmasak. Stresszcsökkentő és gyógyulást elősegítő energiák is vannak.

 

A macskák és a boldogsághormonok

Aki élt már macskával, tudja, tapasztalhatta, hogy elképesztő „csápjaik” vannak a gazdi hangulatának letapogatására. Cicabolondként, macskagazdiként kijelenthetem, hogy van cica és ember közti különleges kapocs. Létezik valami misztikus kötelék. Társállatként nagyon rá tudnak rezdülni a gazdájuk lelkére. Olykor kifejezetten megdöbbentő, hogy mennyire megérzik az ember szívében lévő bánatot, aggodalmat, örömöt.

Ha cicás vagy, biztosan te is részesülhettél már abban az élményben, hogy összekucorodva, szomorkodva ülsz, s a macskád bekuckózik az öledbe. Dorombolásával a macska szinte érzékelhető módon gyógyítgatja az ember lelkét.

Kutatások bizonyították, hogy a cica simogatásával fokozottan választódnak ki boldogsághormonok, miközben a stresszhormonok termelése alábbhagy. A macskadorombolás evidens, hogy ellazító hatású. De tanulmányok igazolják, hogy a macska által kiadott egyenletes zúgó-búgó hang gyógyító hatást gyakorol a csontokra.

A cicák szívmelengető szokásairól ebben a cikkünkben olvashatsz, s itt mókás képeket is nézegethetsz: https://bcoolmagazin.hu/macskaval-az-elet-szivmelengeto-cicaszokasok/ 

 

A macskák spirituális energiaátalakítók

Meglehetősen különleges információkat találtam a cicák energiáiról a macskaterápia https://hu-hu.facebook.com/macskaterapia/ oldalon.  A macska spirituális energiaátalakító. Olyan állat, amely a tobozmirigyében kvarccal rendelkezik, ezért energia transzmutálásra és gyógyításra is képes. Felveszi a környezet (ház, lakás, ember) negatív energiáit és kint, a természetben leadja azokat. Meditatív állapotban tobozmirigyükön keresztül pozitív energiákat tudnak közvetíteni felénk. A macskák a védelmezőink, megvédik otthonunkat és szervezetünket a negatív energiáktól.

macskaterápia
Van cica és ember közti különleges kapocs. Létezik valami misztikus kötelék. kép:pixabay.com

Arra vonatkozóan, hogy milyen cicust érdemes terápiás célokra alkalmazni, nincs fix szabály. Ez az állat személyiségétől, habitusától, vérmérsékletétől, illetve az emberekhez való viszonyától függ. Az emberközpontú cicák a legalkalmasabbak a terápiás feladatok ellátására, mert az empátiás készségük is sokkal jobb. Jobban rá tudnak kapcsolódni a személyre.

 

Szorongáscsökkentő és gyógyulást segítő szőrpamacsok

Évekkel ezelőtt a csehországi sternberki klinikán a macskás kezelést elsősorban pszichikai megbetegedésben szenvedők kiegészítő terápiájaként kezdték el alkalmazni. Hosszú időt a kórházban töltő betegek kezelésére bevezetett macskaterápia sikeresnek bizonyult, a cseh kórház az elsők között alkalmazott cicát ilyen célra. A kórház főnővére azt nyilatkozta akkor, hogy egy idős hölgyre, aki agyvérzése miatt még beszélni sem tudott, akkora hatással volt a gyógymacska, hogy ismét lábra állt.

Itthon Bánszky Noémi gyógy- és pszichopedagógus neve az egyik legismertebb a macskaterápia kapcsán. Ő évek óta foglalkozik állatasszisztált terápiával. Az állatasszisztált terápia során a hozzáértő szakember által személyre szabottan, konkrét fejlesztési céllal állat is a terápiás folyamat részévé válhat. Ez lehet akár gyógytorna, akár gyógypedagógiai fejlesztés, vagy akár pszichoterápiás munka is.

Bánszky Noémiről itt olvashatsz még többet: https://www.arborek.hu/bemutatkozas-banszky-noemi

A cicák pozitív hatás a gyermekekre

A bájos, huncut kis macskák bizony pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésére is. A kicsik megtanulják a felelősségvállalást, a gondoskodás örömét és magasabb fokú szociális kompetencia fejlődik ki bennük. A cicaterápia problémás gyerekeknél főleg az érzelemszabályozás és a szorongászavaroknál lehet nagyon hasznos.

Egy müncheni állatotthon érdekes kezdeményezése, programja a „Gyerekek olvasnak fel macskáknak“ projekt. Az „olvasó-kutyákhoz” hasonló módon ebben a programban a cicáknak olvasnak fel rendszeresen gyengén olvasó gyerekek. A macskák nagyon jó hallgatóságok, nem kritizálnak, nem tesznek bántó megjegyzéseket úgy, mint mondjuk egy gonoszkodó iskolatárs. Ez pedig biztonságot ad a gyerekeknek, segít abban is, hogy megtanuljanak olvasni. Közben az állotthon cicái is jól járnak, hiszen élvezhetik a kis látogatók simogatásait.

macskaterápia
A bájos, huncut kis macskák bizony pozitívan hatnak a gyermekek személyiségfejlődésére is. kép: unsplash.com/jonathan-borba

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Ha szereted a cicákat, ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

5 különleges macskafajta

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

Őrült cicás és kutyás holmik a netről- vicces cuccok a kedvenceknek és a gazdiknak

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!