Kalas Györgyi tágra nyitja nekünk a kaput, hogy belépjünk a gasztronómia izgalmas világába. Legújabb könyvén keresztül rácsodálkozhatunk az édesszájú fáraók szokásaira, balett-táncos ihlette habcsókra, királyi udvarok finomságaira. A Pavlova kisasszony és a dobostorta kötetében utánajár a leghíresebb torták, sütemények, piskóták eredetének.
A könyv sok ismeretet tartalmaz. Amin én leginkább elcsodálkoztam, hogy egy hirtelen haragú pékasszonynak köszönhetjük a fánkot, és az is meglepett, hogy miért sütöttek macaront a francia apácák.
– Megkaptad a Sandwich grófja és a nápolyi pizza könyvedért a diákzsűri díját az Év Gyerekkönyve választáson. Miért lett ilyen népszerű a gyermek olvasók körében a kötet?
– Nagyon megható volt a díjkiosztó, mert a gyerekzsűri tagjai eljöttek és elmondták, hogy miért az én könyvemet választották. A szavaikat hallva úgy éreztem, hogy sikerült a gyerekek nyelvén szólni egy olyan témáról, ami érdekli őket, de ilyen formán még nem beszélt nekik róla senki. Azt mondták, olyan volt a könyvem olvasása közben, mintha egy Föld körüli utazáson vettek volna részt és rendkívül sok érdekességet megtudtak az ételekről.
A könyvről egy korábbi interjúban beszélgettünk, ezt itt olvashatjátok: bcoolmagazin.hu/izgalmas-tenyek-kedvenc-eteleinkrol-gasztrokorkep-kalas-gyorgyivel/
– A Pavlova kisasszony és a dobostorta friss köteted a sütemények történetét mutatja be. Felnőtt olvasóként is újdonságokat lehet megtudni a sütik, torták, piskóták eredetéről. Mi a könyved koncepciója?
– Ez ismeretterjesztő könyv. A könyveim olyanok próbálnak lenni, mint egy játékos földrajzóra vagy történelemóra. Ez a kötet is olyan történetekre, sztorikra épül, amik meg tudják fogni a gyerekeket, amiket könnyen megjegyeznek és játszva tanulnak általuk. Ebben az új, sütis könyvemben megjelennek például a görögök, a rómaiak, a francia süteményeken keresztül tudtam mesélni a francia forradalomról is. Az édességekhez, süteményekhez kapcsolódó történeteket, legendákat támogattam meg történelmi ismeretekkel. A sütemények mindig nagyon fontos szerepet játszottak az emberek életében, meg szerettem volna mutatni, hogy miért és hogyan.
Célom volt feltárni azt is, hogy kik azok az emberek, izgalmas személyek, akik a híres sütik mögött állnak, például (hogy csak párat említsek) a dobostorta, az Eszterházy-torta, a zserbó, a Rigó Jancsi mögött.
– Az alapanyagok és az ételek kulturális értékének tiszteletéről is tanítanak a könyveid. Jól érzem?
– Kiemelt célom volt, hogy a gyerekek lássák, hogy miből készülnek az ételek. Nem akartam didaktikus, szájbarágós lenni, de rá akartam mutatni arra, hogy egy-egy finom sütemény elkészítéséhez milyen alapanyagok kellenek és milyen munkafolyamatokra van szükség, hogy készen az asztalra kerüljenek. Fontos, hogy a gyerekek tudják például, hogy hogyan néz ki a krumpli a föld fölötti formájában, vagy hogyan termelik.
Oktató szándékkal azt hangsúlyozom, hogy ne vegyék természetesnek, hogy a dolgok készen vannak. Lássanak kicsit bele abba is, hogy mekkora munka, hogy egy étel összeálljon, akár egy piskóta elkészüljön.
– Van kedvenc süteményed, tortád, piskótád?
– Furcsán hangozhat, de én nem vagyok nagy süteményes. Nem szeretem az édes, vajas krémeket. De szeretem a diós sütiket, gyümölcsös pitéket, péksüteményeket. Diós bejgli bármilyen mennyiségben jöhet.
– Feladványok és receptek is színesítik a kötetet. Az interaktivitás is fontos?
– Igen, egy kis aktivitást vár el az olvasótól, s hozzáadott plusznak is tartom ezeket. A könyvben szereplő receptek alapján gofrit, karácsonyi diós hókiflit, répatortát tudnak elkészíteni a gyerekek. Ennek a témának, a sütésnek, sütemények történetének minél több rétegét szerettem volna megmutatni. Belekerült a kötetbe egy József Attila-vers is.
– Horváth Ildi illusztrálta a Pavlova kisasszony és a dobostorta könyvedet is. Együtt alakítjátok ki a vizuális világot?
– Második közös könyvünk. Horváth Ildi most is nagyon ráérzett, hogy ez egy ismeretterjesztő kiadvány és máshogy kell illusztrálni, mint egy mesekönyvet. A rajzok sok hozzáadott információt tartalmaznak. Például a csokigyártás résznél. Ildi tudja, mi az, amit illusztrációval is alá lehet támasztani.
Látva a képeit, hüledezek mennyire gyönyörűek lettek. Horváth Ildi olyasmi kicsit nekem, mint egy szerzőtárs, kitalál dolgokat, például az előző könyvben a világtérképet ételekkel.
Itt „belekóstolhatsz” a könyvbe:
– Milyen más, szintén gasztronómiával kapcsolatos munkáid vannak még jelenleg?
– Újságíróként is dolgozom, gasztronómiai témájú cikkeket, étteremajánlókat írok. A cikkeimet is úgy írom, hogy az olvasók tudást is kapjanak az ételekről.
Kapcsolódó cikkek: