Izgalmas tények kedvenc ételeinkről – gasztrokörkép Kalas Györgyivel

-

Kalas Györgyi kulturális antropológiát és újságírást tanult. A Street Kitchen újságírója, valamint 4 könyv szerzője. Imád kóstolni, főzni, írni. Mi legújabb könyvének kapcsán beszélgettünk vele többek közt pizzákról, popcornt készítő indiánokról és hófagyiról. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza szórakoztató kulináris kultúrtörténet, amiben gyerekekkel elkészíthető receptek is vannak.

 

 – Hogyan lettél az ételek, a gasztronómia szerelmese?

– A gyermekkorom szerves része volta az ételek szeretete. Nagymamámék sok mindent helyben állítottak elő. Állataik is voltak, például tehén, disznó, nyúl, kecske. A kecskesajtot is ők készítették el háznál. Mindig jó minőségű ételeket ettünk, nálunk mindenki nagyon szeretett főzni. Belém ivódtak ezek az élmények.

Ennél is meghatározóbb volt azonban, hogy egyetemista koromban, a 2000-es évek közepén ösztöndíjjal elkerültem Madridba, ahol nagyon élénk gasztronómiai élet volt. Ott éltem 8 hónapot, s nagy újdonság volt nekem, hogy minden sarkon van étterem, hogy a spanyolok szinte nem is esznek otthon, étteremben reggeliznek, ebédelnek, vacsoráznak. Kiváló minőségű ételeik vannak nem is olyan drágán. Jó volt látni ezt az életmódot. Amikor hazaértem, akkor indult be itthon az a folyamat, amit ma gasztroforradalomnak nevezünk. Itthon is elkezdtem követni az újonnan nyíló éttermeket. Újságíróként is észrevettem akkor, hogy még nem nagyon volt szokás éttermekről írni. Pár cikk után megtapasztalhattam, hogy nagyon sok embert érdekel a gasztronómia. Ezután egyre bátrabban írtam én is étel, étterem témában.

– Honnan jött az ötlet, hogy gyerekeknek írj kulináris kultúrtörténetet?

– Már van egy mesekönyvem, a Tilda és a kövér macska, ami szintén egy gasztronómiai témájú történet, egy étteremben játszódik. Van két kislányom, s most, hogy már mind a ketten iskolások, azt látom, hogy nincs szó az iskolában az ételekről, az ételek történetéről, a gasztronómiáról. Pedig a közös családi étkezések, főzések életünk szerves részei. A Sandwich grófja és a nápolyi pizza igazából ezért is született meg, hogy ha lenne olyan tantárgy, hogy az ételek története, akkor ilyesmik lennének a tananyagban.

gaztronómia Kalas Györgyi interjú
kép: Kalas Györgyi

– Miért különleges a címben szereplő nápolyi pizza?

– Az egyik kedvenc ételem a pizza. A nápolyi pizza pedig a világ leghíresebb pizzája. Nápolyban vannak a világ legrégebbi pizzériái. Mikor Olaszországban elkezdtem felfedezni a jó pizzákat, akkor jöttem rá, hogy mennyi információt tartalmaz egyetlen étel. Miért ilyen a pizza színe, hogy készül a rá kerülő sajt, hogyan került Olaszországba a paradicsom, hogy mi az az élesztő és a kovász, hogy milyen kemencében sütik.

Nápolyi pizza könyv
Részlet a könyvből. forrás: Pagony Kiadó

– Az egyes nemzetek híres ételeinek történetei felnőttként is izgalmasak. Milyen tematikát követ a könyv?

– Az alapkoncepció az volt, hogy azokat az ételeket, finomságokat mutassam be, amiket a gyerekek a leggyakrabban esznek. Nem akartam álszent lenni, a gyerekek bizony szeretik például a hot-dogot és a chipset is, így ezek is belekerültek a könyvbe. A kötet Ebédek-vacsorák, Nasik, Uzsonnák, Receptek fejezetekre oszlik. Van egy külön blokk, aminek Kenyerek a világ körül a címe. De helyet kapott a kakaó és a tea is a könyvben, érdekes például a teafilter története is.

 

– Az ókorban hóból készítettek fagyit. Ezt a könyvedből tudtam meg. Milyen érdekességet tudhatunk még meg a kedvenc ételeinkről?

– Már az indiánok is készítettek popcornt például. Úgy gondolunk a popcornra, mint egy modern találmányra, pedig már az indiánok is felfedezték, ha beleejtik a kukoricát a tűzbe, akkor kipattan, és úgy lesz belőle pattogatott kukorica. A fagyiban is az az érdekes, hogy már több ezer éve kitalálták, de nem tudott elterjedni, mert nem volt hűtő. Hiába találnak ki valamit, ha nincs meg a megfelelő technikai háttér a tárolásához. Azt akartam megmutatni a könyvben a gyerekeknek, hogy mennyire sokszínű a világ, hogy kenyérből és palacsintából is milyen sokféle létezik, és amit ők ismernek, az egy azok közül.

Pizza Kalas Györgyi könyve
kép: részlet a könyvből, Pagony Kiadó

– A magyar konyha mely elemei kerültek bele a gasztronómiai körképedbe?

– Kifejezetten fontos volt nekem, hogy magyar ételek benne legyenek a könyvben. Ezek egyébként persze egy egész könyvet is megtölthetnének. A paprikás krumpli az egyik személyes kedvencem. Nálunk ezt mindenki imádja. Belekerült a válogatásba többek közt a lángos, a túrós csusza, a Jókai bableves, a gulyásleves, és a dobostorta is.

– Receptek is találhatók a kötetben. A gyerekek miket készíthetnek el ezekből?

– Gyerekbarát a vizuális világa is a recepteknek, mert lépésről lépésre láthatóak a folyamatok. Az előző könyvemből sokan hiányolták a recepteket, így most már az új kötetbe tettem párat. Palacsinta, nyári paprikás krumpli bográcsban, és szusi recept található a könyv végén.

– Egy látványos térkép is bemutatja az egyes országok legismertebb finomságait. A grafikák hogyan készültek?

– Horváth Ildi gyönyörű rajzai sokat hozzátesznek a szöveghez. A térkép is az ő ötlete volt. Alapvetően kiskamaszok a könyv megszólítottjai, mert azt vettem észre, hogy ebben a korban kezdi el a gyerekeket érdekelni a főzés. Az Instagramon is jelen van a gasztronómia, s rájönnek, hogy sütni és főzni menő. Ezekkel a rajzokkal azonban több korosztályt tudtunk megszólítani, a kamaszokon kívül kisebbeket is. A részletes rajzok lehetővé teszik azt, hogy már egy óvodás is élvezze a tartalmát. Így szerintem egészen kicsi kortól felnőtt korig érdekes lehet a könyv mindenkinek.

Azt remélem, hogy ez egy családi könyv lehet, amiből még a szülők is tanulhatnak az ételek sokféleségéről.

Sandwich grófja gasztronómia
kép: Részlet a könyvből, Pagony Kiadó

 

– A Street Kitchen újságírójaként sok cikket írsz. Kóstolsz, járod az éttermeket is. Mi a legélvezetesebb a szakmádban?

– Bevallom, hogy az ételek kóstolásánál sokkal jobban szeretek emberekkel találkozni. Eljutok sok étterembe, fontos is, hogy finomakat kóstolhatok, de többet jelent az, hogy megismerem azokat, akik az ételek, az étterem mögött állnak. Minden embernek megvan a maga története, hogy miért lett szakács, miért van az adott étteremben, vagy miért nyitott ő maga éttermet.

 

– Van aktuális kedvenc ételed? Milyen típusú konyhát vezetsz?

– Pizzaőrült vagyok, de a palacsintát is nagyon szeretem, ezek a könyvből is kiderülnek. Nagyon szeretem a főzelékeket is, a sóskafőzeléket és a spenótot bármikor meg tudom enni. Az indiai konyha ízeit is kedvelem, fűszerek közül a római köményt és a curryt kifejezetten szívesen használom. Az ételköltemények is izgalmasak, de én inkább az egyszerűbb kajákat szeretem.

Sandwich grófja és a nápoliy pizza gasztronómia könyv
kép: Pagony Kiadó

A Pagony oldalán bele is tudsz lapozni a könyvbe: Sandwich grófja és a nápolyi pizza

R. Szabó Zsuzsa

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Elképesztő tortacsodák és élethű arcok egy kreatív cukrászmestertől

Ez a recept letarolta a TikTok-ot, milliók kedvence lett

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!