spot_imgspot_img
spot_img

Ma van a „ne gyújts rá!” világnap

-

Article Top Ad (AdSense)

2006 óta Európa-szerte csökken a dohányzók száma, beleértve hazánkat is. Ezt az eredményt veszélyeztetik az új típusú füstmentes dohánytermékek, amelyek a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem támogatják a leszokást, sőt a cigarettával való gyakori együttes használatnak köszönhetően még veszélyesebbek is lehetnek. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet többek között erre is felhívja a figyelmet a Ne gyújts rá! világnap alkalmából.

Azt, hogy a dohányzás káros az egészségre, ma már senki nem vitatja. Az egészségtudatosság terjedése és a dohányzás visszaszorítására tett intézkedések az elmúlt időszakban megtették hatásukat, hiszen a dohányzók száma az EU-ban 9, Magyarországon pedig 8 százalékponttal (36%-ról 28%-ra) csökkent az elmúlt 15 év során. Ezzel az eredménnyel a 21. helyen állunk az Európai Unióban, ahol jelenleg az emberek kevesebb mint negyede dohányzik (23%).

A csökkenő tendencia kihívás elé állította a dohányipar szereplőit, akik ezért olyan új típusú eszközök kifejlesztésébe kezdtek, amellyel fenntartható a nikotinfüggőség. Ráadásul az új dohánytermékeket a hagyományos cigaretta kevésbé ártalmas verziójának állítják be, mellyel az alternatívát kereső dohányzókat célozzák. A dohányzás okozta ártalom csökkentésével foglalkozó szakértők folyamatos nyomást gyakorolnak az Egészségügyi Világszervezetre (WHO) az új típusú dohánytermékekkel – e-cigaretta, hevített dohánytermékek és nikotinos tasakok – szembeni határozott álláspontjának enyhítése érdekében.

A dohányipar az új típusú dohánytermékeket a dohányzás visszaszorítása érdekében megalkotott stratégia részeként, ártalomcsökkentő termékekként szeretné pozícionálni. Ez azonban szemben áll minden eddigi népegészségügyi törekvéssel, amelynek kiemelt célja, hogy az egészségre ártalmas szereket és eszközöket korlátozza, a betegségeket megelőzze, illetve szűrővizsgálatokkal idejében felismerje, valamint az egészséges életmódot népszerűsítse – hangsúlyozzák a Korányi Intézet szakemberei.

Mindezek mellett az új típusú dohánytermékek nikotintartalmáról sem szabad megfeledkezni. Több kutatás alátámasztja, hogy a nikotin nem csak függőséget okoz, hanem számos más egészségkárosító következménye ismert,: szerepet játszik az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, illetve a daganatos betegségek kialakulásában, növeli a szívfrekvenciát, rontja a vérkeringést és emeli a vérnyomást. Továbbá káros hatással van a termékenységre és a magzati fejlődésre, gyermekkorban pedig hozzájárulhat a fiatalkori viselkedészavarok, hangulatzavarok és függőségek kialakulásához.

Az e-cigaretta ugyanolyan nikotinfüggőséget képes kialakítani, mint a hagyományos cigarettai. Veszélyes, mert a rendszeres használata bizonyítottan növeli a cigarettára való rászokás esélyét,, valamint fogékonnyá tesz a többféle dohánytermék együttes használatára is. Ez különösen kockázatos a fiatalok esetében, akik körében újabb ismeretek szerint egyre népszerűbbek az új típusú nikotintartalmú és dohánytermékek.

Magyarországon kiemelkedően magas a dohányzás a fiatalok körében – míg az európai átlag szerint minden 5. fiatal dohányzik (20%), addig Magyarországon minden 3. 15-24 év közötti fogyaszt valamilyen dohányterméket (34%)iii. További aggodalomra ad okot, hogy a serdülők és fiatal felnőttek kifejezetten fogékonyak az olyan modern, csúcstechnológiás eszközökre, mint amilyennek az e-cigarettát szeretik beállítani – emelték ki a szakemberek, akiknek számos felmérés is rendelkezésükre áll e témában. Mindezek fényében rendkívül fontos, hogy mindent megtegyünk annak érekében, hogy a fiatalok ne kezdjék el használni a füstmentes dohánytermékeket, vagy ha már használják, akkor segítsük őket a mielőbbi leszokásban.”

Fotó: Envato Elements

Kifejezetten a leszokás támogatására fejlesztették ki az intézet szakemberei a Gond egy szál se! applikációt, amely amellett, hogy segít a leszokás folyamatának megtervezésében, hozzájárul a motiváció fenntartásához. Számos más helyen is kaphat segítséget az, aki szeretne leszokni: leszokást támogató csoportos vagy egyéni foglalkozásokon vehet részt a területileg illetékes tüdőgondozókban, illetve egészségfejlesztési irodákban, de létezik ingyenes, országosan elérhető telefonos leszokást támogató program is (06-80-44-20-44).

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!