A takarékosság – aktuális

-

Ha valaminek most aktualitása van, az ezen a héten tartott világnapnak mindenképpen. A mostani helyzet mindenkit arra ösztönöz, hogy csökkentse a költségeit. Persze a takarékosságot sokféleképpen lehet értelmezni, de most nézzük meg a gazdasági tények által ránk ruházott szemszögből.

A kezdetek

A világ takarékpénztárjainak 1924-ben megrendezett milánói konferenciáján startolt ez a nap. A nemzetközi konferencián Európa, Ázsia, Ausztrália is jelen volt, 28 országa takarék pénztárainak küldöttei vettek részt rajta. A tagországok a mai napot, az az október utolsó munkanapját jelölték ki a Takarékosság Világnapjává. Akkor ez leginkább pénzügyi területre volt értendő, de manapság már sokkal többet jelent.

Fotó: Pixabay

A világnap célja

Egy teljesen egyszerű, de mindenki számára fontos elviségre hívja fel a lakosság figyelmét ez a világnap. A takarékosság – beleértve az energia takarékosságot – az egyéni felelősséget, a fenntarthatóság fontosságát erősíti. A felelős gazdasági gondolkodásra és a pénz-kultúrára hívja fel a figyelmet. Ez egy roppant összetett és többrétű eszme, mely nem csak saját életünkre, de a társadalmi jólétre, a Föld erőforrásainak védelmére is hatást gyakorol.

Az anyagi javak megbecsülése

A pénz, mint váltó eszköz a mai világ mozgatórugója. Jó, ha van belőle, az pedig még jobb, ha tartalékokat is képezünk. A takarékosság minden korosztály számára fontos, és kivitelezését minél előbb érdemes elkezdeni. Gyerekeknek ez még leginkább csak játék, biztos sokan emlékeznek a klasszikus Gazdálkodj okosan társasjátékra, vagy esetleg a takarékbélyegre. Az apró forintok gyűjtögetését sok korosztályba belenevelte a társadalom. Ezen elvek szerint nem is igazán a pénzről, hanem gondolkodásmódról, felelősségről, és leginkább egy életen át tartó metódusról beszélünk. A lehetőségek mérlegelése, azok maximális kihasználása, és a logikus anyagi gondolkodás lehetővé tehet egy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb életet.

Fotó: Pixabay

Ha vannak megtakarítások

Általánosan az emberek függnek a gazdasági helyzettől. Teljesen változó, hogy valaki a pénzintézetekben helyezi el a megtakarításait, vagy más biztonságos befektetési forrást keres. Az viszont egyértelmű, hogy – bár roppant nehéz – szükségesek a megtakarítások. Hogy kinek mi a legmegfelelőbb megoldás, az persze teljesen változó. Ha az anyagi készleteinket félretesszük, biztos jól jönnek rövid távon is, de leginkább a hosszú távú megoldások a célravezetőek. Az sem elhanyagolható tényező, hogy mindenki életében lehetnek nem várt kiadások, amelyeket a megtakarításokkal könnyedén rendezhetünk.

Fotó: Pixabay

Mindent befolyásolnak a megélhetési és gazdasági tényezők

A takarékosság világnapja nem csak anyagi megfontolásokat jelent, hanem az életünk megfontolt rendezését. Mindenre oda kell figyelni, amivel spórolhatunk. A ‘sok kicsi sokra megy’ elve, csak úgy működőképes, mint a nagy számok törvénye.

Víz használatára sokkal jobban kell ügyelni. A csöpögő, vagy nyitva hagyott csapokon elfolyik a pénz. Megfontoltan mossunk kezet, soha ne hagyjuk feleslegesen folyni. Tisztálkodás és fürdés közben is gondoljunk a spórolásra. Ha kádba folyatunk vizet, meg kell győződni az ideális hőfokról, mint sem később hosszú folyatással tegyünk hozzá hideget vagy meleget. Zuhanyzásnál míg szappannal vagy tusfürdővel tisztálkodunk, zárjuk el a csapot.

Áram ugyancsak fontos tényező. Csakis azokban a helyiségekben hagyjuk égve a villanyt, ahol tartózkodunk. Ez teljesen evidens és kézenfekvő, mégis sokszor nem törődünk vele. A másik megfontolandó dolog, hogy váltsunk energiatakarékos izzókra.

Gáz Akik megtehetik, egyedi fűtésszabályozó rendszert szereljenek fel, amivel akár a felére is tudják csökkenteni a fogyasztást. Ha nem vagyunk otthon ne fűtsünk, és azokban a helyiségekben sem, ahol ritkán tartózkodunk.

Fotó: Pixabay

Újratervezés

Érdemes tudatosabban koordinálni a kiadásainkat. Ennek érdekében bizony le kell ülni és számolni. Mivel a legtöbben a saját szokásaik rabjai, számot kell vetni mindennel, amire költünk. Miután létrehoztuk a kiadási oldalt, kénytelenek vagyunk alaposan átgondolni azt és a felesleges dolgokat kiiktatni belőle. Ez néha fájdalmas, de ha szeretnénk a nehézségek ellenére is gazdaságosan működtetni az életünket, meg kell tennünk.

Takarékossági világnap alkalmas arra, hogy elgondolkodjunk az erőforrásokon, a lehetőségeken, mert csak tudatosan, és megfontoltan működik az egész.

Így főzz költséghatékonyan

Akcióterv segíti a spórolást

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!