spot_imgspot_img
spot_img

8 varázslatos könyvesbolt a világ körül

-

Article Top Ad (AdSense)

Egy különleges  könyvesbolt tele könyvekkel maga a paradicsom, ahol bármikor szívesen elvesznénk. Szerencsére igen sok ilyen van a világon…

Egy jó könyvesbolt olyan, mintha megállt volna benne az idő és annak, aki szereti a könyveket egy könyvesbolt belseje és hangulata nagyon is számít. Találtunk néhány olyan könyvesboltot, amelyet érdemes megjegyezni.

Dujiangyan Zhongshuge – Csengtu, Kína

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Li Xiang | X+LIVING (@xlivingart) által megosztott bejegyzés

A könyvesboltok egy egészen új szintje ez a Kínában található szürreális és gigaméretű üzlet, ahol belépéskor a vásárlók c-alakú könyvespolcokkal találják szembe magukat, amelyek intim terek sorozatát hozzák létre. A lenyűgőző hatást a tükörből készült mennyezet pedig csak még inkább fokozza. A bolt központjában toronymagas – könyves nyomatokkal borított – oszlopok futnak fel a mennyezetig, amelytől úgy tűnik, mintha a könyvek a padlótól egészen a mennyezetig érnének. Az üzletben több, mint 80.000 könyv van, így nem vitás, hogy minden helyet ki kell használniuk.

Le Trouve Tout de Livre – Le Somail, Franciaország

le somail-könyvesbolt
Fotó: szerző sajátja

A francia elnevezés annyit tesz, mint „megtalálni az összes könyvet”. És ez itt ebben a piciny városkában a Canal du Midi partján egyáltalán nem elképzelhetetlen. Amikor a régi, de teljesen hétköznapi dél-franciországi ház ajtaján belépünk még elképzelésünk sincs róla, hogy a szűk és könyvekkel telezsúfolt folyosóról egy hatalmas antikvár könyvesboltba jutunk. Egészen lenyűgőző a látvány és a hely szelleme is olyan megkapó, hogy órákat lehet eltölteni itt anélkül, hogy észrevennénk magunkat, arról nem is beszélve, hogy valódi kincsekre lelhetünk.

Boekhandel Dominicanen – Maastricht

A több, mint 700 éves hollandiai Maastricht történelmi városának közepén található ez az egykori katolikus templom, amelyet építése óta nem csak zarándoklatra és imádkozásra használtak, de 1794 óta tárolásra is. Eleinte a hívők számára szolgáltatott dicsőséges hátteret, majd a napóleoni háborúk idején meglátták benne a tárolási lehetőséget: a templom vezetője saját holmijai számára raktárként használta, majd amikor megbízatása lejárt, egyszerűen otthagyott mindent. Ez a funkció aztán évtizedeken át megmaradt és a végén már levéltári iratokat és bicikliket is tartottak itt. És ez így ment ez egészen 2005-ig, amikor egy építész csapat felújításba fogott és egy csodálatos könyvesboltot varázsoltak belőle.

Shaekespeare & Synove – Prága

Olyan, mint egy kisebb fajta lepusztult labirintus, ám kétségtelenül ez Prága leghíresebb könyvesboltja, ahol a könyv szerelmesei tényleg valódi kincsekre bukkanhatnak. A Károly-híd lábánál bújik meg (szó szerint… mi például alig találtunk rá), ahol nem csak helyi, de nagyon sok angol és idegennyelvű könyv is kapható. Telis-tele van régi és új kiadványokkal, mesekönyvekkel és csodálatos albumokkal, amelyek közül nem könnyű kiszabadulni… főleg, ha néhányban még apró üzeneteket is elrejtettek.

Word on the Water – London

Egy régi csónakban kapott helyet az egyik legérdekesebb könyvesboltja. Egyedülálló varázsát a belül mennyezetig érő könyvek adják, amelyek bizonytalanul mozognak a rögtönzött polcokon, de amelyek alá kényelmesen bekuckózhatunk egy jó könyvvel.

El Ateno Grand Splendid – Buenos Aires

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Simmermon (@jeff.simmermon) által megosztott bejegyzés

Buenos Airesben több az egy főre jutó könyvesboltok száma, mint bárhol a világon, melyek közül valószínűleg az El Ateno Grand Splendid a leggrandiózusabb. Az épületet 1919-ben eredetileg színháznak építették, ezért nem csak belsőépítészete nagyon különleges, de a benne található szobrok és a mennyezet freskók is, melyeket az akkori neves művészek készítették. 1925-ben aztán filmszínház lett, majd a széksorok polcokra való cseréjével 2000-ben lényegült át könyvesbolttá és természetesen a világ legszebb könyvesboltjainak listájának is az élen áll.

Libreria Acqua Alta – Velence

Vajon milyen érzés lehet egy olyan könyvesboltban lenni, amelyet folyamatosan árvíz fenyeget? Ebben a hangulatos könyvesboltban, amely közvetlenül a velencei csatorna partján helyezkedik el a legfontosabb szempont, hogy a könyveket biztonságos távolságban tartsák a tengertől. Ez azt jelenti, hogy a magas polcok mellett fürdőkádban, evezős csónakokban, de még gondolában is könyveket tárolnak. Az így összezsúfolt belső tér pedig egy bibliofil számára maga a paradicsom…

Livraria Lello – Porto

Két testvér José and António Lello még a az 1800-as évek végén alapították meg a vállalkozásukat, amelyet könyv iránti rajongásuknak szenteltek, majd 1906-ban  könyvesboltjukat, ahol egy könyvekkel teli kastélyban érezhetjük magunkat, ahol kedvünkre falhatjuk a legjobb bestsellereket.

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!