spot_imgspot_img
spot_img

Pár év múlva házhoz rendelhetjük a repülő taxit

-

Article Top Ad (AdSense)

Képzeljünk el egy világot, amiben reggel a levegőben száguldó autókkal indulunk dolgozni. Eddig csak a sci-fikben láthattunk hasonlót, viszont a jelenlegi technológia közel jár ahhoz, hogy a repülő taxi valósággá váljon. 

Skyportok – taxiállomás a levegőben

Az Uber és a Boeing gondolt egyet, és nekiálltak a repülő taxik fejlesztésének – és milyen jól tették! Az eVTOL névre keresztelt jármű teljesen elektromos és a drónokhoz hasonlóan függőleges fel- és leszállásra képes.

A cég egyik jelentése azt jósolja, hogy 2040-re 430.000 ilyen jármű fog repkedni a világon. Ez az ötlet lehet a közlekedés jövője, a repülő taxikhoz viszont egy teljesen új típusú infrastruktúra kiépítésére is szükség lesz.

A technológia támogatói szerint a városoknak rengeteg mini-repülőteret kell építeniük, ha meg akarják osztani a légteret a forgalmas agglomerációk között – ezeket skyportoknak nevezik. De hívhatjuk őket légi taxiállomásoknak is, a dolog lényege ugyanaz: ez lesz a gyűjtőhelye a térség repülő taxijainak.

Már itt van a küszöbön

A kaliforniai székhelyű cég, a Joby Aviation élen jár a repülő taxik fejlesztésében, és mára több mint 1000 tesztrepülést hajtott végre eVTOL járművével. A vállalat reményei szerint hamarosan megkapják az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hivatal (FAA) jöváhagyását, így 2024-ben már megkezdhetnék a kereskedelmi tevékenységet, azaz elkezdhetik eladni az első repülő taxikat.

A Joby repülő taxi négy utas szállítására alkalmas, akár 322 (!) km/órás sebességgel is tud haladni, és körülbelül 241 kilométert képes megtenni egy töltéssel. Nem beszélve arról, hogy teljesen elektromos, tehát környezetvédelmi szempontból is előnyös, ha minél hamarabb elterjed a használata.

Nem lesz egyszerű menet

A fejlesztők szerint a fő kihívásokat a szabályozási akadályok és a légiforgalmi irányító rendszerek jelentik. Képzeljük el, hogy mennyire bonyolult a légi közlekedés útvonalait szabályozni – majd ezt szorozzuk meg egymillióval. A járművek már készen állnak, de a következő lépés a közlekedésükre alkalmas infrastruktúra kialakítása, ez pedig a légitaxi útvonalak kialakításával kezdődik. Jelenleg folyik az ilyen jellegű közlekedés szabályainak kidolgozása.

Bár a skyportok hálózata távolinak tűnhet, a koncepció már most is jelentős pozitív figyelmet kap számos amerikai városvezetéstől. Houston, Los Angeles és Orlando már bejelentette a repülő taxik és a teherszállító drónok infrastruktúrájának létrehozását.

„A légitaxi szolgáltatást a mindennapok közlekedésére szeretnénk optimalizálni – lakóhelytől munkahelyre, iskolába, bevásárolni. Szorosan együttműködünk a városokkal annak biztosítása érdekében, hogy szolgáltatásaink kapcsolódjanak más közlekedési módokhoz, és a skyportokat a vasútállomásokkal, repülőterekkel és más csomópontokkal összeköthessük.” – mondja Oliver Walker-Jones, a Joby szóvivője.

Anglia első skyportja

Az Egyesült Királyságban már épül az ország első skyportja Coventryben, a város rögbi- és futballstadionjának közelében. A légi taxiállomást a Hyundai által támogatott, Urban Air Port nevű brit vállalat tervezi. Céljuk, hogy csökkentsék az utakon a torlódást, valamint az autók és kamionok okozta légszennyezést.

A következő öt évben további 200 városi skyportot terveznek létrehozni a cég ügyvezetője szerint. Ricky Sandhu hozzátette, hogy már most óriási kereslet és érdeklődés mutatkozik az Egyesült Államok, Európa és Ázsia városaiból is a légi taxiállomások kiépítése iránt. Ez a következő lépés ahhoz, hogy pár év múlva már a levegőben juthassunk el dolgozni.

Forrás: BBC

Űrutazás, csúcstechnológia és új világok felfedezése

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!