spot_imgspot_img
spot_img

5 kemény olvasmány szenvedélybetegségekről, függőségekről

-

Article Top Ad (AdSense)

A függőséget okozó élvezeti cikkek intenzív gyönyört okoznak. A szenvedélybetegek ezt a gyönyört akarják újra és újra átélni. Ez a vágy mozgatja leginkább őket. Olyannyira átveszi felettük az irányítást a vágy hajszolása, hogy sokaknál ez önpusztító viselkedéshez is vezet. Olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a függőségek mélyére ásnak.

Közismert magyarok is vallanak arról, hogy miként küzdöttek meg a démonaikkal. A függőség hálójában vergődve néha minden olyan kilátástalan, de van újrakezdés!

 

Paul Martin: Szex, drogok és csokoládé – Az élvezet tudománya

Paul Martin biológus könyve nagy falat, kemény olvasmány. Az élvezet tudományát vizsgáló könyv az örömkeresés és gyönyörhajhászás kínos területeit tárja fel. A szókimondó szerző a szenvedélybetegségek mögött húzódó fizikai és lelki okokat fürkészi úgy, hogy közben a múlt híres, hírhedt alakjainak piszkos titkait is feltárja. Az élvhajhászat mélyére hatoló szerző azt állítja, hogy a viselkedésünket nagy részben nem az élvezet, hanem a vágy befolyásolja. Az élvezet kielégüléssel lezárul, a vágy viszont folyton ösztökél, nem hagyja nyugodni az embert. Megdöbbentő és húzós történetekre számíts.

Paul Martin: Szex, drogok és csokoládé- Az élvezet tudománya, HVG könyvek

A könyvet a HVG Könyvek Kiadó adta ki: https://hvgkonyvek.hu/konyv/szex-drogok-es-csokolade

 

Dr. Zacher Gábor: A Zacher 2.0 – Mindennapi függőségeink 

Zacher Gábor a nemzet toxikológusa, a függőségek szakértője, aki rengeteg bizarr dolgot látott a sürgősségi osztályon töltött nem túl romantikus évei alatt. Ő a könyvében is megszállottan igyekszik sokakhoz eljuttatni az üzeneteit, tanácsait a tudatmódosító szerek károsságával kapcsolatban. Ironikus stílusú, nagyon csípős a humora, de egy ilyen témát nem is lehet maszatolva, kozmetikázva körbejárni. A Zacher-könyvben olvashatsz a tudatmódosító szerek pszichére és szervezetre tett hatásairól, durva statisztikai adatokat is böngészhetsz. Ráadásul megannyi híres művészt is másként látsz majd a könyv után.

Zacher Gábor a virtuális valóság lehetőségei miatt kialakult függőségekről, és a testképzavarról is véleményt formál, valamint személyes sztorikat is megoszt velünk.

Dr. Zacher Gábor: A Zacher 2.0-Mindennapi függőségeink , Studium Plusz Kiadó

A könyv itt is elérhető : https://www.konyvtunder.hu/dr-zacher-gabor-a-zacher-2-0–mindennapi-fuggosegeink-227103

 

Karafiáth Orsolya: Szirén

Karafiáth Orsolya Szirén című könyve egy alkoholista családregény. Erős kifejezés ez, de ebben a történetben bizony az alkohol mindenkit rombol, roncsol, az emberi viszonyokat és a lelkeket is. A médiában sokat szereplő írónő nem titkoltan a saját negatív élményeiből merített ihletet ehhez a sokszor émelyítően nyomasztó történethez. Karafiáth nyíltan felvállalta, hogy alkoholproblémákkal küzdött, hogy a családjában többen is életmódszerűen ittak. Őszintén ír arról, hogy az ital teljesen maga alá temeti az ember méltóságát.

A főszereplő, Kisanna már gyerekkorában megtapasztalja, hogy nem számíthat az alkoholfüggő családtagjaira, hogy az élet nehézségeire a részegség a válasz. Ő mégis vágyik az elismerésre, különleges akar lenni. Az ital azonban tanult minták miatt az ő életére is rátelepszik. Kiderül a Szirénből az is, hogy a tévelygő Kisanna végül hogyan talál magára.

Karafiáth Orsolya: Szirén, Scolar Kiadó

A könyvet a Scolar Kiadó adta ki: https://www.scolar.hu/sziren_2046

 

Géczi János: Bunkerrajzoló-Likó Marcell élettörténet- rekonstrukció

„Forog a világ, elfolyik minden” hallható a Vad Fruttik zenekar Nekem Senkim Sincsen című dalában. Likó Marcell, az együttes frontembere az ilyen sorokat ihlető élményeit osztja meg kegyetlenül őszinte regényében.  Likó Marcell élettörténetét Géczi János rakja össze.

A múltidéző kötetből kiderülnek az énekes gyerekkorának, felnőtté válásának titkai, elmeséli a tudatmódosító szerek világában való elmerülését, szétesését, válságait. Az élettörténet-rekonstrukció megidézi, hogy miként lépett be Marcell a drogok és bulik önfeledtnek tűnő világába, aztán ezekből a lázálmokból hogyan józanodott ki.

A szülői ház légköre, az alkoholista apa szokásai, a tipródó anya mind részei voltak az öntudatra ébredő kamasz mélyre zuhanásának. Néha kifejezetten szívszorító a sok torz felnőtt mintáról olvasni. A Bunkerrajzoló elolvasása után a Vad Fruttik zenekar dalainak szövegei más értelmet nyernek. Hallgass meg pár számot a zenekartól, ha még eddig nem tetted.

Géczi János: Bunkerrajzoló-Likó Marcell élettörténet- rekonstrukció, Athenaeum Kiadó

A könyvet az Athenaeum Kiadó adta ki: https://athenaeum.hu/konyvek/a-bunkerrajzolo—liko-marcell-elettortenet-rekonstrukcio/139435774

 

Jelmer Soes: Restart

Ez a regény az online tér veszélyeire hívja fel a figyelmet. A legnyomasztóbb az egész történetben az, hogy a főszereplőnek szinte minden rendben volt az életében, és mégis beszippantja egy virtuális játék. Jonas rendezett családi körülmények közt, szerető szülőkkel él, szoros baráti kötelékei vannak. Nem azért függ rá a Rift nevű játékra, mert nem találja a helyét a világban, vagy mert nincsenek élő kapcsolatai, hanem egyszerűen elragadja a bizonyítási vágy.

A karaktere, Sanoj egyre inkább átveszi az irányítást a mindennapjai felett. A játékfüggőség miatt káosz, kosz veszi körül, megbukik, nem jár haza, csak az ad neki löketet, adrenalinbombát, hogy minél feljebb jusson a ranglétrán, minél elismertebb játékos legyen. Képtelen szembenézni azzal, hogy ez így nem mehet tovább. Vajon hogyan nyom frissítés gombot az életére, miként lábal ki ebből a függőségből?

Jelmer Soes: Restart, Tilos az Á Könyvek

A könyvet a Tilos az Á Kiadó adta ki: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Jelmer_Soes_Restart&type=22&id=308601

Szerző: R. Szabó Zsuzsa

Ha tartalmas, érdekes könyveket olvasnál még, ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Izgalmas rendőrségi történetek- A hét Cool embere: Dr. Váczi István volt rendőrkapitány

Szerelmek, vágyak, érzelmek – 5 jó könyv kikapcsolódáshoz

Különleges édesanyák, akik megváltoztatják a világot

Steven Spielberg leghíresebb filmjeinek kulisszatitkai

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!