spot_imgspot_img
spot_img

A D -Vitamin csodás napja

-

Article Top Ad (AdSense)

Gondolkoztatok már rajta, hogy miért ilyen 😀 a mosolygós szmájli? Na persze egyáltalán nem a D – vitamin miatt, de az egybeesés szembetűnő, ha kicsit máshogy szemléljük a világot, mint általában szokás. Van, aki előre néz, van, aki a hátát mutatja, és csak néha kacsingat vissza, de abban mindenki egyetért, hogy a D vitaminnak óriási szerepe van az életünkben.

Fotó: Pixabay

D -vitamin nem vitamin

A D -vitamin által okozott problémákat már a 18. század vége felé vették észre. Leginkább Angliában, és Amerikában kezdték el kutatni. Az oka az volt, hogy a sanyarú körülmények között élők, főleg gyerekek, sűrűn megbetegedtek. Csak a 19. században derült ki, miért történik ez. A D -vitamin hiánya miatt a szervezetben a kalcium és a foszfor nem megfelelően szívódik fel, ennek okán csontbetegségek, és az úgynevezett angolkór alakul ki. Mindezeket visszavezették a napfény hiányra, és a rendszertelen, rossz táplálkozásra. A kutatások ezért indultak meg, és fedezték fel később. Az áttörést Edward Mellanby-nak tulajdonítják, aki rájött, ha tőkehalmáj olajat itat a kutyákkal, nem lesznek angolkórosak. Miután tovább folytatták a kutatást, arra is rájöttek, hogy a D-vitamin alapvetően nem is vitamin. A napsugárzással és az élelmiszereken keresztül felvett élőflóra, amit a szervezetünk alakít át D-vitaminná. Az elnevezése ettől függetlenül megmaradt.

Fotó: Pixabay

Hogyan juthatunk hozzá

Mint az már köztudott, legegyszerűbben a napsugárzás által vehetjük fel. Viszont ez sok mindentől függ. A nap erejétől, beesési szögétől, sőt még a bőrtípustól, annak pigment tartalmától is. Nem is véletlen, hogy pont erre az időszakra tették a D -vitamin napot, hiszen sokkal kevesebb a napos órák száma és ezzel kevesebbet tudunk bevinni a szervezetünkbe. Nem árt tu

dni azt, amit hazai kutatók állapítottak meg, hogy Magyarországon október és március között nem elégséges a napsugárzás, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D – vitamin jusson a szervezetünkbe. Ehhez még az is hozzátevődik, hogy ebben az időszakban sokkal kevesebb időt töltünk a szabadban, mely még inkább gátolja a felvételét.

Fotó: Pixabay

Ezekből a tényekből adódik, hogy szükséges pótolnunk azt a mennyiséget, amihez természetes úton nem férhetünk hozzá. A legkézenfekvőbb étrendünket úgy kialakítani, hogy magas D -vitamin tartalmú ételeket fogyasszunk. Ezek a halak mája, halmáj olaj, zsíros/olajos halak, tojássárgája, gomba, és D-vitaminnal dúsított termékek, mint például a gabonakészítmények, tej, vaj. Kiegészíthetjük táplálkozásunkat D-vitamin bevitelre kifejlesztett termékek, étrendkiegészítők szedésével. Ez fontos mindenki számára, hiszen a szervezetünknek szüksége van rá!

Fotó: Pixabay

A D – vitamin élettani hatásai

A szervezetünkben található kalcium és a foszfor kielégítő felszívódásához járul hozzá, ez által fontos szerepe van a vér normális kalcium szintjének fenntartásában. Ezért az izomfunkciók, a fogaink épsége is múlik rajta. Befolyásolja az anyagcsere folyamatokat, szerepet játszik a sejtképződésben, valamint támogatja az immunrendszer normál működését.

Kiemelten fontos terhes nők esetében, a magzat fejlődése érdekében és idős korban a már „megfáradt” csontrendszer egészségének megőrzésében. Számukra különösen veszélyes lehet egy-egy csonttörés, a megfelelő D -vitamin bevitelével ennek esélye jelentősen csökkenthető.

Mennyi D – vitamint juttassunk a szervezetbe

A megfelelő mennyiség beállításához érdemes szakemberhez fordulni. Ha túl nagy mennyiségbe juttatjuk be, inkább rosszat teszünk. Mivel a D -vitamin zsírban oldódik, így túladagolható. Ilyenkor kimerültség érzet, zavartság alakulhat ki, de rosszulléthez is vezethet. Ugyan úgy figyelni kell rá, mint a napon való tartózkodás időtartamára.

Így vigyázz a kicsik egészségére a hideg hónapokban!

Keresik a magyarok kedvenc egészséges ételét

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!