spot_imgspot_img
spot_img

Elképesztő, hogy milyen lehet a jövőben a Facebook

-

Article Top Ad (AdSense)

Mark Zuckerberg, a Facebook atyja egy olyan komplett online világot szeretne megvalósítani, ahol virtuálisan játszhatunk, dolgozhatunk, beszélgethetünk virtuálisvalóság-headsettel, szemüveggel. A 3D-s élmények ideje jön, ahol már „benne is lehetünk” a közösségi média virtuális terében. 

Egy sci-fibe illő virtuális világ vár ránk?

Az ambiciózus, ötletgazdag Mark Zuckerberg közösségimédia-hálózatból „metaverzum céggé” fejlesztené a Facebookot, méghozzá a következő öt évben. A The Verge beszámolója szerint a Facebook készítője úgy látja, hogy a metaverzum jóval több, mint egy egyszerű közösségi oldal. Ez egy komplett online világ, ahol a felhasználók virtuálisan játszhatnak, dolgozhatnak, beszélgethetnek, ráadásul az élmény fokozására virtuálisvalóság-headsettel a fejükön. Zuckerberg szerint ez a „testet öltött” internetet.

Bár már így is életünk szerves része, közkedvelt, kényelmes, szerethető párhuzamos valóságot jelent a közösségi média, ám a jövőben nemcsak tartalmat fogyaszthatunk itt, hanem valóban „benne is lehetünk”.

(A metaverzum  kifejezést Neal Stephenson 1992-es sci-fi regényében, a Snow Crash-ben használta, és a fizikai, a kiterjesztett és a virtuális valóság konvergenciájára utal egy közös online térben.)

Hologramként lehetnénk jelen mások terében

Zuckerberg szerint az embereknek nem világító képernyőkön keresztül kellene interakcióba kerülni egymással, hanem sokkal valóságosabb élményt adnának a 3D-s VR-szoftverek, amelyek idővel felváltanák a 2D-s alkalmazásokat, weboldalakat.

A Facebook már dolgozik egy „végtelen irodán” is, amivel a felhasználók virtuális valóságban alkothatnák meg az ideális munkahelyi környezetüket, terüket. A gyakorlatban az a bámulatos fantáziájú Facebook-vezér elmondta, hogy a gyakorlatban mindez hogy nézne ki. „A jövőben ahelyett, hogy telefonon csinálnánk ezt, hologramként leülhetnél a kanapémra, vagy én ülhetnék le a te kanapédra, így olyan érzés lenne, mintha ugyanazon a helyen lennénk, akkor is, ha több ezer kilométerre vagyunk egymástól”- mondta a The Verge újságírójának.

A közösségi cég már egy ideje erősen koncentrál a virtuálisvalóság-technológiákra, mi több, eddig rengeteg pénzt, energiát is fektetett bele. Kétmilliárd dollárért vásárolta fel anno az Oculust. 2019-ben pedig elindította a Horizon projektet, egy meghívásos alapú virtuális környezetet, amiben rajzfilmes avatárokként cseveghetnek a felhasználók Oculus headseteken keresztül.

Virtuális valóság Facebook
A jövőben akár hologramok is lehetünk a virtuális térben? kép:pexels.com

Valóság kontra online világ

Mindez roppant izgalmasan és merészen hangzik, de számos kérdés felmerülhet bennünk, többek közt az is, hogy miként hat majd mindez a valós emberi kapcsolatainkra. Valamint az is elgondolkodtató, hogy hogyan hat majd a metaverzum élménye a világhálón zajló információáradat miatt már amúgy is nagyon magas ingerküszöbünkre…

forrás: 24.hu, theverge.com

Cikkeink hasonló témában: 

Beköltözhet az életünkbe Alíz, a robotkutya

Így netezz biztonságosan!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!