spot_imgspot_img
spot_img

Titokzatos emlékek a Hilton Szállodában

-

Article Top Ad (AdSense)

A történelmi Budai Várnegyedben áll a Hilton Budapest. Az ötcsillagos szálloda a Halászbástya és a Mátyás-templom szomszédságában megannyi emléket őriz. Bejártuk a szállodát és környékét, hogy megismerjük az épület múltját.

 

Műemlékek konzerválása

Domonkos kolostor, Szent Miklós torony és jezsuita kollégium maradványainak megőrzésével nyílt meg 46 évvel ezelőtt a magyarországi Hilton Szálloda. A világörökségi környezetbe épített luxusszálló 1976 telén nyitotta meg kapuit. Izgalmas hibriddé állt össze a több évszázaddal ezelőtti épületmaradványokat őrző modern megjelenésű, impozáns belsejű szálloda.  Mi is nagyon elcsodálkoztunk, hogy a századokkal ezelőtti kőtömbök hogyan simulnak bele a hipermodern belső dizájnba.

Hilton Szálloda titkai
Domonkos kolostor, Szent Miklós torony és jezsuita kollégium maradványainak megőrzésével nyílt meg 46 évvel ezelőtt a magyarországi Hilton Szálloda. kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa
Hilton szálloda titkai
A Hilton Szálloda belül kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

A Hess András téren álló Hilton sokak szerint nem illik a látképbe, ám nem volt egyszerű dolga a tervezőknek, hiszen a Várnegyedhez kellett igazodniuk, miközben egy modern épületet álmodtak meg. Egyszerre kellett korszerűnek is lennie és a városképhez illeszkednie a mára már legendássá lett épületnek. Pintér Béla építész tervein szereplő szállodaépület nem akart versenyezni a Halászbástyával sem és a Mátyás-templommal sem.

Hilton Szálloda
Hilton Szálloda világörökségi környezetben kép:wikipedia

A második világháború pusztításai után a Várnegyedben az 1960-as években kezdtek régészeti kutatásokat. Ezen kutatásoknak köszönhetően feltárták a 13. századi domonkos kolostort, a Mátyás-címeres kutat, a mai napig a Hilton részét képező kerengőt, a Szent Miklós tornyot és a 17. században épített jezsuita kollégium maradványait.

Budai Várnegyed
Budapest egyik legjobb fekvésű szállodája műemlékeket őriz kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa
Budai Várnegyed
Dominikánus udvar kép:wikipedia

A múltról üzenő, eszmei értékkel bíró feltárt épületmaradványok beillesztése az új épületbe természetesen nagy odafigyelést igényelt. A műemléki részek helyreállításának, bemutatásának és kiegészítésének külön felelőse lett. A tervezésével az Országos Műemléki Felügyelőség Sedlmayr Jánost bízta meg.

Az egykori domonkos kolostor udvarában álló Mátyás-kori kútkávát helyreállították, a kerengőben a jelentősebbnek ítélt kőfaragványokat és sírkőtöredékeket állították ki.

Ha nézegetnél terveket is, az Építészfórum oldalán megteheted.

Julianus barát is a Hiltonban van

1937-ben állították fel Julianus barát és Gellért szobrát a Budai Várban. Antal Károly bronzszobra 1976-ban került mostani helyére a domonkos rendi kolostor romjaira, a Hilton Szállodába.

Budai Várnegyed
Julianus barát szobra kép:bcoolmagazin/R.Szabó Zsuzsa

 

A brandként is ismert Hilton több mint száz vállalat közreműködésével épült meg. A szálloda a Hilton Hotels & Resorts márkához tartozik, amelyet a Danubius Hotels Group üzemeltet. 10 éve a TripAdvisor a világ 10 legszebb kilátással rendelkező szállodai szoba listájára is felkerült.

Budai Várnegyed
Kilátás a budavári Hiltonból kép:R.Szabó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetnek:

5 különleges múzeum Budapesten, amit látnod kell

Kutyás szobrok Budapesten

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!