A tanorexiáról, azaz a szoláriumfüggőségről

-

A szoláriumfüggők évszaktól függetlenül, egész évben napbarnított bőrre vágynak, így mértéktelenül sokat járnak szoláriumba. Ráadásul sosem érzik elégedettnek magukat, mindig egy árnyalattal barnábbak szeretnének lenni. Igen nagy kockázattal jár a rendszeres szoláriumozás, a bőr ugyanis nem felejt. A tanorexia (az angol barnulni kifejezésből ered), azaz a szoláriumfüggőség egyre több kamaszt is érint. A szoláriumba járás elégedettségérzéssel és boldogsággal is megajándékozza a függőket, ezért még nehezebb leállni vele.

 

Miért válik függőséggé a szoláriumba járás?

A szoláriumfüggőség sok dologgal összefügg: a testképpel, a megfelelési vággyal, az önelfogadással, a boldogság átélésének lehetőségével. A szoláriumozás egyfajta rituálé is, program, ráadásul a barnulási folyamat közben boldogsághormon, endorfin szabadul fel, így a barnuló egyre többször igényli a barnulással járó pozitív érzést. A szép test fogalmához sokan kötik hozzá a napbarnított bőr színét is. A tetszeni vágyás miatt sokan fekszenek be a csövek közé. A szolifüggőség azonban, ahogyan más függőségek is, egy idő után átveszi a hatalmat az ember felett, és egyre többször igényli az érzést.

Sajnos egyre több kamaszt is érint a probléma, akik fiatalon még kevésbé érzik, tudják, hogy a bőr nem felejt.

 

Mit lehet tenni?

Fontos tudni, hogy a függő nem mindig van tisztában helyzetének súlyosságával, és durván, elutasítóan tud reagálni a segítő szándékra. A tanorexia kezelése is hosszabb folyamat lehet. Bőrgyógyászok, pszichológusok javasolják, hogy akik felfedezik magukon a tanorexia jeleit, menjenek el bőrgyógyászhoz és vizsgáltassák ki magukat. Majd ha tudatosul bennük, hogy a betegség már kóros és önromboló, akkor el kell menni pszichológushoz és lelkileg is kezeltetni a problémát.

 

Fontos a rendszeres bőrgyógyászati szűrés

A gépek közti túl gyakori fényfürdőzés káros hatása évek, évtizedek múlva jelentkezik.  Minél tovább jár valaki szenvedélyesen a szoláriumba, annál nagyobb az esély arra, hogy később kialakuljon a bőrrák, a melanoma. Fontos, hogy amíg valaki még nem gyógyult ki a szóláriumfüggőségből, akkor is rendszeresen eljárjon bőrrákszűrésre. A gyakori anyajegyszűrés és bőrátvizsgálás a függőség elhagyása után is javasolt. A rendszeres szűrés nagyon fontos és mindenkinek javasolt!

 

Bőrgyógyászok szerint kiemelten kerülendő a szoláriumozás:

• 16 éves kor alatt
• szeplősödére való hajlam meglétekor
• ha pigmentált anyajegyek vannak
• ha már előfordult súlyos leégés
• ha a családtagok közül valakinek volt már bőrrákja
• fény okozta, vagy fény hatására súlyosbodó bőrgyulladáskor
• fényérzékenyítő gyógyszer szedésekor ( pl. vízhajtó, antibiotikum)

Itt tovább is tájékozódhatsz a szoláriumozás káros hatásairól: Mennyire veszélyes a szolárium

Kapcsolódó cikkeink:

Így segíthet a szenvedélybetegen a család- a függőség kezelésének lehetőségei

5 kemény olvasmány szenvedélybetegségekről, függőségekről

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!