spot_imgspot_img
spot_img

8 ötlet, hogy a kert természetesen szép legyen

-

Article Top Ad (AdSense)

A természetes módon gondozott kert (legyen akár akkora, ami egy balkonon is elfér) olyan gazdag és élénk tér, amelyik egyensúlyban van a madarakkal és más élő szervezetekkel,  és amely nem igényel semmilyen kémiai beavatozást. A következő tippek nem csak megkönnyítik a munkát, de segítségükkel csodálatos növényeket nevelhetünk. Bárhol… akár a teraszon is.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kertészkedés valami őrülten bonyolult dolog, amely sok munkát igényel. Na jó, munka nélkül tényleg nem lehet megúszni, de ha néhány alapvető szabályt figyelembe veszünk, sokkal könnyebb  lesz a dolgunk és a kert vagy a terasz is ragyogóbb lesz, mint gondolnánk.

Figyeld meg az árnyékos és a napos helyeket!

Jelöld ki a kert vagy a terasz napsütéses, részben árnyékos és árnyékosabb területeit. Ha ez megvan, akkor már azt is tudod, hogy melyik növényt hová kell tenned. A zöldségek például azokon a helyeken fejlődnek a legjobban, ahová napont a minimum 6 órán át süt nap, de a növénycímkéken szereplő információk felhasználásával megtalálhatod a többi napimádó növényt a napos helyre és azokat is, amelyek beérik napi 3-4 órás napsütéssel vagy egyenesen árnyékkedvelők.

A talaj mindent meghatároz

A szerves anyagok, például a komposzt és a  marhatrágya hozzáadása a talajhoz a természetes kertészkedés egyik alapelve, mind a természetes táplálás, mind a talajminőség javítása érdekében. A legjobb talajszerkezet omlós, könnyen ásható, amelynek jó vízáteresztő képessége, és amely elegendő oxigént juttat a gyökerekhez.

kert-kertészkedés-locsolás
Fotó: Karolina Grabowska/pexels.com

Nevelj fűszernövényeket!

A fűszernövények többségét igen egyszerű gondozni, hasznosak a konyhában, és természetesen védekezhetünk velük a visszataszító rovarok ellen. Az olyan konyhában használható gyógynövények, mint a rozmaring és az oregánó, vagy a dekoratív gyógynövények, mint a levendula és a macskagyökér pompásan mutatnak a kertben vagy az erkélyen. Amire érdemes figyelni, hogy azokat a fűszernövényeket, amelyeket a konyhában is használnánk, érdemes minél közelebb tartani magunkhoz, hogy bármikor könnyen elérhetőek legyenek.

A legjobb növénytársítások:

Ha a megfelelő növényeket ületjük egymás mellé, azzal hatékonyan védekezhetünk a kártevők ellen. Az igazi jolly joker a hagyma: a fokhagyma, a vöröshagyma vagy a metélőhagyma nagyon jól megférnek a virágzó növényekkel és a sárgarépával, ezért bátran ültethetjük közéjük, míg a büdösek távoltartja a tetveket a paradicsomtól. A különböző párosítások, mint a káposzta vagy a saláta a babok közé táplálja a növényeket. A rózsáknak nagyon jó szomszédja a levendula, illetve ükanyáink körében igen klasszikusnak számít a rózsa-fokhagyma kombináció is.

Permetezzünk természetesen:

Fokhagymából hatásos és természetes tetűírtó permetezőszert magunk is egyszerűen készíthetünk:

2 fej fokhagymát és 3 marék mentalevelet összepürésítünk, hozzáadunk 2 tk. cayenne borsot, majd felöntjük 3 liter vízzel. Az egészet felforraljuk, majd éjszakára hagyjuk pihenni. Másnap beletesszük egy permetezőflakonba, belecseppentjük a mosogatószert, majd használat előtt alaposan összerázzuk. Ha szükséges, pár nap után megismételhetjük a permetezést.

kertészkedés-zöldségek
Fotó: cdc/unsplash.com

Szúnyogok ellen:

Ezek a bosszantó kis lények nem egy nyári estén nehezítették már meg az életünket. De ahelyett, hogy mindenféle kémiai anyagokkal tartanánk távol őket, próbáljunk meg bevetni néhány természetes módszert. Néhány növénynek olyan illata vannak, amelyeket a szúnyogok nem szeretnek, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a macskagyökér, a körömvirág és a levendula. Nagyon szeretik viszont a petéiket vízbe tenni, ezért a szúnyogproblémák ellen nézz körül, hátha valahol megállt a víz, például ereszcsatornákban vagy valamilyen kint felejtett edényben.  Rendszeresen ürítsd ki az álló vizet, hogy megakadályozd, hogy egy hadseregnyi szúnyog elrontsa nyári estéidet.

Gyomlálj rendszeresen!

A gyomnövények gyorsan megfojthatják a kertet. A trükk az, hogy ne hagyjuk túl nagyra nőni, sokkal könnyebb még fiatalabb korukban gyökerestül eltávolítani őket. Nem csak a gyomlálás az egyetlen módja annak, hogy leszámoljunk a gyomokkal, használhatunk talajtakaró textileket is, amelyek blokkolják a fényt és azáltal elnyomják a gyomnövények növekedését.

kert-tulipán
Fotó: Jill Wellinton/pexels.com

Szemlélődj és gyönyörködj a természetben:

A kertészkedés egy jó lehetőség arra is, hogy időt szakítsunk az egyszerű nézelődésre. A kert vagy a terasz különböző részeinek megfigyelése segíthet megérteni a növények lelkét, és segíthet a problémák észlelésében, mielőtt nagyobb baj történne. madarak A madarak megfigyelésével észrevehetjük, hogyan és mivel etetik a csemetéket, ami segíthet a kártevők elleni védekezésben. Megtanulva a kertünk működését, beleértve a kert napos és árnyékos részeit is, hosszú távon egyre jobb kertésszé nőhetjük ki magunkat.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

5 klassz túra Budapest környékén, ahová idén nyáron el kell menni

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!