Szerelmekről mesélő magyar kastélyok

-

A kastélyok sokunkat már első szempillantásra elvarázsolnak. Pedig ekkor még nem is sejtjük, hogy mennyi izgalmas történetet rejtenek az ódon falak.

Szenvedélyes szerelmek, lopott csókok, féltékenység és fájdalom… Emberi érzések, amelyeket a szegények és gazdagok az évszázadok folyamán egyformán éreztek. A következő kastélyokról szóló történetekben emberi sorsok és életek elevenednek meg, amelyek hosszú évek óta itt élnek velünk.

Amadé – Bajzáth- Pappenheim-kastély, Iszkaszentgyörgy

Chateau
Fotó: Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély

A fejér megyei gyönyörű barokk kastély falai több romantikus történetet is rejtenek. A második világháború idején 1944. tavaszától októberig itt működött a finn nagykövetség. A nagykövet a hatalmas nagyteremben egy régi koncertzongorán rendszeresen koncerteket tartott, amelyen többször találkozott egymással a konzul szépséges felesége, Heikilainen és a szintén a kastélyban lakó, ámde nős Pappenheim Sándor gróf, aki annak rendje és módja szerint szerelemre lobbant a tündöklő nő iránt. Mivel mindketten házasok voltak románcból végül nem lett semmi.

Nagyjából ugyanebben az időben lobbant lángra a szíve egy fiatal budapesti lány iránt (akinek a neve sajnos ismeretlen) az intézőházban élő attasé fiának, Tankmar Horn-nak is. A kisasszonyt a háború sújtotta fővárosból küldtek ide szülei, aki több romantikus sétát tett az ifjú finnel a csillagos ég alatt, és akivel bár eljegyezték egymást, szerelmük mégsem teljesedhetett be. Amikor Magyarország aláírta az együttműködsést a náci Németországgal Finnország azonnal kirendelte összes állampolgárát Magyarországról, így az ott élő finn dolgozóknak is haladéktalanul el kellett hagyniuk Iszkaszentgyörgyöt, és velük együtt menekülésre kényszerült a Pappenheim család is. A két fiatal soha többé nem látta egymást…

Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó

fehérvárcsurgó-kastély
Fotó: hu.wikipedia.org

Az iszkaszentgyörgyi kastély és a tőle nagyjából 10 kilométerre fekvő fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynak valószínűleg több ponton is összeforrt a története. A XIX. század végén – XX. század elején a Károlyi család az ország egyik leggazdagabb arisztokrata családja volt. Történt egyszer, hogy az itt élő árván maradt grófkisasszony Károlyi Erzsébet és a szomszédos iszkaszentgyörgyi kastély ifjú grófja, zu Pappenheim Siegfried menthetetlenül egymásba szeretett. De sajnos a lányt nevelő nagymamának, Korniss Klarissza bárónőnek nem nyerte el a tetszését az ifjú és nem engedélyezte a házasságkötést.

Károlyi Erzsébet
Nagykárolyi Károlyi Erzsébet grófkisasszony 1897-ben. Fotó: Amadé-Bajzáth-Pappenheim Kastély

Végül a szerelmesek Károlyi Mihálynak köszönhették, hogy mégis egybekelhettek, aki azt mondta, hogy nem létezik, hogy egy 26 éves Károlyi-lány ennyi idősen hajadon legyen. És mivel a lány addigra már az összes európai uralkodócsaládot kikosarazta, a szigorú nagymama végül csak beadta a derekát, de egyetlen kikötéssel: a házasságot nem köthetik meg Magyarországon. Így aztán a hat évet várakozó ifjú pár a francia riviérán házasodott össze és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Brunszvik-kastély, Martonvásár

martonvásár-brunszvik-kastély
Fotó: hu.wikipedia.org

A XVIII. században virágkorát élő családban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a zenei nevelésre. Az özvegy Brunszvik Antalné 1799-ben már nagyon úgy érezte, hogy itt az ideje férjhez adni két lányát, ezért a 24 éves Terézzel és a 21 éves Jozefinával Bécsbe utazott. Itt találkozott Beethovennel, akit felkért, hogy csiszolja lányai zongoratudását. A tanítani nem szerető híres művész kis hezitálás után elvállalta a lányok okítását. Így aztán az idők folyamán többször is megfordult a martonvásári kastélyban, és nem csak a lányok bátyjának Brunszvik Ferencnek lett jó barátja, hanem gyengéd érzelmeket táplált Jozefina iránt is, akihez az évek során több levelet is írt. Sajnos a törékeny és hamvas fiatal lány iránt nem csak ő, hanem az elszegényedő és a Brunszvik családon meggazdagodni akaró Deym gróf is érdeklődni kezdett.

Brunszvik Jozefina - Martonvásár
A képen Brunszvik Jozefina. Fotó: en.wikipedia.org

Brunszvik Antalné – mivel gazdagnak hitte a Jozefinánál 30 évvel idősebb grófot – hozzáadta lányát feleségül. Martonvásáron kötöttek házasságot, de a gróf sötét múltjára végül mégis csak fény derült. Boldogtalan házassága alatt Jozefina  kapcsolata végig megmaradt Beethovennel és a kezdetben egyoldalú lángolás szép lassan kölcsönös szerelemmé érett – ahogy erről Beethoven levelei is tanúskodnak. Eltérő társadalmi rangjuk miatt azonban nem házasodhattak össze.

Festetics-kastély, Keszthely

festetics-kastély-keszthely
Fotó: hu.wikipedia.org

Ki gondolná, hogy van valami (vagy inkább valaki) közös a monacói uralkodócsaládban és a magyar Festetics családban? A közös nevező pedig nem más, mint Lady Mary Victoria Hamilton, aki első házassága révén II. Lajos monacói herceg édesanyja volt, majd 30 éves korában, 1880-ban feleségül ment régi szerelméhez a híres lótenyésztő grófhoz, Festetics Taszilóhoz.  Tasziló és a skót grófkiasszony a férfi angliai tanulmányújta során ismerkedett meg, ekkor alakult ki a kölcsönös vonzalom, amelynek ekkoriban még nem volt jövője. A lánynak ugyanis a sokkal fontosabb és politikailag befolyásosabb Albert monacói herceghez kellett feleségül mennie.

Lady Mary Victoria Hamilton
Lady Mary Victoria Hamilton. Fotó: hu.wkipedia.org

Az öntudatos és roppant boldogtalan fiatalasszony azonban néhány hónap után elhagyta férjét és a mesés gazdagságot, és családjához költözött Baden-Badenbe (gyermekét is itt hozta világra). Végül tíz évvel később, 1880-ban első házassága érvénytelenítése után feleségül mehetett egykori szerelméhez. Lady Mary 1922-ben halt meg Budapesten, férje tíz évvel élte túl, aki felesége halálának emlékére mauzóleumot építetetett a keszthelyi kastélyhoz.

Nádasdy-kastély, Nádasdladány

nádasdy-kastély
Fotó: hu.wikipedia.org

Szenvedélyes szerelem története szövi át a nádasdladányi kastély falait is. Gróf Nádasdy Ferenc és hitvese, Zichy Ilona együtt álmodták meg a kastélyt, amelynek megszületését a grófnő már nem élhette meg. Igazi szerelemi házasság volt az övék, amelyet 1868. június 6-án kötöttek Budapesten. A fiatal házasok 1870-ben költöztek az örökölt nádasdladányi birtokra és elhatározták, hogy a korábbi kúriát egy csodálatos kastéllyá építtetik át.

Zichy_Ilona_1877
Zichy Ilona, fotó: hu.wikipedia.org

Időközben sorra születtek a gyermekek… de a negyedik gyermek megszületését követően sajnos a sors véget vetett az idilli boldogságnak: 1873-ban a bécsi kolerajárvány idején Ilona 24 éves korában meghalt. A 31 évesen, négy kicsi gyermekkel özvegyen maradt gróf szinte belehalt a fájdalomba, de folytatta szerelmi fészkük megépítését. Felesége iránti szerelme soha nem szűnt meg; a kastély szobáit úgy rendezte be, mintha felesége is ott élt volna.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

8 varázslatos könyvesbolt a világ körül

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!