Szervóra: így kerülj harmóniába a saját testeddel

-

Régóta tudjuk, hogy létezik az emberi bioritmus, mely egyénenként változik. Van, aki korán kelő, akár egy pacsirta, más meg bagoly módjára éli világát az éjszakában. A kínai orvoslás szerint azonban érdemes mélyebbre ásnunk, egyenesen a szerveinkhez, melyek óramű pontossággal működnek. Ennek segítségével könnyedén optimalizálhatjuk saját szervezetünk működését, hatékonyabbá tehetjük a diétás időszakokat is.

Mi is pontosan az a szervóra?

A tradicionális kínai orvoslás szerint az emberi testben található szervek meghatározott sorrendben és idő szerint működnek vagy éppen pihennek. Ez azt jelenti, hogy az adott szerv az adott időben tud a legnagyobb hatásfokkal működni, ezáltal megfelelő energiamennyiséggel látja el a szervezetet. A szervóra ismerete abban lehet segítségünkre, hogy tudjuk, mikor érdemes étkeznünk, sportolnunk vagy éppen pihennünk.

Fotó: Pexels

Mikor működnek az egyes szervek?

1 és 3 között: ekkor aktivizálódik a máj méregtelenítő funkciója. Ebben a két órában tehát érdemes kerülni az alkohol, zsíros ételek és a kávé fogyasztását. Lehetőleg töltsük alvással ezt az idősávot, az ébrenléttel ugyanis gátoljuk magát a folyamatot, mert energiát veszünk el az egyik legfontosabb szervünktől.

5 és 7 között: lép működésbe a vastagbél, ezért ebben az időszakban érdemes elvégeznünk a nagydolgunkat is, mielőtt a felesleges méreganyag visszaszívódna a szervezetünkbe.

7 és 9 között: Ez a gyomor ideje. Ilyenkor kell bevinni a vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálékot.

9 és 11 között: A lép és hasnyálmirigy működik ebben az időszakban. Ez azt jelenti, hogy fogyasszunk bátran gyümölcsöt, mézet vagy más édességet.

11 és 13 között: Ez a szív legaktívabb működési ideje. Ilyenkor érdemes például mozogni, sportolni. Délben erősödik az epe, valamint a gyomorsav termelődés, ilyenkor érdemes egy könnyű ebédet elfogyasztani.

Fotó: Flickr

15 és 17 óra között: a legintenzívebb szervünk ilyenkor a húgyhólyag. Igyunk sok cukormentes folyadékot, hogy a szervezetünk kiüríthesse a méreganyagot. Ekkor érjük el a szervezetünk aktivitásának tetőpontját. Sportoljunk, tanuljunk, dolgozzunk teljes erőbedobással.

17 és 19 óra között: jön a vese ideje, hogy megkezdje tisztító munkáját. Figyeljünk oda, hogy ne terheljük olyan mérgező anyagokkal a szervezetünket, mint a zsíros, cukros ételek vagy italok vacsorára. Ezzel egy időbe csökken a vérnyomás és lassul szívműködés, szóval pihenjünk nyugodtan.

19 és 21 óra között: a vér munkaideje. Rossz hír a későn evők számára, mert ha ilyenkor eszünk, azt a szervezetünk már sajnos nem dolgozza fel, hanem elraktározza.

Fotó: Pexels

21 és 23 óra között: Testünk és lelkünk pihenésre, nyugalomra vágyik, csökken a teljesítőképesség, ez a valódi pihentető alvás ideje. Nagyon fontos, hogy ne terheljük a szervezetünket evéssel, vagy dohányzással.

Nem mindegy, mikor, mit eszünk

A szerveink működése tehát pontos iránymutatást ad ahhoz, mikor érdemes étkeznünk. Ha sikerül igazítanunk bioritmusunkat a szervórával, akkor optimalizálhatjuk az energiabevitelünket is. Testünk alapvető energiáját a szénhidrátbevitel adja. De az sem mindegy, mikor milyen szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe. Reggelire, ebédre és vacsorára ajánlott a lassan felszívódó szénhidrát fogyasztása. A köztes étkezésekre, mint a tízórai és az uzsonna a gyorsan felszívódó szénhidrátokat érdemes fogyasztanunk.

Fotó: Pexels

Lassú felszívódású szénhidrátok: teljes kiőrlésű lisztek és az ebből készített pékáruk (kiflik, zsömlék, kenyerek) a tészták, a hüvelyesek (zöldborsó, csicseriborsó, mindenféle bab és lencse fajták, zöldségek, de a krumpli NEM), ezen kívül az olajos magvak, zabpehely-zabkorpa, gabonák (bulgur, basmati rizs, barna rizs, köles, hajdina, gersli, quinoa, vadrizs, tönkölybúza, stb)

Ezzel szemben a gyors felszívódású szénhidrát lehet például a tej, joghurt, kefir és a különböző gyümölcsök.

Ez is ajánljuk:

Állj ellen a divatdiétáknak!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!