spot_imgspot_img
spot_img

Rangos díjat kapott Sir David Attenborough: ő lett a Föld bajnoka

-

Article Top Ad (AdSense)

Sir David Attenborough-t az ENSZ Környezetvédelmi Programja a Föld bajnoka címmel tüntette ki.

A rangos díj a 95 éves férfi elkötelezettségét ismeri el, hogy hosszú évek óta mesél a természeti világáról és a klímaváltozásról. A díj átvételekor Sir David azt mondta, hogy a világnak most cselekednie kell a természet és a bolygó védelme érdekében.

Sir David azt is elmondta, hogy a környezetvédelmi sikertörténeteknek reményt kell adniuk, hogy lehetséges a változás.

„Ötven évvel ezelőtt a bálnák a kihalás szélén álltak világszerte. Aztán az emberek összefogtak, és most több bálna van a tengerben, mint amennyit élő emberi lény valaha látott” – idézi szavait a BBC –  „Tudjuk, hogy mik a problémák, és tudjuk, hogyan oldjuk meg őket. Már csak az egységes cselekvés hiányzik.”

Az UNEP ügyvezető igazgatója, Inger Anderson elárulta, hogy az ENSZ azért választotta Sir Davidet, mert elkötelezett a természeti világ közvetítése iránt.

„Ha esélyünk van arra, hogy elkerüljük az éghajlat és a biodiverzitás összeomlását, és megtisztítsuk a szennyezett ökoszisztémákat, az azért van, mert több millióan beleszerettünk abba a bolygóba, amelyet filmjei, írásai, narrációi megörökítettek” – mondta Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója.

Sir David Attenborough a Föld élharcosa

A brit természettudós, dokumentumfilmes, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője, aki a 1950-es években kezdett el természetrajzi programokon dolgozni, és a világ távoli részein forgatott műsorai rendkívül népszerűvé váltak, akárcsak a könyvei. Az elmúlt négy évben az éghajlatváltozás következményeivel kapcsolatos figyelmeztetései – a bolygóra és az emberekre nézve -, még inkább előtérbe kerültek. Sir David különösen népszerű az éghajlatváltozás miatt aggódó gyerekek és tinédzserek körében. Greta Thunberg tinédzser klímaaktivista azt mondta, hogy a természettudóssal való találkozás „leírhatatlan” volt, és mindenkinek arra kell törekednie, hogy olyan legyen, mint ő.

 

Amikor Sir Davidről kérdezték, a londoni akváriumba látogató gyerekek azt mondták a BBC Newsnak, hogy szeretik őt nézni a tévében, és még könyveit is olvassák.

„Sok mindent megtesz, hogy támogassa bolygónkat és az állatokat. A műsorában azt mondja, veszélyben lehet a természet, ha nem teszünk változást” – magyarázta egy 10 éves kislány, aki aggódik a bolygóért, mondván, megtanulta, hogy „fel kell hagynunk a műanyagok használatával, több elektromos autót kell használnunk, és több fát kellene ültetnünk a kivágás helyett”.

Rick Stafford professzor, a Bournemouthi Egyetem tengerbiológusa a BBC News-nak azt nyilatkozta, hogy Sir David olyan sikertörténetekre helyezi a hangsúlyt, mint például a bálnák visszahozása a kihalás széléről: „Valóban előtérbe helyezte az éghajlatváltozást és a biodiverzitás csökkenését. Az optimizmus fontos, de a főbb megoldandó problémák nem tudományosak, hanem gazdaságiak és politikaiak” – magyarázta.

Élete során a munkásságát a számtalan kitüntetés mellett a tudományos világ is elismerte, és több tucat állat- és növényfajt neveztek el róla.

2005 óta tüntetik ki a Föld bajnokai elismeréssel a környezetvédelemben kiemelkedő tevékenységet végző személyeket, illetve állami és civil szervezeteket. Például 2006-ban a Szovjetunió volt elnöke, Mihail Gorbacsov, 2007-ben pedig Al Gore korábbi amerikai alelnök nyerte el a rangos díjat.

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!