Minden idők legnagyobb bestsellerei – a legtöbbet eladott könyvek a világon

-

Az elmúlt évtizedben mindannyian tanúi vagyunk a könyveladások drasztikus csökkenésének az online, letölthető verziók és a hangoskönyvek elterjedése miatt. Az új könyvek friss illatát és a lapozgatás örömét mégsem pótolják ezek az új megoldások. Ennek fényében utánanéztünk, melyik papír alapú köteteket adták el a történelem során a legnagyobb példányszámban. Nézzük a top 10 bestseller listáját! 

Tizedik bestseller: Paulo Coelho – Az alkimista

Az alkimista a portugál szerző fő művének számít, 1988-ban adták ki először. Eredetileg portugál nyelven íródott, de hamarosan a világ egyik legfordítottabb könyvévé vált, és végül nemzetközi bestseller lett a maga 65 milliós eladott példányszámával. A regény egy fiatal pásztorfiú kalandos útját mutatja be, a kritikusok Saint-Exupéry Kis hercegéhez szokták hasonlítani. A főhős, Santiago ismétlődő álmot lát egy bizonyos kincsről, amit végül elindul megkeresni. A meseelemekkel átszőtt kalandtörténet az író leghíresebb könyve.

Coelho: Az alkimista
A pásztorfiú története Coelho fő művének tekinthető |Fotó: Moly

A kilencedik bestseller: Napoleon Hill – Gondolkozz és gazdagodj!

A 21. században egy önfejlesztő könyv sem hiányozhat egy ilyen listáról. Napóleon Hill 1937-ben kiadott műve letartolta az eladási listákat, mostanáig pedig lenyűgöző 70 milliós példányszámmal büszkélkedhet. A Gondolkozz és gazdagodj még mindig Napoleon Hill legkeresettebb könyve, és eladási számaival toronymagasan kiemelkedik a mostanság rendkívül népszerű önfejlesztő irodalom tengeréből. A kritikusok szerint ha szeretnénk javítani az életünkön és érdekel minket a siker képlete, akkor mindenképp adjunk egy esélyt Hill bestsellerének.

Napoleon Hill könyve
Egy önfejlesztő könyv is felkerült a listára | Fotó: Libri

A nyolcadik a bestseller listán: Dan Brown – A Da Vinci-kód

A Da Vinci-kód egy rejtélyes thriller, amelyet Dan Brown adott ki 2003-ban. Ez a folytatása az író “Angyalok és démonok” című regényének, itt tűnt fel először az író ikonikus karaktere, Robert Langdon, akit később Tom Hanks alakított a filmvásznon. A könyv világszerte bestseller lett, körülbelül 80 millió példányban kelt el, és 44 nyelvre fordították le. És ahogy ez lenni szokott, Hollywood is felfigyelt erre a kelendőségre: 2006-ban a Columbia Pictures úgy döntött, hogy kiad egy filmadaptációt a már említett Tom Hanks főszereplésével. A Da Vinci-kód filmváltozata 2006-ban készült el és több, mint 750 millió dolláros bevételt hozott a készítőknek.

Dan Brown: Da Vinci-kód
A Da Vinci-kód filmváltozata több mint 700 millió dollár bevételt hozott | Fotó: Libri

Hetedik helyezett: Agatha Christie – Tíz kicsi néger

A Tíz kicsi néger Agatha Christie egyik nagy sikerű krimije, 1939. november 6-án jelentette meg a Collins Crime Club az Egyesült Királyságban “Ten Little Niggers” címmel, 1940 januárjában pedig az Amerikai Egyesült Államokban is megjelent “And Then There Were None” címen. A könyv Agatha Christie legkeresettebb bestsellere, több mint 100 millió példányt adtak el belőle, minden idők legnagyobb sikerű krimije.

Híres krimi
A világirodalom leghíresebb krimije | Fotó: Libri

Hatodik helyezett: Antoine de Saint-Exupéry – A kis herceg

A méltán híres regényt egy francia arisztokrata írónak köszönhetjük. Antoine de Saint-Exupéry könyvét világszerte több mint 142 millió példányban értékesítették. A cselekmény egy fiút követ, aki különböző bolygókat keres fel az űrben, és eközben a magány, a szeretet, a barátság és a veszteség témáival foglalkozik. A könyv az Exupéry legsikeresebb műve lett, és ez az egyik legkeresettebb és legtöbbet fordított könyv, amelyet valaha kiadtak. A kis hercegből kiragadott részletek szállóigékké váltak, sok helyen találkozhatunk Saint-Exupéry gondolataival.

A kis herceg
A kis herceg borítója | Fotó: Wikipedia

Ötödik helyezett: J.R.R Tolkien – A Hobbit és a Gyűrűk ura sorozat

A Gyűrűk Ura sorozat korunk meghatározó fantasy regényei közé tartozik. A történet J.R.R Tolkien: A hobbit című könyvével kezdődött, ami óriási siker lett: több mint 100 millió példányban kelt el. Méltán gondolta az író, hogy érdemes továbbvinni ezt a szálat, úgyhogy jött is a folytatás: a Gyűrűk ura trilógia, pontosabban: A gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér. Mindegyikből tömérdek díjat elnyerő film készült, és a sorozatot a BBC 2003-ban minden idők legjobb regényének választotta. A Gyűrűk Ura könyvekből mára több mint 150 millió példányt adtak el.

A legjobb regény díját is elnyerte Tolkien sorozata | Fotó: Múzeum Antikvárium

Negyedik helyezett: Charles Dickens – Két város regénye

Charles Dickens 1859-es történelmi regénye Londonban és Párizsban játszódik a francia forradalom korában. Sokan úgy vélik, hogy ez Dickens legismertebb történelmi szépirodalmi műve, és azóta elképesztően sok – több mint 200 millió példányban kelt el világszerte. Érdekesség, hogy majdnem 80 éve nem jelent meg magyarul, így sokunk számára ismeretlen lehet. Jonathan Nolan ennek a könyvnek a hatására írta meg A sötét lovag – Felemelkedés forgatókönyvét.

Dickens regény
A francia forradalom idején játszódik Dickens regénye | Fotó: Wealthy Gorilla

Harmadik helyezett – Miguel de Cervantes: Don Quijote

A Don Quijote minden idők legkeresettebb könyve, amelyet világszerte 500 milliós eladási száma bizonyít. Miguel de Cervantes spanyol regénye először két részben, 1605-ben és 1615-ben jelent meg; és ettől kezdve az irodalom legbefolyásosabb művének tekintik. Megkapta „Az első modern regény” címkét is, és sokak szerint a legjobb irodalmi mű, amit valaha írtak. A 21. századi kritikusok úgy gondolják, hogy a regény a modern irodalom egyik alapja.

Don Quijote
A regényt a modern irodalom alapjának tekintik | Fotó: Wealthy Gorilla

Második helyezett – Harry Potter sorozat

Világszerte több mint 500 millió példányban keltek el a varázsvilágban játszódó történet kötetei, ezzel a J. K. Rowling által készített Harry Potter a történelem legkeresettebb könyvsorozata. Rowling első Harry Pottere – a bölcsek köve több mint 120 millió példányban kelt el, 2017 júniusától a sorozatot 80 nyelvre lefordították. A sorozat utolsó négy könyve minden idők leggyorsabban eladott könyvei között szerepelnek, ezek közül is kiemelkedik a Harry Potter és a Halál ereklyéinek második része: a megjelenés utáni napon nagyjából 15 millióan vették meg!  J.K. Rowling nagyot kaszált a varázslófiú történetével, olyannyira, hogy állítólag mostanra gazdagabb lett, mint az angol királynő.

Harry Potter könyvek
A Harry Potter könyvek felrobbantották az eladási listákat | Fotó: Amazon

Első helyezett – A Bibila

A Guinness-világrekordok adatai szerint a Biblia minden idők legtöbbet eladott könyve, becslések szerint 5 milliárd (!) példány kelt el belőle világszerte. Az egyéb nyomtatott vallási szövegek is népszerűek, a Koránból körülbelül 800 millió példányt adtak el eddig, a Mormon vallás könyvéből pedig 190 millió darabot. Egyeseket talán meglephet ez az eredmény, mivel nem nagyon találkozhatunk a bestsellerek listáján a Bibliával. Ennek oka, hogy az összes vallási, ideológiai, filozófiai vagy politikai jellegű könyvet kizárták a bestseller felsorolásokból.

Szent Biblia
Minden idők legtöbbet eladott könyve a Szent Biblia | Fotó: Szent Jeromos Bibliatársulat

Források: Bestseller’s list, James Clear, Wealthy Gorilla, The Guardian

Kiút a depresszióból – egy apa és lánya megható története

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!