Dubaj, ahol a turizmusnak működnie kell

-

Dubajban a koronavírus miatt sem állt meg az élet, hisz a turizmusból rengeteg bevételük származik, tehát minden körülmények között működtetni kell. A pandémia alatt is  érkeznek ide látogatók a világ minden pontjáról, mivel jelenleg a világon ez az egyik olyan hely, ahova könnyű beutazni.

A covidra is érvényes biztosítás megszerzése tűnt a leglehetetlenebbnek, hisz a magyar biztosítók többsége azzal hárította el az általános utazási biztosítás megkötését, hogy az Egyesült Arab Emírségek a Külügyminisztérium által nem javasolt országok közé tartozik. Végül a Colonnade biztosító magyar fióktelepénél sikerült olyat kötni, ami nem kizárólag a covid miatti esetleges kezelésekre, de a betegség miatt felmerülő meghosszabbított tartózkodásra is nyújt fedezetet.

Azt is meg kell említeni, hogy a tőlünk 6 órányi repülőútra fekvő Dubajba utazni a magyar kormány szerint nem számít olyan luxusnak, mint például a Maldív-szigetekre, ahová sokan családosan menekültek el a hideg télből a meleg nyárba, és  persze a covid elől. Dubaj felkerült arra a listára, ahonnan karantén mentesen térhetnek haza azok a magyarok, akik hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy üzleti, gazdasági tevékenység miatt volt dolguk. Akik turistaként utaznak, azokra hazatérésük után érvényes a 10 napos karantén, amit 2 teszttel ki tudnak váltani.

Ebben az emírségben alaposan megtervezték, hogyan lehet biztonságosan fogadni a turistákat még ilyen vírusos időkben is, úgy, hogy aki most látogat először ide, ne csalódottan távozzon.

Mire van szükség?

A magyarok beutazásához 2db PCR tesztre van szükség. Egy 72 órán belül készült negatívat vinni kell itthonról, a másikat a reptéren ingyenesen készítik el pillanatok alatt. A Emirates légitársaság ügyesen meg is lovagolta ezt az állami szolgáltatást, hisz úgy hirdeti járatait, hogy aki velük utazik, azt ingyen letesztelik. Ám nem csak az ő utasaikat, hanem a tesztre kötelezett országokból érkező  összes turistát ingyen  szűrik belépés után, hihetetlenül profi módon. Fel vannak készülve a nagy tömegek gyors tesztelésére. Több mint 30 állomáson végzik a reptéren a mintavételt, amelynek eredményéről 24 órán belül sms-ben tájékoztatnak. Ha ez nem érkezik meg, az útlevél hátára ragasztott qr kód alapján tudja az utas megnézni az eredményét. Nem világos, hogy addig a szállodában kell maradni, vagy pedig ki lehet menni az utcára, ugyanis erről helyben nem tájékoztatnak. Több ismerősünk elbeszélése alapján kijelenthető, hogy ez szálláshely függő. Van, ahol csak a medencét nem lehet használni, ám az utcai forgatagot és a dubaji életet máris lehet élvezni. A repülőgép ajtajának kinyitása után kb. 15 perccel már ki is értünk a reptérről teszttel és útlevél ellenőrzéssel együtt.

Szabadon élhetsz, csak maszkot kell viselni

Nem csak az este 20 C°, nappal 30° C fok körüli meleg levegő tér el a jelenlegi hazai viszonyoktól, hanem az is, hogy este 8 óra után a kötelező maszk viselésen kívül normálisan zajlik az élet. Nincs kijárási tilalom, az éttermek, üzletek, szolgáltatók, medencék nyitva vannak, igaz csökkentett kapacitással működhetnek. Az asztalokat sok helyen még átlátszó plexivel is elszeparálják egymástól. A maszk viselése a tengerpart, a strandok és a medencék kivételével mindenhol kötelező, és a helyieknek eszükbe sem jut, hogy csak a szájukat takarják el vele, ugyanis súlyos büntetésre számíthat, akit elkapnak. Akinek kilógott az orra, az turista volt.

A város nagy figyelmet fordít a social distancingre, azaz a távolságtartásra. Rengeteg helyen fel van matricázva, hova kell állni. Nagyon ügyelnek arra, hogy a turista látványosságoknál és máshol se alakuljon ki tömeg. Az egyik fő látnivalónál, a Dubai Fountainnél karámokba terelik az embereket, ahol egymástól 2 méterenként lehet csak megállni, és a földre felfestett körökből csodálni Dubaj egyik legkülönlegesebb látnivalóját.

Talán a tömegközlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt, hisz csúcsidőben itt is nehéz betartani a távolságot, és minden második ülés le van zárva. A várost átszelő, a földfelszín felett járó, a világ leghosszabb automata metróján utazni olyan érzés, mint vidámparkban lenni. A nőknek lehetőségük van a kizárólag számukra fenntartott kabinban utazni, ahol sokkal kevesebben tartózkodnak. A luxusnak számító, az eredetinél kétszer többe kerülő Gold kabinban viszont  garantáltan kevés utassal érintkezhetünk, és aggodalom nélkül csodálhatjuk a város különleges felhőkarcolóit. A taxi pedig nem csak olcsó, de biztonságos is.

Filléres luxusszállók

A szállodák nem állnak üresen, ezt köszönhetik annak, hogy alaposan lecsökkentették áraikat. A belváros közepén álló 4 csillagos luxusszállóban, mint a repülőről is jól látszó, arany kupolájú Gevora Hotelben két fő 20 000 ft/éj szállhatunk meg.

A szálloda fűtött  kültéri medencéjéből páratlan kilátás nyílik a város szimbólumának számító Burj Khalifára, és az sem szokványos, hogy 300 méter magas felhőkarcolókkal körülvéve lubickolhatunk.

A nem annyira elegánsnak számító, ám hangulatos Deira negyedben pedig heti 40-45 ezer forintért reggelivel együtt kaphatunk kétágyas szobát 3 csillagos, akár új építésű szállodában.

Super 8 by Wyndham Dubai Deira

A szállodai liftekben maximum 4-en utazhatnak. Ez egy 70-80 emeletes felhőkarcolókban ez igen nagy, akár 30 perces várakozást is okozhat, talán csak ezt a problémát nem tudják kiküszöbölni.

A medencéknél kifejezetten figyelnek arra, hogy ne alakuljon ki tömeg. Van, ahol az uszodarész csak 70 %-on működik, és van, ahol kevesebb napozóágyat állítottak fel, amit maximum 2 óráig lehet elfoglalni, így mindenki élvezheti egy kis ideig a strandolást.

Vendégből pedig bőven van, főleg ázsiaiak, oroszok, akik mindenhol felbukkannak. A nyugati turisták és amerikaiak alig tűntek fel, bár néhánnyal azért össze lehetett futni.

Mit mutatnak a számok?

Dubajban jóval kisebb eséllyel fertőződik meg az ember, mint Budapesten. Az arab városban a vírus 3. hulláma lecsengőben van. Napi 2-3 ezer fertőzöttet találnak a 10 milliós Egyesült Arab Emírségekben, ami a magyar számoknak a 1/4-e. Mindezt úgy, hogy egy nap nagyjából 7x több tesztet végeznek, mint Magyarországon. Az ott dolgozókat rendszeresen tesztelik

Az oltás ebben az országban halad Izrael után a második legjobban a világon. A népesség több mint 1/3-a, eddig 6 millió embert kapott már legalább egy dózist a covid vakcinából. Az országban főleg a nálunk is használt kínai Sinopharmmal oltanak, de a Pfizert is alkalmazzák.

A város töretlenül fejlődik

A Covid miatt tavaly el kellett halasztaniuk a világkiállítást,  és az erre az alkalomra épített, a világ legnagyobb óriáskerekét máig nem lehet használni. Ám mindenhol újabb és újabb negyedek születnek, amit főleg a helyiek élveznek. A legfontosabb látnivalók mellett már nem nagyon tesznek hozzá a város közismert különlegességeihez, azonkívül, hogy mindegyikből a luxus árad. Talán nem is ezekben a legnagyobb élmény beülni egy kávéra, sokkal inkább a Dubaj Mallban, a Dubaji szökőkútnál, a Creek negyedben, bármelyik közismert turista látványosságnál.

A tengerparttal párhuzamosan, 45 km hosszan elnyúló Dubajról a gazdagság jut eszébe mindenkinek, a felhőkarcolók, a világos színű, homokos tengerpart, a luxusautók és luxusboltok világa. Az elmúlt 20 évben épült modern felhőkarcolók közötti városnak van egy olyan arca is, amely megőrizte a régi arab világ kultúráját. A Creek nevű tengernyúlvány az óvárost, a Dubaj-öblöt uralja és szeli is ketté. Két partjának legfontosabb csomópontjai között a hatvanas évek óta közlekednek az abra névre hallgató, fából készült motoros tutajok. Ezzel utazni nem csak olcsó, 1 dirham az út (87 Ft), de felér egy időutazással.

Minden alkalommal az jut eszembe, nehogy a modernizációnak áldozatul essenek ezek a hangulatos lélekvesztők, amin egy pillanat alatt elfelejted, hogy épp a világ egyik leggazdagabb városában jársz.  Izgalmasan lehet velük eljutni az arany- és ezüstpiacra, ami az egyik legvonzóbb látnivaló. Ez a környék nem elegáns, ellenben hangulatos és nagyon színes, nem csak az itt lakó bevándorlók miatt. Az aranypiachoz induló abra megállónál egy indiai textilpiac áraszt hamisítatlan bazári hangulatot, és nem messze, az Al Bastakiya a történelmi városrészben a szűk utcákon teljesen eredeti formájában helyreállított, széltornyos kis házakból álló negyedet újítottak fel. A Dubai múzeum a város hatvanas éveinek még az olaj előtti nomád életét mutatja be, az emírség beduin örökségét a Heritage and Divin Village nevű skanzenszerű múzeumfaluban lehet ízlelgetni.

A felhőkarcolók, amelyekben szállodák, luxusapartmanok és irodák foglalnak helyet a Dubajt bemutató kisfilmek fő motívumának számítanak.

A legismertebbek a várost átszelő, 2 x 6 sávos Sheikh Zayed út mentén állnak, mint a város első felhőkarcolója, a World Trade Center, amit rögtön az olajkitermelés elkezdése után építettek 1970-ben.

Dubaj egyik legfőbb látnivalója a Burj Khalifa-torony, ami 828 méterével a világ jelenlegi legmagasabb épülete. A torony 124. emeletén található kilátóba 36 km/órás sebességű lift 1 perc alatt repít fel.  Oldalán esténként led show-val szórakoztatják a látogatókat, március 15-e alkalmából pedig a magyar nemzeti színekkel világították ki.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Burj Khalifa (@burjkhalifa) által megosztott bejegyzés

A tövében található félmillió négyzetméteren a világ legnagyobb bevásárlóközpontja, a Dubai Mall, amelynek több mint  1200 üzletében az  összes luxusmárka képviselteti magát.

Egy másik óriási bevásárlóközpontban, a Mall of the Emiratesben 22.500 nm-es alapterületen egy komplett fedett, 400 méter hosszú sípályát építettek, sífelvonókkal, szánkópályákkal, pingvinekkel és mínusz 4 Celsius-fok átlaghőmérséklettel.

Dubaj gazdagságának egyik szimbóluma az űrből is tökéletesen kirajzolódó mesterséges, pálmafát formázó sziget, a Pálma-sziget. Látványossága az Atlantis Hotel, ami mellett delfinárium és csúszdapark is várja a látogatókat. A földnyelven végig haladó egysínű, magasított pályás vonatról jól rá lehet látni a pálmaleveleken épített luxusvillákra.

A város szimbóluma a vitorla alakú Burj al Arab nevű, a különleges formája és rendkívüli szolgáltatásai miatt 7 csillagosként elhíresült  luxusszálló, ami Tom Wright építész tervei alapján épült 1994-ben. Pazar fekvését a parttól 280 méterre benyúló mesterséges szigetének köszönheti, 321 méter magas. Itt minden van, ami a luxust jelenti: víz alatti étterem, Rolls-Royce flotta és helikopter leszálló pálya, a capuccinót is aranyporral hintik meg. A 200 méterrel a tengerszint felett függő Sky View bárban délutáni teát és koktélokat kínálnak.

A Dubai Marina a második legnagyobb luxusfelhőkarcolókból álló negyed, amit egy mesterséges öböl köré alakítottak ki. Itt található a világ legmagasabb lakótömbje, amely 3-400 méter, a világ legmagasabb csavart tornya, a Cayan Tower, ami az aljától a tetejéig 90 fokot fordul.

Kristálytiszta víz, homokos tengerpart

Dubaj mentén több mint 50 kilométernyi tengerpart terül el, és minden szakasznak megvan a maga különlegessége. Csak az elmúlt években kezdték el infrastruktúrával felszerelni ezeket, korábban egy-egy kivétellel természetes, kisebb partszakaszokon lehetett élvezni a strandolást.

Az északi részen 2017-ben nyílt meg a retro kaliforniai stílusú La Mer Dubaj szórakoztató és strand központ, ami pillanatok alatt felkapott szabadidős célponttá, a legszínesebb tengerparttá vált. Divatos éttermek, kávézók, fagyizók, napozóágyak, elegáns üzletek és a Laguna Waterpark csúszdapark. A víz kristálytiszta, ám égszínkék színe az elmúlt években zölddé változott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

La Mer (@lamerdubai) által megosztott bejegyzés


A Marina melletti The Beach nevű negyed a második legelegánsabb publikus strand, számos luxus étteremmel, kávézóval, öltözővel. Különleges élmény a 200 méter magas felhőkarcolók előtt fürdeni és napozni, nem véletlen, hogy ez a város egyik legnépszerűbb tengerpartja, ahol a víz még mindig égszínkék.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Beach (@thebeachdubai) által megosztott bejegyzés

Burj Al Arab közelében lévő publikus Sunset Beach főleg a szörfösök  paradicsoma. Nemrég hatalmas biciklipályát építettek, és kapott egy vízparti büfét is, mégsem ez számít a legjobban kiépített és felszerelt strandnak,  pedig a tenger színe továbbra is csodálatos kék. Innen készül a legtöbb olyan tengerparti fotó, melyen a lenyugvó nap előtt a vitorla alakú hotel van a háttérben. Nagyon úgy tűnik, hogy ilyen képet nem sokáig lehet kattintani, hisz komoly építkezésbe kezdtek a szálloda előtt, ami el fogja venni a páratlan élményt.

Bár a visszafelé tartó gépen főleg szlovákok utaztak, nekünk magyaroknak is érdemes ide ellátogatni, még vírusos időben  is. Ha valaki home officból tud dolgozni, annak ez a város maga a paradicsom, és turistaként is megéri ezt az időszakot választani.  Érkezés után a határőr lelkesen kereste a maldív vízumot az útlevélben, remélve hogy elcsíp egy tiltott utazásról hazaérkezőt, ki kellett ábrándítani. Mi tényleg csak Dubajban voltunk.

Fotók:Polesz Ábel

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!